Last news in Fakti

16 Ноември, 2012 17:30 1 274 2

Трибуналът в Хага оправда хърватските генерали Готовина и Маркач

  • анте готовина-
  • младен маркач-
  • трибунал-
  • хага-
  • оправда
Трибуналът в Хага оправда хърватските генерали Готовина и Маркач - 1
Бившият генерал Анте Готовина говори с адвоката си. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Апелационната палата на Международния углавен трибунал в Хага за военните престъпления в бивша Югославия призна за грешка тъмничните срокове, които съдът беше определил за хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач през 2011 г. Тогава те бяха осъдени съответно на 24 и 18 години лишаване от свобода заради съпричастност към убийствата на сърби на територията на анклава Сръбска Крайна през 90-те години, предаде хърватската информационна агенция HIC.

С мнозинство от гласовете съдиите на втора инстанция определиха, че при вземането на предходното решение са били допуснати грешки и признаха Готовина и Маркач за невиновни. Двама от петимата магистрати останаха на особено мнение, уточни ИТАР-ТАСС.

През 2011 г. първата съдебна инстанция прие, че в рамките на операция „Буря“ през 1995 г. генералите са имали дейно участие в ликвидирането на самопровъзгласилата се  република Сръбска Крайна, в резултат на което са загинали между 1000 и 5000 души, 90 000 жители на този сръбски анклав са били насилствено депортирани, а десетки хиляди са станали бежанци. Военните бяха признати за виновни за „преследване, изселване, грабежи, убийства, жестоко отношение и нехуманни действия“ към сръбското население. Готовина бе арестуван през 2005 г., а Маркач – през 2009 г.

В Хърватия освобождаването на двамата генерали се приема с радост и в сраната им ги смятат за национални герои. Президентът Иво Йосипович заяви, че решението е укрепило вярата му в международното право. Сръбският му колега Томислав Николич обаче коментира точно обратното – че съдът се е ръководил от политически мотиви, а не от принципите на правосъдието и това ще отвори стари рани и ще изостри напрежението в региона. Вицепремиерът на сръбското правителство Расим Ляич  обяви, че днешното решение е свидетелство за избирателните действия на трибунала.

Междувременно оправданите бивши хърватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач вече отпътуваха за Загреб от летището в Ротердам с хърватски правителствен самолет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реалист

    0 0 Отговор
    А бе то какъв трибунал е . Пародия . Че съди избирателно то е ясно .Вижте и съда за правата на човека -осъдиха ни че е убит престъпник, стрелял два дни срещу полицаи. Пародия . Че българия да заведе дело за всеки убит престъпник във франция , германия и другите държави - ще станем милиардерска държава.
  • 2 войник

    0 0 Отговор
    Който нищо не знае не трябва да бъде на всяка манджа меродия! Когато една държава е нападната има право да се отбранява. Хърватите бяха нападнати, бе неграмотнико, а в хърватският град Вуковар сръбските четници убиха десетки жени, деца и старци. Героят Анте Готовина освободи хърватския град Книн и неговата армия спаси босанския град Бихач от етническо чистене, по-голямо от това което доживя Сребреница. Но, не си ти виновен, че не знаеш нищо по този въпрос, а продажните български медии, които са сръбски мекерета.
Новини по държави: