Last news in Fakti

19 Ноември, 2020 12:43 14 479 52

Колко трябва да печелиш, за да си богат в Германия

  • германия-
  • богат-
  • богатство-
  • пари-
  • доходи-
  • заплата-
  • заможни хора-
  • германци

Ето колко пари трябва да изкарва човек, за да бъде смятан за богат

Колко трябва да печелиш, за да си богат в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Кога мога да се смятам за богат? Когато съм паркирал своето Ферари пред луксозната вила? Да, ако притежаваш всичко това, със сигурност си заможен. Но в Германия ти трябва далеч по-малко, за да бъдеш смятан за богат. Съгласно научната дефиниция, към момента за заможен може да се смята всеки, който печели по 5700 евро нето на месец. Тази граница е формулирана от федералното Министерство на труда и социалната политика.

Магическата граница

Т.нар. медианен доход - тоест, средният доход, който дели хората на бедни и богати, също е определен: в Германия той възлиза на 1892,75 евро месечно. Ако го утроим, получаваме вече споменатата сума от 5700 евро. Данните на министерството сочат, че в допитванията половината германци сочат доход от 5000 евро нагоре като признак за богатство - тоест, това е магическата граница.

Учените от Института за германска икономика изчисляват, че двойка без деца с нетен доход от 7300 евро месечно може да бъде смятана за богата. За квалифицирани специалисти и хора с висше образование, които вече са напреднали в кариерното си развитие, това е съвсем реалистично. Федералната статистическа служба пък изчислява, че който иска да е сред горните 10 процента, трябва да печели над 3200 евро нето на месец.

Милион и половина милионери

Въпросните 10 процента - тоест, най-заможните хора в Германия, разполагат с над половината от общото състояние - 56 процента, сочат данните на Германския институт за икономически изследвания. Милионерите са близо 1,5 милиона, като общото им състояние възлиза на 4,66 трилиона евро.

Заплатата е едно, състоянието - друго, като неговата стойност също е определяща за богатството. За разлика от доходите, състоянието се трупа чрез спестявания. В това отношение германците от средната класа не са рекордьори - те разполагат средно с 18 000 евро спестявания. А по изчисления на Европейската централна банка, средното състояние на хората от средната класа в Германия възлиза на 70 800 евро, които включват и недвижимата собственост.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сигурно

    115 19 Отговор
    А в България ,за да печелиш много ,трябва да си върховен крадец и мушингер ,като нашите депутати !

    Коментиран от #2

  • 2 Аноним

    30 54 Отговор

    До коментар #1 от "сигурно":

    Така си мислиш ти имам бизнес светъл и печеля там някъде на месец ти можеш да завиждаш и да търсиш под вол теле

    Коментиран от #6, #47

  • 3 Обективен

    59 9 Отговор
    От мойта камбанария, в Бг всеки кой изкарва 2000 лева е богат.

    Коментиран от #20

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 8 Отговор
    риба се лови в мътни води
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    56 12 Отговор
    с честен труд трудно се става богат защото когато забогатееш ти идват мутри рекетьори

    Коментиран от #8, #18, #51

  • 6 Бай Ганьо

    55 4 Отговор

    До коментар #2 от "Аноним":

    Приятелче, никой не отрича, че и тук има хора, които честно и почтено изкарват доста пари, НО те не са много.Ето ти примери: Златанов си има добър бизнес с производството на асансьори.Идват едни хора и казват - ДАЙ. Случаят с Гебрев, и много други.В същото време купища калинки, мисирки, тулупи и т.н. трупат милиони, защото са на партийните и държавни хранилки.Така, че жив и здрав да си, но ако не си на хранилката, просто си отваряй очите.

    Коментиран от #21, #31, #42

  • 7 гост

    37 11 Отговор
    Ако сравним "... средното състояние на хората от средната класа в Германия възлиза на 70 800 евро, които включват и недвижимата собственост" с всеки апартамент в София и големите градове, то българите са значително по-богати от средния немец.

    Коментиран от #12, #13, #17

  • 8 Killer

    22 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Мутри, вън.
  • 9 то според

    20 1 Отговор
    статията всички панелкаджии в София са нивото на средната класа Германци, защото ''средното състояние на хората от средната класа в Германия възлиза на 70 800 евро, които включват и недвижимата собственост''.
  • 10 Ю Кортес

    31 3 Отговор
    Не са написали че за 3000 нето заплатата трябва да е 5200 бруто.Полицай започва с 1540 бруто,санитарка с 1400,чисти 900 и 800 евро.Наем в бял квартал е 1000 евро

    Коментиран от #15, #45, #49

  • 11 Behemoth

    33 3 Отговор
    Щом накрая на месеца ти останат пари без да се стискаш и смяташ в магазина значи си богат и това ти гарантира качествен живот без стрес и съответно съсипано здраве....тъй като гледам само премиера е айлак у България....цял ден си шофира и паричните потоци не спират..
  • 12 Чочо

    23 7 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Точно е,средния немец е роб който системата го изстисква до последно.
  • 13 НАРОДЪТ

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    По времето на голямата инфлация, си платих апартамента, който бях взел по времето на соца с кредит от ДСК.Излезна ми около $400. Това е.Богат съм. :-)
  • 14 българин

    22 3 Отговор
    до-2

    Имаш почтен бизнес ,но на 100% пълниш шкафа на тиквата !
  • 15 Иванов

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ю Кортес":

    Добре де, куките като взимат толкова малко, защо не са корумпирани?! Най-вероятно трябва да питаме "умните" си управници!!!
  • 16 Killer

    13 2 Отговор
    "...че двойка без деца с нетен доход от 7300 евро месечно може да бъде смятана за богата...".
    Алчност, страхливост и т.н., и т.н.
    Това е заради простотията, наречена антинатализъм, който подсъзнателно се опитват да ни наложат.
    Изречението, което цитирах, е доказателство за това и чрез това изречение ви внушават, че за да е богат един човек, трябва да бъде скопен.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ежко

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да, с продаване на ябълки няма как да станеш богат!С коване на кофраж-също!Изобщо без акъл или сръчност няма как да станеш!Я мозък козлодуйски стани най-добрият часовникар в БГ, или ювелир, или цигулар, или инженер, или доктор и т.н. Айде, да не е най-добрият, но в първата десетка да си и да видим дали няма да си богат, дали няма да си в първите 10% на населението по доходи....Ама иска се бачкане, не пояесване по тиквата с думите "Мииии, кво да направя...."Конкуренцията е меьду теб и останалата популация, а като се сметне колко специалисти си хванаха пътя -тя даже не е толкова ожесточена.Но....за собствената некадърност е най-добре да се обвиняват жената, децата, времето и т.н.За подготвеният ум се отварят възможностти и той ако не хване първата ,че хване втората, но за елементарният мозък и 1000 възможности да има-няма да се закачи на нито една!

    Коментиран от #44

  • 19 Не позна

    13 12 Отговор
    Българина притежава кокошарници дето не стурват нищо а само в мислите му се въртят някакви хиляди евро за кокошарника дето е придобил по някакъв начин...бегето няма икономика всичко се крепи на рекет изнудване и измами в тази среда имотите ви не струват нищо защото тук няма среда и икономика работеща всичко е един MaHгалски катун и нищо не струва нещо .....лудо леене на бетон и с крадените пари са пазарува тоз бетон това става в бегето
  • 20 GG1989

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "Обективен":

    Не си богат с толкова, изкарвам 3500 до 4000 с много труд, а имам жена, дете и ипотека като в момента жената гледа детето.

    Имаш спокойствие, но не си богат, ако отнякъде излезе харч за над 5000 си или на кредит или обявяваш фалит.
  • 21 Грух

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Ганьо":

    И какъв е случаят с тоя Гебрев, моля, поясни. Само за новичок не ми мантрИ.
  • 22 Супер

    22 1 Отговор
    Най добрия вариант е да работиш в богата Германия и да харчиш в бедна България
  • 23 Щерю

    19 1 Отговор
    Не знам как се става богат в германия защото прогресивния данък стига до 62%

    Коментиран от #33

  • 24 aide

    11 0 Отговор
    Освен депутатчетата. Всеки 2-ри виси на некъв клон,
    - каса за която отговаря,
    - комисионна,
    - бел прашец,
    - леки каки,
    - обратни момченца,
    - далавера с перфектна нов внос колица,
    - подкупно адвокатче или лекарче
    - топ автосервиз където махат 8 болта и слагат 5 от които 2 са по-къси.
    - сукалчета (държавни поръчици и.т.н)
  • 25 прочети пак

    9 2 Отговор
    В статията става въпрос за Ферари а сте сложили снимка на някакво смешно бмв
  • 26 onq s konq

