17 Ноември, 2012 00:05 841 0

Диамант беше продаден за рекордните $10 млн

  • диамант-
  • рекорд-
  • цена
Диамант беше продаден за рекордните $10 млн - 1
Снимка: Сотбис

Уникален тъмносин диамант беше продаден в Женева за рекордните 10,86 милиона долара, съобщиха от аукционна къща "Сотбис".

Сумата е двойно по-висока от предварителната оценка. Скъпоценният камък с тегло 10,48 карата и приблизителна големина на бадем е закупен от лондонския бижутер Лоурънс Граф, който е наддавал по телефона. Подобни камъни идват само от една мина ­ Кулинан в Южна Африка.

За гривна с розови перли и диаманти, предложена за продан от неназована дама от испанското кралско семейство, бе платена сумата 3,28 милиона швейцарски франка (3,4 милиона долара) при предварителна оценка до 1,3 милиона швейцарски франка (до 1,4 милиона долара). Бижуто е изработено от "Картие" след 1920 г. за кралица Виктория Еухения ­ бабата на испанския крал Хуан Карлос. Гривната е продадена на частен колекционер от Европа.

Купувачът на брилянта е лондонският бижутер Лорънс Ърл. Камъкът наподобява формата на бадем и е с тегло от 10,48 карата. Намерен е в Южна Африка.

Конкурент на Сотбис беше аукционна къща Кристис, която предложи на търг друг камък – 76 - каратов диамант. Той беше продаден на анонимен купувач за 21,5 милиона долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: