Last news in Fakti

4 Октомври, 2020 10:26 3 566 40

Все още няма решение за погребението на Ленин

  • ленин-
  • погребение

Скандал в Русия

Все още няма решение за погребението на Ленин - 1
Снимка: БГНЕС

Руската православна църква смята за необходимо да се подходи с повишено внимание към погребението на тялото на Владимир Илич Ленин, заяви ръководителят на Синодалния отдел за външни църковни връзки митрополит Иларион в телевизионния канал "Русия 24", цитиран от БГНЕС. Според духовника тази стъпка може да се предприеме, когато не предизвиква опозиция в обществото.

Той отбеляза, че Ленин не принадлежи на Червения площад заради “червения терор” и репресиите, започнали по негово време, но припомни, че за някого тялото му е светиня.

“Ако тялото на Ленин сега бъде изнесено от Мавзолея, това ще бъде посегателство върху вярата на онези хора, за които остава светиня“, обясни представителят на Църквата.

Затова Иларион призова да се действа внимателно по този въпрос, за да не предизвиква конфронтация в обществото. А погребението на Ленин трябва да стане след известно време, убеден е духовника.

Митрополитът смята, че след погребението Мавзолеят трябва да бъде запазен като паметник и използван като музей на масовите репресии.

На 12 септември уебсайтът на Съюза на архитектите на Русия обяви началото на приемане на заявления за конкурса за най-добра концепция за „повторно използване“ на мавзолея на Владимир Илич Ленин на Червения площад. По-специално беше предложено сградата да стане филиал на Архитектурния музей на Алексей Щусев, автор на проекта за мавзолей. Новината за конкурса предизвика широк обществен отзвук. Така лидерът на Комунистическата партия на Руската федерация Генадий Зюганов нарече събитието цинична провокация и престъпление, а ръководителят на партията Комунисти от Русия Максим Сурайкин обвини Съюза на архитектите в екстремизъм.

По-късно на уебсайта се появи апел от ръководителя на Съюза на архитектите на Русия Николай Шумаков, в който беше отбелязано, че обявеният конкурс е просто опит за обсъждане на възможни варианти за използване на мемориалното пространство. Той също така подчерта, че Съюзът на архитектите на Русия не повдига въпроса за погребението на Ленин, а още по-малко подкрепя разрушаването на Мавзолея. По-късно организацията отмени обявения конкурс за най-добра концепция за по-нататъшно използване на Мавзолея на Ленин./ БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шегичка

    20 9 Отговор
    Тия да не се гласят да сменят мумията?
  • 2 един от стадото

    18 14 Отговор
    гръмнете го тоя мавзолей, като нашия. Три дена го гърмяха, а е направен за три дена..Никога не е късно да станеш за резил..

    Коментиран от #31

  • 3 Монгола

    19 29 Отговор
    Ленин ще седи в Мавзолея защото там му е мястото поколенията да знаят къде почива патриота - човеколюбеца - алтруиста Владимир Илич Улянов - Ленин!
  • 4 Червен цървули

    21 21 Отговор
    Изхвърлете то този парцал,никому ненужен!

    Коментиран от #32

  • 5 Ккхнкк

    23 14 Отговор
    Ще правят място за Путин ли? Те по едно време Ленин и Сталин са били съквартиранти, ако нр греша.
  • 6 Пепи

    6 6 Отговор
    Марийка е много активна днес. Явно като стара мома няма какво да прави.
  • 7 PATRIOTA

    16 21 Отговор
    Ленин никога не е умира Ленин живее в сърцата на патриотите навсякъде по Света!, ♥️♥️♥️♥️ЛЕНИН♥️♥️♥️♥️
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БиБи Кинг

    1 2 Отговор
    ФАКmИ??????
  • 11 Монгола

    10 11 Отговор
    Нещо Пурковците не харесват Ленин така ми се струва налапали са се със соросоидна пропаганда явно!

    Коментиран от #14

  • 12 Бесен Язовeц

    12 10 Отговор
    Ленин е бил хомо !!

    Коментиран от #15

  • 13 onq s konq

    13 16 Отговор
    Владимир Ленин е скъсал оковите на капиталистическата робия по света!
  • 14 един от стадото

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Монгола":

    уважавам мненията ти често, но и тогава евреите са си били евреи

    Коментиран от #16

  • 15 КОНТРАТА

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовeц":

    Така е, Ленин е бил хомофоб!
  • 16 Монгола

    10 4 Отговор

    До коментар #14 от "един от стадото":

    Ма те евреите са построили и любимата на всички русофоби Америчка!

    Коментиран от #24

  • 17 Бесен язовец

    10 10 Отговор
    Ами тези за които тялото му е аветиня са изметта на руското общество
  • 18 Гошо

    5 2 Отговор
    Няма и да има Мавзолея и Ленин са атракция вече
  • 19 JEFF

    6 2 Отговор
    За какво тяло иде реч ? Тяло няма , само пластмаса, която ще погребат.
  • 20 Да пратят

    10 1 Отговор
    мършата в Германия, нали немците им го пратиха със специалния влак
  • 21 Бесен Язовец

    7 10 Отговор
    Мършави пишман капиталисчета седесарчета облизващи за 5лв на господарите си капиталисти не долюбват Владимир Илич Улянов!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Рико

    10 3 Отговор
    Факти.бг, кое не е вярно: че РПЦ го нарича "светиня"ли или че по негово време според официалната руска историография са убити 10.5 милиона. РУСКАТА, църква казва нещо; РУСКАТА история казва нещо,аз ги цитирам,а вие ме триете. Ама вие и от папата по-католици!
  • 24 един от стадото

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Монгола":

    тука си прав, цялата руска индустрия до 40ста е тяхна. Търпяха репресиите на сталин срещу евреите, злато и пари струват, търпяха го още 5години щото влияние и пак пари струва. Търпяха Русия до като не сринат поредния си модел на общество при Горбачов и Елцин. Руснака взима всичко на сериозно, с него шеги не бива.
  • 25 Karosel

    5 4 Отговор
    Чакат Путин, за това бавят сифилистикът, заедно да ги погребат.
  • 26 Изчакайте

    1 1 Отговор
    Не съм го видял още .
  • 27 Рико

    8 4 Отговор
    Ето ви история(една от многото) за която не се говори: когато германците качват Ленин на влака през 1917 вождът още в "предговора"на властването си показва същността. Във влака са 32 ма,има и деца. Само Ленин и Крупская се радват на самостоятелна кабина. Ленин не разрешавал да се пуши в купетата(!), тоалетната е била една. И великият Ленин издава "билити"-кой да пуши и кой да ходи до тоалетната. Билетите са били два размера-ред да има! Влакът не е на Ленин ,дори билета не си е платил ... но разпорежда кой има право да ползва тоалетна!Още не е вожд, но вече командва и кенефа! Тези които са пътували с него не са ли предположили какво ще стане,когато този властта в цяла държава докопа? Ако тогава го бяха изхвърлили от влака,може би Русия по друг начин щеше да се развие. Апропо, германският агент разговаря за последно НАСАМЕ с Ленин в купето-какво са говорили и какви пари е взел си знаят само двамата. НАСАМЕ - този факт е много важен. Според германският автор от който го прочетох, вождът е прибрал 100 хиляди и след това ежемесечно нарочен агент е носил пак по 100 хиляди. Интересно руската история какво казва по въпроса?

    Коментиран от #38

  • 28 Валентина

    6 2 Отговор
    По - добре да го погребат с почит с християнският обичай, както трябва да бъде. Мавзолей с мумия ...... Има нещо злокобно и старо в този обичай, още повече като се припомнят депортациите към Сибир , наказанията и гладомора на руският народ. Който го уважава да му носи цветя на гроба.
  • 29 барчо

    7 4 Отговор
    Ако е всичко така, то египтяните отдавна трябваше да си погребат фафлите и да не копат повече. Да видиш една фафла увита с бинт и гледаш само бинтове се дават луди пари и е цяла индустрия. Що па и с Ленин да не направят така. Да прави от време на време световно турне. И днес чужденци и руснаци се редят на четворна опашка да го видят. Дали трябва или не трябва да бъде погребан е само реторика. Фактите говорят обаче друго.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Прочистване на сган

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Червен цървули":

    И ти не си нужен
  • 33 Роза

    3 2 Отговор
    Наистина не разбирам защо досега руснаците не са погребали Ленин по христиански обичай-в гроб,а държат мумията му,сякаш е фараон или божество.Ленин,като всички хора,си е имал и добра,и лоша страна.Той е бил гениален политически ум,с голям принос в областта на философията и марксистката диалектика. Но революцията,на която той е бил водач,е свързана с прекалено много терор,кръв и насилие.Лично за мен фанатизмът и безусловното преклонение пред някого са абсолютна глупост.Не виждам причини мумията на Ленин дастои в мавзолея,сякаш сме в мракобесното Средновековие.
  • 34 Рико

    4 2 Отговор
    Психиатрите си мълчат. Ако тук има техен представител да му каже диагнозата/диагнозите. И дали световната психиатрия познава по - голям психопат-графоман? Кога е спал този, бе ,то писане и писане ... А при комунизъма в сесерето 1/4 или 1/3 от писанията му бяха ... засекретени. Защо,нали само мъдрости пишел.Вижте му последните снимки,дори на онези некачествени фотографии ясно си личи погледа на луд! Да, луд,това е определинието. И този им е най-великият,какви ли са другите?

    Коментиран от #35

  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Рико":

    Причината е прогресивната атрофия на лявото мозъчно полукълбо, обясняват го с опита за убийство от есерката Фани Каплан...., но истината е, ЧЕ Е ОТ СИФИЛИС.

    Коментиран от #37

  • 36 Йозеф

    2 2 Отговор
    Нека оставят препарирания комунист, ватенка да му облекат, за поколенията, да видят кой им е ефал мaкятa и още ходят с валенки...
  • 37 един от стадото

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    за това догмата официално се наричаше Марксизъм и Ленинизъм. Под тази форма я изучавахме във висшите училища. А в средните, по простичко- основи на комунизма. Забележи, Ленин и тогава е бил след Маркс, нещо и ония са се съмнявали. Все пак някой трябва да дърпа идеологията им напред. Слагат Маркс отпред. В интерес на истината той за терор, терор и пак терор не говорел..
  • 38 доброволец

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Рико":

    Дали в купето е имало шкафче с чекмедже.100000 ,ама каква валута?

    Коментиран от #39

  • 39 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "доброволец":

    в купето не знам, ама цял вагон пари е влачил подире си. Кой тогава е имал толкова излишни пари, че и сега. Който държи печатницата. Били златно обезпечени, вятър и мъгла. Де Гол натовари на парахода всички долари във Франсия и си поиска златото срещу тях. И майдана не закъсня..
  • 40 херодот

    0 1 Отговор
    Не решение няма-място няма ! Другарят Ленин е голям човек...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания