Last news in Fakti

13 Октомври, 2020 10:31 2 550 25

Събориха паметници на Линкълн и Рузвелт

  • ейбрахам линкълн-
  • теодор рузвелт-
  • сащ-
  • статуи-
  • портланд

Поредна вандалска проява в Съединените щати

Събориха паметници на Линкълн и Рузвелт - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Демонстранти в град Портланд събориха статуи на бившите американски президенти Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн и нанесоха щети на сградата на Орегонското историческо дружество, изразявайки своя "гняв" срещу Деня на Колумб, предаде AP.

Организаторите на протеста нарекоха проявата "Ден на гнева на местните народи" като реакция на чествания вчера в САЩ празник в памет на Христофор Колумб, който е поляризираща фигура. Демонстрантите нацапаха с червена боя паметника на Рузвелт и го събориха, а по-късно повалиха и статуята на Линкълн.

Според историци Рузвелт е изразявал враждебно отношение към коренните жители на Америка. Протестиращите изписаха със спрей "Дакота 38" върху основата на паметника на Линкълн, имайки предвид 38 мъже от племето дакота, чието обесване било одобрено от Линкълн, след като те участвали в конфликт с бели заселници в Минесота, съобщи БНР.

Демонстрантите също така изпочупиха прозорци на сградата на Орегонското историческо дружество. Трима души бяха арестувани от полицията, която каза, че са били нанесени щети на няколко заведения, включително ресторант, по който било стреляно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грейс

    30 4 Отговор
    Алооу щатите, кога ще ги товарите по корабите и обратно в Африка и Лат Америка? Там дискриминация няма!
  • 2 отговорът

    21 2 Отговор
    Да им се отнема Американското гражданство и натирени от Америка
  • 3 Баи

    31 7 Отговор
    Сащ са успели да избият местното населението на - цяла северна америка - геноцид пред които хитлер сьс евреите , се е чувствал като - пионерче

    Коментиран от #7, #20

  • 4 Активист на БКП

    18 10 Отговор
    Ами те,черните, построиха тая държава,черните ще я унищожат...

    Коментиран от #11, #21

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 цербер

    12 0 Отговор
    Още събаряния на паметници предстоят. Дали няма да съборят и монумента на президентите на САЩ в планината Ръшмор,щата Южна Дакота ,символизиращ първите 130 години от историята на САЩ ?
  • 7 Тато из Правец

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Баи":

    115 000 000 индианци са избили ,,демократите ,,от Кравария 🐄

    Коментиран от #12, #17

  • 8 БАЙ Х@Й

    13 2 Отговор
    Янките наричат себе си американци , а коренното население на континента америка НЕ !
  • 9 СМЪРТ НА САЩ

    13 4 Отговор
    Хахаааа КЕФФФФ!!!Абе ся като свалят тръмпи,и протестите ще спрат,и короната ще изчезне...цирк ама цииииирккк!!Тва в каква кочина безумна превърнаха целия свят,не е истина!!

    Коментиран от #22

  • 10 барчо

    11 2 Отговор
    За мен тази държава изобщо не е нормална. Афротата събарят паметници на бивши президенти, защото били по времето на робството и обвинени в расизъм. Същевременно обаче организацията КуКлуксКлан, която е създадена по един единствен показател и това е РАСИЗМА и съответното отношение към всички раси, различни от бялата и в момента е ЗАКОННА, като има няколко хиляди подгрупи, пръснати по цялата държава. Питам се защо Афротата не насочват гнева към сегашната реалност срещу тях, а вдигат ръка на неодушевени предмети, въплътили в себе си хора умряли преди стотици години. Историята не трябва да бъде променяна, както Афротата искат, защото това е вредно и за самите тях. Защо не питат как организацията КуКлуксКлан при тях е ЗАКОННА и имат претенции за държава в която има ред, а в държава като нашата, такава организация няма как да бъде създадена и да съществува, независимо дали е забранена или не.

    Коментиран от #19

  • 11 goni

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Активист на БКП":

    Покани ги да построят и България!:) Много ги бива в строежите!:) За бутането нямаш кахъри!:) Тя сама ще си падне!:)

    Коментиран от #13

  • 12 барчо

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тато из Правец":

    Толкова са умрели по различни причини. Интересен факт, който много, много не се афишира е общата статистика. Тя показва, че 87% са починали от новите болести донесени от Стария свят към които те не са имали имунитет. Мряли са като мухи по цели племена, до крак. Историята познава няколко битки в които са убивани повече червенокожи. Дори да прибавим ловците на скалпове за по 5 долара парчето, голяма сума за тогава, пак не може да се достигне такава голяма цифра. Това, че повечето не са паднали в битка, убити от белия човек, съвсем не омаловажава факта за избития коренен жител, независимо от начина по който е направено не ги оправдавам.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Прабългарин

    5 1 Отговор
    Хаха, още малко ще построят статуя на Цезар говорещата маймуна от планетата на маймуните която победи хората в последната версия на филма, либерастията и толерантноста води до там че не само ние хомо сапиенс сме се снушавали с неандарталци и кроманьонци сега историята се повтаря и белите ни жени започват великото снушаване с ескимоси африкано бербери индокитайци в името на толерастията демокрацията и толерантноста
  • 15 стоян

    5 5 Отговор
    А тук поне един кумуниски паметник няма ли да съборим

    Коментиран от #16

  • 16 Прабългарин

    3 8 Отговор

    До коментар #15 от "стоян":

    Няма да събаряме комунистически паметници тук,твоята баба се гордееше че работи с илометри в ТКЗС и че щяхме да сме 16та република на съветите в днешно време народа ни е русофилски тоест продажен и сляпо вярващ във руската военна мощ и комунистически ценности
  • 17 стоян

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "Тато из Правец":

    До 7 ком -Там са трепали диви индеанци но интерсното е защо в Русия кумунягите са избили 30 милиона интелигентни руснаци от собствения си народ другарю и 7 милиона украинци уморили от глад защото не си давали земята и да влизат в коопперативите- за тях кажи
  • 18 2020

    1 3 Отговор
    Всичко ,което е написал в своите центурии/четиристишия-уточнение за неграмотната Екатерина Захариева и прочелия само една книга Бойко М. Борисов и другите от компанията Герб,Марешки,Валери Симеонов,Каракачанов/,Мишел дьо Нострадамус е предвидил се сбъдва.Няма да има такава страна от секти, убийства, педофилия, лезбийство, гей паради и всички извращения ,които сащ натвориха.За негрите е по-добре да се върнат в родната си Африка.За избитото индианско население от т . нар. американци, също ще платят.За противниците на Русия пак според центуриите на Мишел дьо Нострадамус и други учени православните България и Русия остават.От католиците остава Франция която ще ги обедини,а евреите повече няма да пречат /верояно на палестинците/.Книгата за Нострадамус е изчерпана.Написана е 1992 г. от Морис А. Лакас и преведена на български език от М. Михайлов през1995 г.

    Коментиран от #24

  • 19 Защото

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "барчо":

    Паметниците и другите неодушевени предмети не отговарят на огъня, за разлика от членовете на кукс-лукс-клан и останалите групи там.
    А знаем всички кой вади нож на умряло куче. Същия, дето отива на престрелка с нож.
  • 20 един българин

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Баи":

    Тотално си се объркал, това са го направили Испанските конквистадори и бели европейски расисти! Когато се сформира САЩ с новата си конституция то тя е една от най-демократичните нови държави, особено след като премахват и робството на негрите! Ама нали трябва да заработиш едни КОПЕЙКИ ....!!!
  • 21 един българин

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Активист на БКП":

    Не черните, а белите европейци построиха и превърнаха с постоянство и законност демокрацията в световна сила! Черните им помагаха усърдно, особено след премахването на робството и правото да гласуват на избори! В Сибир така ли ви учат?!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 А пък

    1 2 Отговор
    по време на Лайпцигския процес, един казал, че българите са варвари, без да събарят паметници
  • 24 Не религиозен

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "2020":

    Стана ми интересно. Ти на кого се доверяваш, ако си християнин - на Нострадамус или на вярата си в Бог и правиш ли разлика за ИСТИНАТА?
  • 25 истинко

    2 0 Отговор
    Няма само на Ленин да събарят я... Сега е време напаметниците на Альоша, на Съветската армия и на Георги Димитров... Юрушшшшш! Събаряйтееее!