    14 2 Отговор
    То зависи къде живееш.Язе у село кво и да правим повече от 500 лева не може да изхарчим.Ама си се греем на дръва, легам рано та да не арчим ток, гледам си свинье и кокошки, праим си вино, ракия ,трушия и кисело зелйе и те тека!
  • 27 Костадин

    15 0 Отговор
    Баце като набляга на филии с мас я виж колко чекмеджета е спестил.
  • 28 непопулярен

    13 6 Отговор
    В България, всеки, който има недвижим имот в голям град е богат. Проблемът е, че масата са отвратителни мрънкалници, които ги мързи да си продадат жилището и с парите да направят повече пари. Защото да мрънкаш е лесно, да се оплакваш от правителството е лесно. Нямате представа що е то бедност, да се налага да плащаш 700+ евро наем всеки месец, без да имаш нищо собствено. И това не е само Българско... прочетете за "бабите милионерки" от Лондон, които имат къщи за милиони, а едва свързват двата края...
  • 29 antoni

    11 0 Отговор
    100% не си ми чист. Просто си мислиш така и ти се иска да е така, но не е така.
    Я мамиш:
    - с качеството,
    - с цената
    - не вкарваш ддс
    - прецакал си някой я в началото или по пътя
    - татенцето е оставил някои лев и сега харчиш наволя и си мислиш че печелиш
    - или плащаш по 800 лв на служителите и ги осигуряваш на 600.
    - я си пералничка
    - или някой ти е дал бизнес който да движиш
    Избери си някое и пиши ако си мъжага.
    Само недей да обясняваш отново че си от тези 1% генииии.

    Коментиран от #34

  • 30 партокрация

    11 0 Отговор
    В България, за да си богат, трябва да си политик или олигарх, свързан с политическа партия! Партиите се превърнаха в организирани престъпни групи с цел обогатяване на елитите им!
  • 31 Директор

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Ганьо":

    Да, има чудесен бизнес и вместо, като нормален човек да заведе дело срещу сина си, той търси нещо по втория начин, нещо далавера, нещо да прескочим закона... Какво да се случи? Трябва да е радостен, че е жив и здрав. Това ми напомня на един друг бизнесмен, който си уреди безплатна земя на Цариградско шосе, построи си сграда и после орева вестниците, телевизиите и интернет, че няма независимо ел захранване от 2 места.
  • 32 Българин

    4 2 Отговор
    Статията е интересна, но цитираните доходи ми изглеждат съмнително ниски, въпреки че става въпрос за нетни доходи.
  • 33 Диверсия 007

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Щерю":

    А баш! Ако си неженен/неомъжена, тези 5000 Евро нето заплата са остатък от 9000 Евро бруто, - данък, социални и здравни осигуровки
  • 34 непопулярен

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "antoni":

    Т.е. какво? За да си богат, трябва 100% да си измамник? Абсолютна глупост и прекрасно оправдание за бедността.
    Има толкова много информация и възможности за това да забогатее, че не е истина. Обаче е по-лесно да:
    - седна да пия ракия/бира/мастика вечер със салатата, вместо да остана трезвен и да помисля как да изляза от положението си
    - гледам телевизия - филмчета, реалити, новини и други глупости
    - сляза пред панелката да пием със съседа
    - напуша се/друг опиат
    - си купувам цигарки всеки ден
    - мрънкам докато правя всичко останало... ама не да мрънкам пред когото трябва, а зад гърба му
    - обвинявам я правителство, я някой роднина, че не дава пари, родители, че не оставят наследство и т.н.

    Видимо не си глупав, но това не те прави осъзнат... още по-малко пък толкова добър profiler, колкото си мислиш ;)
  • 35 Настопроценти

    2 1 Отговор
    Колко? 610 лева-една минимална подхвърлячка! И ще ходиш по улиците да ровиш в кофите за боклук.
  • 36 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 0 Отговор
    Богат си ,когато си Независим и Имаш собствен Дом!Ако имаш Къща с Двор си Свръх Богат!Никой не гледа кой каква трошка кара и в ресторанта рамо до рамо седят и Мноого Богатите и зависимите!В Германия над 70% са Бедни-нямат НЕДВИЖИМА Собственост!За да получаваш Чисти 3200 трябва да си Микросистем техник,Лекар ,който дава повече дежурства,или началник на Болница,Политик!Хората там получават средна класа 2300-2500 ,чисти ,а повечето малко под 2000-1500 чисти.Та некадърните ни Управници и Корифеи лекари там....Няма да са НЕДОСЕГАЕМИ....Идва Времето,когато някой Българи ще станат Милионери от Борсата на Криптовалути...Как ще го преживеете бг-не знам,че не може и да разберете кои са....Пазете се ,че от злоба ковид се хващал.....
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Джери

    5 0 Отговор
    Т.нар. медианен доход - тоест, средният доход, който дели хората на бедни и богати, също е определен: в Германия той възлиза на 1892,75 евро месечно. АКО ГО УДВОИМ ЗА БЪЛГАРИЯ,СТАВА 3800 ЛЕВА БЛИЗО. КЪДЕ ДАВАТ ТАКАВА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА? В повечето фирми заплатата е минимална. Единствено остават електроцентралите , рудниците и градските съвети,които имат ограничен вече връзкарски, личен състав. Другите дагодухат! Болниците не ги слагам в кюпа,защото само в големите градове могат да се взимат такива пари.
  • 39 PSG FR

    15 2 Отговор
    Да не забравяме на немците прогресивния данък, като дори най-ниското стъпало не е малко, бензинът излиза над 3 лева литъра, токът е над 30 евроцента за киловатчас, понеже са много умни и си затвориха всички АЕЦ, има такси за какво ли не още, местните данъци също да не забравяме. Процентът за неженен е по-голям, с други думи има ергенски данък!
    Плащаш от джоба, за да издържаш бежанци и мигранти, Меркел ти размахва пръст за коронавируса - въобще, приказно е....

    Коментиран от #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 дддд

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Ганьо":

    Приятелче ,за въпросния Златанов и бизнеса му с асансьорите въобще не му идват просто така едни хора и започват да го рекетират.Това какво ти говори той в измислените му интервюта където се прави на жертва са доста далеч от истината.Самия той си е от доста време покрай хората които го "рекетират" и за всичко си е отговорен единствено той и защо се е стигнало до тази ситуация.Сина му също много сериозно го найгра.
  • 43 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 4 Отговор

    До коментар #39 от "PSG FR":

    Къде ти е 3лева бензина?1,12бензина е по евтин от бг,Хляб масло по евтино Качествено масло 1,3 тук в промоция е над 3,4 там няма 2,6лв...Има ергенски данък-Женете се не Плачете!!И синът ми е Ерген да го направят 20%!Като имаш Дете по 320 на дете,това не го пишете.За радио и за тв също,но така са направили нещата ,че да стигат и за Бежанците...Как пък не ги видях в Потсдам ...Когато си в Германия личи,ЧЕ ИМА ДЪРЖАВА и ЛИЧИ ,ЧЕ ИМА ЧОВЕЦИ!Тук в бг -ЧоВЕЦИТЕ ГИ ИМА ,НО СА РЯДКОСТ,А държава-НЯМА!
  • 44 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "ежко":

    В Залцбург от покойната ми МАЙКА съм чул и знам за една жена с количка за ХОТ ДОГ е направила 3къщи........Всички Българи държат пазара за Зеленчуци и цветя в Залцбург-Те са милионери не само на имоти но и на хартия за вас са пари!Не познават Събота Неделя-Денят им започва в 4сутринта и завършва около 11вечерта.....Това се прави цял живот....Цял живот Каторга....Хубаво заглавие!Та,когато Искате,знайте какво се иска да дадете и дали сте Готови на това....
  • 45 Я опитай пак

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ю Кортес":

    Някой ти е говорил тия неща.Марцан-Хелерсдорф какъв квартал е според теб?Наем 600 евро Вармите.Бруто 2600 евро на шофьор на камион с работно време от5 до13часа ?А нещо за щоер класата да кажеш?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Дали

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ю Кортес":

    Стартовата заплата на полицай там не е толкова.Това е заплата за Стажант полицай( и то за няколко месеца, после е много нагоре).Стартова заплата за ”санитарка” е повече, защото там такова нещо ”санитарка”, като лееляя Минка няма.Те са обучени на ниво мед. сестра почти.
  • 50 Грую

    0 0 Отговор
    Това е въпросът за Германия, а за България е "Колко трябва да крадеш за да си богат в България?"
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Добър човек

    0 0 Отговор
    Хора, които се "състезават" - кой колко прави всекимесечно, всъшност тва са хора - болни и алчни мозъци !
    Например МИЛионер който прави на месец по ХХL финанси, той може би изобщо не "наднича" колко е месечната печалба на МИЛиардер, който изкарва по ХХХL сума на месец !
Новини по държави: