15 Ноември, 2020 18:13 3 942 10

Опит на СЗО за цензуриране на Тайван доведе до филтър, блокиращ "Мечо Пух"

  • тайван-
  • китай-
  • сзо-
  • световна здравна асамблея-
  • цензура-
  • мечо пух-
  • тедрос гебрейесус-
  • напрежение-
  • филтър

Напрежението между Тайван и СЗО расте, а последиците в световен мащаб могат да бъдат големи

Световната здравна организация призна в петък, че използва филтри в своите акаунти в социалните медии, след като интернет потребители се оплакаха от цензуриране на техните съобщения в подкрепа на Тайван, но отрече мотивите за това да са политически.

Тазгодишното издание на Световната здравна асамблея започна тази седмица в Женева и тайвански интернет потребители съобщиха, че техните коментари, съдържащи думите „Тайван“ и „Китай“ биват блокирани в страницата на СЗО във Facebook. Разбира се, те намериха начин да „заобиколят“ забраната като започнаха леко да променят забранените ключовите думи, посредством използване на специални знаци и понятия, сред които „Мечо Пух“ – подигравателен прякор, чрез който назоваваха китайският лидер Си Дзинпин.

В отговор Министерство на външните работи на Тайван обвини СЗО в нарушаване на принципа за неутралност и в използването на „цензура“ с цел „заличаване на Тайван“.

По-късно СЗО заяви, че е коригирала настройките в акаунта си, за да позволи на потребителите отново да оставят коментари, съдържащи думите „Тайван“ и „Китай“, но е блокирала използването на „Мечо Пух“. Въпреки това, международният здравен орган защити позицията си и определи своите действия като „практическа мярка“ за справяне с интернет тролове, спам и фалшиви акаунти, генериращи злонамерено съдържание.

Говорителят на международният здравен орган Тарик Яшаревич заяви, че това са превантивни мерки, които имат за цел да елиминират вероятността от спам и злонамерени действия, особено във времена на пандемия, когато мнозина посещават страницата на Организацията, за да потърсят здравни насоки. „Екипът на социалните медии на СЗО използва същите инструменти, каквито използват всички онлайн модератори, включително филтри за съдържание“, каза той, като подчерта, че зад тези действия не се крият политически пристрастия.

Това е поредният раздор в отношенията между Световната здравна организация и Тайван.

Здравният орган към ООН се придържа към принципа „Един Китай“, а ООН не признава Тайван за държава.

През април тази година генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус обвини тайванските интернет потребители, че стоят зад расово мотивирана кампания срещу него. Това бе в отговор на нападките срещу Гебрейесус, че обслужва политическите интереси на Пекин. Припомняме, че именно Тайван първи алармира СЗО за наближаваща заплаха още през декември миналата година. По това време Тайванският център за контрол на заболяванията научава от свои експерти в Ухан за атипичното респираторно заболяване, предаващо се от човек на човек, и се впуска в търсене на повече информация. Тайван прави опит да се свърже със секретариата на СЗО и единственият отговор, който получава, е имейл, в който се казва, че предупреждението ще бъде сведено до знанието на експертите на организацията, но няма да бъде публикувано във вътрешния уебсайт, който служи като платформа за всички страни да споделят важна информация. В следствие на всичко това Гебрейесус и поверената му институция не предприемат никакви действия почти до края на месец януари тази година.

В допълнение островната страна твърди, че изключването ѝ от срещите и механизмите на СЗО са доказателство за погазване на основната цел на агенцията, а именно „Здраве за всички“, което вреди не само на тайванските граждани, но и на международната общност, доколкото Тайван доказано е първенец в борбата с коронавируса и може да сподели ценен опит и ресурси.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    8 1 Отговор
    Милите те ! " Не се гаси туй що не гасне !"
  • 2 БАЙ Х@Й

    11 1 Отговор
    Още Бокачо е написал : искам да покажа на драгия читател, че и най-вулгарната история може да бъде разказана и на най-изисканото общество , стига да подберем подходящите думи!

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Стела ....

    4 0 Отговор
    Елате пишете У Факти ,или идете в кенефа Блиц ,да видите цензура
  • 4 Алфа Вълкът

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    Браво на Бат Бойко Борисов!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БАЙ Х@Й

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кат на яре главата":

    Когато си проЗД, бездар-n, глу.пак и Шекспир да цитираш все глу.пост ще напишеш!

    Коментиран от #7

  • 7 Кат на яре главата

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й":

    Ха ха ха ,ба ти галоша
  • 8 Хаха

    1 0 Отговор
    Мечо пух....Нека видят българите как наричат своя вожд тиква и с какви клетви го засипват не само онлайн а той се крие в пещера и ръси простотии
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.