Last news in Fakti

3 Октомври, 2020 07:52, обновена 23 Юни, 2022 10:04 5 156 27

3 октомври 1990 г. Обединението на Германия!

  • германия-
  • обединение-
  • хелмут кол

Това послание предизвика повече въодушевление, отколкото надежда, че може да бъде чуто

3 октомври 1990 г. Обединението на Германия! - 1
Снимка: Shutterstock

На 3 октомври 1990 година официално се подписва Обединението на Германия. Процесът, довел до обединяването на „ двете Германии” - западната ФРГ и източната ГДР, обаче започва по-рано.

Почти четири десетилетия Германия беше разделена, когато през юни 1987 година при едно посещение в опасания със стена Западен Берлин тогавашният американски президент Роналд Рейгън призова: "Мистър Горбачов, разрушете тази стена!". Това припомня "Дойче веле".

Това послание предизвика повече въодушевление, отколкото надежда, че може да бъде чуто. Макар в повечето съседни на ГДР страни от Източния блок по онова време да е започнала демократизацията и политическото отваряне, източногерманският лидер Ерих Хонекер отказва да следва перестройката на Горбачов. През януари 1989 година той дори заплашва: "Стената ще си остане и след 50 и след 100 години, ако не бъдат премахнати причините за нейното съществуване."

Събитията валят едно след друго

През 1989 едва три процента от западногерманците вярват, че ще доживеят Обединението. Точно тогава обаче изселническа вълна и масови улични демонстрации поставят държавното ръководство на ГДР под натиск. В началото на ноември то е принудено да приеме регламент за ограничена свобода на пътуванията. Вечерта на 9 ноември 1989 година членът на Политбюро Гюнтер Шабовски обявява решението за незабавно отваряне на границите, което обаче се интерпретира погрешно: "Решихме да приемем разпоредба, която разрешава на всеки гражданин на ГДР да пресича свободно държавните граници и да напуска страната."

Същата нощ огромни тълпи от хора щурмуват Берлинската стена и без нито един изстрел рухва граничният режим на ГДР. Падането на стената представлява триумф за хората от уличните протести в Лайпциг, Берлин и Дрезден, повлияни от успехите на полското движение Солидарност, реформаторите от Унгария и не на последно място - от реформите на Горбачов. Падането на Берлинската стена разкрива пътя за Обединението на Германия. Без стената социалистическата държава се разпада, а призивите за суверенна и демократична ГДР биват пометени от силното желание на хората за обединение: "Ние сме един народ ..."

На първите свободни избори за народна камара в ГДР побеждава Алиансът за Германия начело с източногерманския ХДС, който се обявява за бързо присъединяване към Федералната република.

Хелмут Кол отдавна е прозрял звездния час

На Запад с подкрепата на всички фракции в Бундестага правителството на канцлера - християндемократ Кол води трескаво преговори с новото източногерманско правителство и паралелно с това със страните - победителки във Втората световна война. Подготвя се възстановяването на германското единство. Хелмут Кол:

"Ние германците се поучихме от историята. Ние сме народ, който обича мира и свободата. И никога вече няма да оставим демокрацията напълно беззащитна в ръцете на враговете на мира и свободата."

През лятото на 1990 година в ГДР се въвежда западногерманската марка като законно платежно средство, а през август Народната камара взема решение за присъединяване към Федералната република. Малко по-късно е подписан договорът за Обединението, а в нощта срещу 3 октомври 1990 година цяла Германия празнува своето Обединение.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АНОНИМЕН

    7 0 Отговор
    а вчера беше световен ден на ненасилито
  • 2 ФАШИЗЪМ

    25 2 Отговор
    А НА БЪЛГАРИЯ КОГА ЩЕ ВЪРНЕТЕ ТЕРИТОРИИТЕ 70 ГОДИШНИЯ ДОГОВОР ИЗТЕЧЕ.

    Коментиран от #4, #15

  • 3 30 години

    15 20 Отговор
    30 години още не може да се възстанови разликата между източна и западна Германия, а кому сектантите още бленуват по ссср... Но комунистите никога не са се славели с интелигентна мозъчна дейност, сега ще ми цъкнат минусчета, защото са примитивни.

    Коментиран от #5, #12, #23

  • 4 Айхман

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "ФАШИЗЪМ":

    Нищо нема да бъде върнато.Първо трябва да искаш пък после...
  • 5 Пендо

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "30 години":

    Кви комунисти,къв ссср те гонят?! Тука темата е обединението на Германия.
  • 6 Сите србе на врбе 😱

    10 15 Отговор
    Няма нищо по-хубаво от Русия на колене 😋
  • 7 Гошо

    20 6 Отговор
    Горбачов е най-големият предател и продажник
  • 8 Дълбоко Виждащ

    4 12 Отговор
    Велики Личности-Велика Държава!Радвайте се,че единственния ни приятел са -Германия!Като на -Приятел,им дадох ключът от сърцето си!

    Коментиран от #9, #10, #11, #17

  • 9 М@нгу

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дълбоко Виждащ":

    Ъ? . . .
  • 10 dk3k3

    20 4 Отговор

    До коментар #8 от "Дълбоко Виждащ":

    Велики за били до към 1911г. От тогава започва техният упадък, който продължава и в наши дни.
    Германия в момента се е превърнала в една застаряваща нация. Казвам Германия, но визирам етническите германци, които скоро ще се превърнат в умиращо малцинство в собствената си, населена от камилари държава. Невероятен глад ще се вихри скоро по тези места. Като свършат парите за "социала" ще свършат и парите за пенсии.
    Западните икономики са в рецесия с тенденция на задълбочаване. Основното перо от германските приходи-автомобилостроенето е със затихващи функции поради редица обективни и субективни фактори.
    Изобщо, Германия не е онова, което ни показваха по пропагандните филмчета в 80-те години на миналия век. Изобщо, запада не е това, което ни внушаваха.

    Коментиран от #24, #25

  • 11 interacial

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "Дълбоко Виждащ":

    Напълно вярно Германия има големи заслуги за развитието на света:
    Като унищожението на Римската империя в резултат на което западният свят изпада в периода "Тъмните векове"
    период известен с културното си и технологическо развитие.
    Започването на две световни войни с цел намаляването на излишната бяла популация в Европа и подпомагането на задокеанската цивилизация и сега 21 подпомагането на стария континент с нова кръв и същевременно на нашите бедстващи братя чернокожи мюсюлмани предавайки им безплатно земя в Европа да заселят и плодят и покрай земята белите жени ,да подпомогнат и бели мъже които не могат просто да ги заплодят. С две думи нова кръв за стария континент.
  • 12 Файър

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "30 години":

    Коммунистическая не са твоя акъл.
    А факт,че западна и източна Германия не са с еднакъв стандарт,-пример за фалшивост за "германско обединение".Т.е НЕМЦИТЕ от изток никога не са били желани за западните немци.Факт!

    Коментиран от #14

  • 13 Хахахахахахаха ко ма ибее германя веееее

    6 1 Отговор
    Един кукуруз за кочината германя. Да живее България
  • 14 11 коментар

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Файър":

    Извинете кой ви каза ,че не са със еднакъв стандарт на живот в източна и западна германия???
    Не се полъгвайте на коментарите на българските пещерняци които където ида идат са все в пещера.
    Германците от бившата Източна Германия са НАЙ КОТКАНОТО И ОБГРИЖВАНО НАСЕЛЕНИЕ на планетата.След разпада на соц. блока Източна Германия беше изключително важна за западна германия най вече заради чистата си кръв и бяха хвърлени огромни усилия за това тази кръв да не изтече някъде другаде на запад.Пример в Източна Германия няма затворени предприятия/заводи от соца и трабант и варбург фабриките до днес работят.
    Като говорим за актуално истинска Средна класа със голямо С в Европа то това е точно бившата Източна Германия.Вярно от този район няма толкова голям брой милионери но ги има основно бивши комунисти сега най-върли анти комунисти но бедни в този район въобще няма и при това основно за сметка на западна германия.
    Тъй ,че такива неща от типа че западна и източна Германия не са с еднакъв стандарт не ги разправяйте пред германци (особено от западната),че ще ви се обидят най малкото а германеца е много злоблив и помни най малките обиди като нищо ще ви препъне и забие нож в гърба .Колко е било лошо за живот в Източна германия по ВРЕМЕТО НА СОЦА (РУСКАТА ОКУПАЦИЯ) може да говорите колкото си искате за това няма да ви се сърдят.

    Коментиран от #16

  • 15 темелко

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ФАШИЗЪМ":

    За какъв изтекъл договор говориш? Никъде не е казано,че е до определена дата.
  • 16 Файър

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "11 коментар":

    Центриски политически партии все по трудно се одобряват от източните провинции на Германия.Там все повече изникват опоционни,-что то немци от изтока виждат,че те не са представлени достойно в управление,а значи никой не защитава техните интереси.Затова търсят ИЗВОЮВАНЕ с политически механизми.
    Млади хора напускат източна Германия,-в ЗАДНА само си намират достойна работа.
    Обгрижване и просперитет са различни неща.Източна част е килер за стари неща.

    Коментиран от #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Криеш името си страхливец

    4 2 Отговор
    Автор на статията Дойче Веле, но кой е журналиста? До автора, не посочвате какво се случва с войските окупирали двете германии след 1945г! СССР изтегля от Германия (територия на бивша ГДР) от 1990 г. до 1994 г . Всичките си окупационни сили: 300 000 военни, 200 000 цивилни, 5000 танка и 1700 хеликоптера и самолета! Питам DW, има ли войски в Германия (територия на бивша ФРГ) на победителките САЩ и Велика Британия? Защо са още там? За възпиране срещу Ислямския фундаментализъм, вечната Руска заплаха или новата Китайска?
  • 21 Скарлет

    1 1 Отговор
    Ако иэгърми и ДОЙЧЕ БАНК, Германия ще бъде върната във времето на Ваймар!!!:-))) Апропо и САЩ напълно ще подчинят основния си конкурент Европа!!!:-)))
  • 22 11 коментар

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Файър":

    Моля посочете коя партия(особено "центристка(за германия)" в Днешна германия защитава актуалните интереси на хората от Западна Германия и/или въобще на германците като цяло? Такава просто няма. Ситуацията при тях е подобна като с партия ГРОБ тук.Ще ви дам един ясен пример за това.Последния проект на Обама за Атлантическо "съдружие" както тука боко скокна и подскокна пляскайки с ръчички за ДА така и меркел но всички частни търговски производствени и адвокатски сдружения бяха против.Едвам ни се размина добре ,че беше Тръмп ,че иначе САЩ щеше да зароб....,ахм ЕС щеше да стане американски щат на неравни начала.
    Не знам дали знаете но в момента от територията на бивша Източна Германия до Западна може да се стигне за един час и да работи в Западната не значи че трябва да се мести а и в Източната си има предостатъчно работни места изселване от изток на запад подобно като в страните от източна европа няма .
    Напълно вярно е ,че Обгрижване и просперитет са различни неща но двете са взаимно свързани и едно без друго не могат.
  • 23 Бил съм там

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "30 години":

    Каква разлика , какви 5 лева , на 80% от западно-германците дори нямат собствени жилища , какво гонене и какво стигане , ако парите от пенсията ни стигат за квартира , изчезва директно в старчески хоспис. В западна Германия се вля млада , здрава, права бяла и чиста , възпитана и високо образована нация , с тях Германия просто избухна.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: