Last news in Fakti

6 Ноември, 2012 17:07 1 241 3

Гръцкият премиер извади „Голямата секира“

  • гърция-
  • реформи-
  • съкращения

Държавните служители губят също така 13-та и 14-та месечна заплата

Гръцкият премиер извади „Голямата секира“ - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

 

Гръцкият премиер Андонис Самарас извади „голямата секира“ в опит да омилостиви международните кредитори от ЕС и МВФ. Драконовите мерки предвиждат пенсиониране на 67 години, намалени пенсии и социални помощи, понижаване на заплати и съкращаване на работни места в държавния сектор, но и вдигане на данъци и акцизи.

Предвидената по закон възраст за пенсиониране,

която вече беше увеличена от 60 на 65 години през 2010 г., ще бъде повишена на 67 години

от 1 януари 2013 г. Това ще увеличи броя на държавните служители, които ще искат да се пенсионират преди края на 2012 г., за да се възползват от по-благоприятните предишни разпоредби. Две от полагащите се 14 месечни пенсии за прослужено време се отменят и е предвидено съкращаване от 5% до 15% на пенсиите над 1000 евро на месец.

Законопроектът предвижда понижаване и поставяне на таван на обезщетенията при съкращаване, както и намаляване на срока на предизвестието. Фиксирането на минималната заплата вече е в правомощията на държавата. Равнището й е замразено на 580 евро до 2016 г. и на 511 евро за хората под 25 години. Така законопроектът продължава намаляването с близо 200 евро, наложено през февруари. Отваряне към конкуренция на защитените сектори и професии като таксиметрови шофьори, превозвачи, разпространители на вестници, счетоводители.

Разходите за здравеопазване и социални помощи ще бъдат отново намалени.

Предвижда се сливането на десетина здравни и пенсионни каси, прегрупирането на болници. Срещу тези намерения се обявиха редица от професионални сдружения, които се опасяват, че събраните суми могат да послужат за покриване на дупки в хазната.

Проектът нарушава едно табу, откривайки пътя за съкращаване на държавни служители чрез намаляването на позициите в администрацията и "предоставянето на разположение" на служители, осъдени от правосъдието или от дисциплинарни съвети. По първоначални данни "най-малко 2000 държавни служители са напуснали през 2012 г.", сочи законопроектът, който удължава до 2016 г. правилото за "едно назначение срещу пет напускания", наложено в началото на кризата през 2010 г.

Държавните служители губят също така 13-та и 14-та месечна заплата,

които им се полагаха преди кризата, и е предвидено допълнително орязване на разходите за университети, магистрати, лекари, пожарникари, военни и полицаи. Заплатите на кметовете и на общинските съветници се намаляват наполовина, броят на служителите в местните органи на управление се съкращава и се замразява наемането на нови служители до края на 2016 г.

Ново увеличаване на данъците за газ и цигари, край на освобождаването от данъци на земеделците. "С цел борба с укриването на данъци" се въвеждат нови правила за отчетност на малките и средни предприятия и свободните професии.

Целта на законопроекта, внесен късно снощи в парламента с оглед на гласуването му в сряда на извънредно заседание, е да намали публичния дефицит близо до прага от 3% от БВП през 2016 г. (3,2%), т.е. две години по-късно от първоначалните планове в рамките на плана за спасяване и оздравяване, приет от кредиторите на Гърция през май 2010 г. Най-голямата част от планираните икономии, 13,5 милиарда евро от общо 18,1 милиарда, ще трябва да бъдат реализирани до 2014 г.

Според многогодишната бюджетна рамка, вписана в законопроекта, така страната ще трябва да постигне през 2013 г. първи първичен бюджетен излишък, който през 2016 г. ще достигне 4,5% от БВП. Връщането на икономиката към растеж ще отлага за 2014 г. след шест поредни години на рецесия.

В същото време Гърция е блокирана от 48 часова стачка срещу предлаганите орязвания на социалните придобивки.

В Атина от сутринта не функционираше метрото, не се движеха автобуси от градския транспорт, нито трамваите, нито такситата, така и влаковете.

Наложи се да бъдат отложени редица полети по вътрешните линии.

Стачката засегна дори системата на правосъдие със стачки на съдии и адвокати. Около парламента и правителствени сгради в столицата от рано тази сутрин са разположени многобройни полицейски сили с водометни оръдия за разпръскване на масови събирания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    1 0 Отговор
    Хахаха, - постепенно протестите ще намаляват поради безсмислието си. Това става, за да си изяснят гърците защо българите не протестирали. А ние се радваме според напътствието - "...като видите всичко това, радвайте се".
  • 2 тато

    0 0 Отговор
    E..ha im m....ta! Are da gi vidim sega.
  • 3 Бай Онзи

    0 0 Отговор
    струва ми се, че тези мерки са прекалено меки!
Новини по държави: