Last news in Fakti

3 Декември, 2020 04:31 8 302 51

3 декември 1989 г. Горбачов и Буш слагат край на Студената война - Декември 2020

  • малта-
  • джордж буш - старши-
  • михаил горбачов-
  • ссср

Двамата лидери договарят и "нежните революции" в бившия Източен блок

3 декември 1989 г. Горбачов и Буш слагат край на Студената война - Декември 2020 - 1
Снимка: Shutterstock

На 3 декември 1989 г. Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов и колегата му от САЩ Джордж Буш – слагат край на Студената война. Двамата държавни глави се срещат на туристическия лайнер „Максим Горки“ край бреговете на Малта.

Някои действия на Михаил Горбачов, особено през 1989 г., са показателни. Природните стихии непосредствено преди срещата – също; в нощта на 1 срещу 2 декември край Малта се надига страховита морска буря, вълните достигат до 2,5 м във височина, припомня сайтът Русофили. Поради лошото време преговорите не могат да се проведат нито на американски, нито на съветски военен кораб, приема се да станат на туристическия кораб “Максим Горки”, закътан в залива на малтийската столица Валета.

Срещата край Малта всъщност се състои от две къси срещи насаме между Михаил Горбачов и Джордж Буш и два по-дълги общи разговора, от по 4-5 часа.

Още на първата кратка среща, в 10 ч. на 2 декември, Горбачов заявява, че Съветският съюз няма да се меси в развитието на събитието в източноевропейските държави. Тази съветска позиция не е особено нова, нея Горбачов съобщава още на 23-25 октомври, когато е заявен отказ от използване на сила при развитието на събитията в Източна Европа.

Съкращаването на въоръженията в Европа и на стратегическото настъпателно оръжие е втората важна тема на срещата. Без да е възможно тук по-разгърнато разглеждане, ще обобщим само, че на практика Михаил Горбачов, приема едностранно разоръжаване на Съветския съюз, наистина само в рамките на 20 % от стратегическите нападателни оръжия, не съвсем напълно значи.

Третата тема на срещата става вътрешното положение в СССР и политиката на “перестройка”. Отличителна черта тук е пълната откровеност на Михаил Горбачов, на Буш са съобщени дори данни за вътрешното положение в страната, които се знаят единствено от членовете на Политбюро.

На 3 декември основна тема е положението в прибалтийските републики, като Буш съвсем направо заявява, че САЩ никога не са признавали тези републики в състава на СССР. На този прозрачен намек за целостта на Съветския съюз Горбачов отговаря с мъгляви общи приказки “за спецификата на обстановката на Съветския съюз”. Съдбата на Прибалтика също е решена, “за 15 минути”, с тайно устно споразумение.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    30 37 Отговор
    На Буш и Горбачов

    Коментиран от #16, #47

  • 2 no name no face no number

    65 44 Отговор
    Горбачов е най голямата гнида на тази планета унищожи Източният свят.Загубихме спечелена война. Затова сега сме васална държава на Германия и Франция, а пък те са на сащ, и пак жовеем в гадният остарял капитализъм

    Коментиран от #3, #4, #6, #43

  • 3 ти си

    35 42 Отговор

    До коментар #2 от "no name no face no number":

    абсолютно прещракал. Въобще не знаеш къде се намираш.

    Коментиран от #51

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Това са

    25 37 Отговор
    Истински лидери и държавници
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 26 Отговор
    истински ДЪРЖАВНИЦИ а не като БОЙКО БОРИСВ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Слагат

    45 16 Отговор
    Слагат край на съдбата, на много хора, които живееха по-добре от сега. Разрушиха промишленост, военен съюз, единна система за търговия и международни пазари. Пак по-същия начин с рестрикции и санкции.
  • 12 Толкова

    35 5 Отговор
    Едни хора от управляващата социалистическа върхушка , непреживели и забравили горчивите плодове на ВСВ решиха ,че имат най-богатата страна на света , а не могат да оставят нищо от това на своите деца , защото системата не им го позволява. Измолена бе отсрочка , и оперативно време, в което да бъдат оставени на спокойствие , докато се преразпределят в СССР държавните активи в частни , и се натрупа капитала. Естествено САЩ не са благотворително дружество и се възползваха сгодният момент , да обезоражат руснаците в техният най-страховит сектор ракетите с малък и среден обсег , които са "Кутията на Пандора" във всяка една война , било то глобална , или локална. Нещо повече САЩ обсебиха правото да канализират и администрират руският процес на перестройка , срещу обещано приятелство , и както самият Горбачов по късно каза, как са си представяли нещата - ДА седят заедно на една маса , като приятели и съюзници , и да си разпределят света . Е не е ли кръгъл глупак ? Пред болнавите старчета наследили Брежнев , имаше готов работещ китайски вариант , но те забравиха от къде идват войните, и поискаха да бъдат като американците, но американците търпят само слуги и васали.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 КПСС

    44 12 Отговор
    Горбачов е предател !
  • 15 ГРЕШКИ ЧОВЕШКИ

    32 7 Отговор
    ВЯРНО АМЕРИКАНЕЦА ПРАВИ ПРИЯТЕЛСТВО САМО ЗА ДА ТЕ НАПРАВИ РОБ. .В ОБЩИ ЛИНИИ ВСИЧКИ АНГЛОСАКСОНСКИ ПЛЕМЕНА.
  • 16 Пътят

    14 12 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    към ада е осеян с добри намерения. П . Куелю
  • 17 Никъв край на нищо не слагат

    14 8 Отговор
    Просто на тази дата комунистическата част от света е толко изостанала и движена от капиталистите в посока по нищо не приличаща на капиталистическата че капитализъм и комунизъм са толкова различни че капитализма с е развил и има нужда от робове а комунизма е изостанал и предлага робове ...всичко е по сценарий няма случайности...комунистическите вождове са агенти на капитализма...тона противопоставяне между ссср и сащ и нато на тема оръжия никога не се състоя реално....какъв цирк бе само американски фирми да режат съветско оръжие и ракети та нали бяха ужким бесни врагове ......сина на хрусчов 1990г получи американско граждянство и замина с жена си да живеят в сащ...култа към мумията на ленин беше заменен от култа към парите и материалното
  • 18 Брейй

    8 1 Отговор
    2.5 м. вълна! То почти за червен флаг бе-))
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор
    лошото никога не идва само

    Коментиран от #21

  • 20 А нещо

    20 5 Отговор
    за неразширяване на НАТО на изток да са договорили?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    дори дъждовете не могат да спрат поетът на птиците
  • 23 Отровното трио

    1 5 Отговор
    Как така Горбачов е първият и последният президент на СССР?

    Коментиран от #27

  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 4 Отговор
    ГРАД КОЗЛОДУЙ ГРАД КОЗЛОДУЙ ГРАД КОЗЛОДУЙ ГРАД

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 name

    19 11 Отговор
    Горби се продаде. Перестройката беше начина по който комунистите да окрадат всичко държавно. Сега те са " успешни" капиталисти и разправят как били тръгнали от нулата.
  • 27 name

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Отровното трио":

    Защото вече няма такава държава. Логично.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 и се оплакваш

    17 4 Отговор

    До коментар #28 от "ако знаеше, колко":

    си си виновен ти.
    Сега поне имаш избор. Но изборът ти е свързан с носене на отговорност за последиците. Никой няма да ти подари нищо. Нито тук, нито в Русия, нито в америка. Ако не искаш да бачкаш и да се развиваш, ще си беден и недоволен навсякъде.
  • 30 това е за номер 13, "чудещия се"

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "ако знаеше, колко":

    на колко години съм
  • 31 Питай...

    6 13 Отговор

    До коментар #4 от "чудя се":

    ..родителите си “умнико”какво е имал човека впредвид!?Научи какво е социализъм,капитализъм.,какво е демокрация,хуманизъм...после ги питай как са живяли?Попитай ги за здравеопазването,за образованието,за съдебната система ,за армията ,за работещите заводи.....
  • 32 Охо Бохо

    15 13 Отговор
    Горбачов се оказа предател,!! Сега следваме еврогейските ценности и ядем банани на корем!
  • 33 аха

    6 9 Отговор

    До коментар #28 от "ако знаеше, колко":

    Мислих да ти напиша , че заради егоизма на такива като теб България се е превърнала в територия , и отдавна е спряла сама да кове съдбата си , но реших да се въздържа, и да не ти го напиша.

    Коментиран от #38, #39

  • 34 Охо Бохо

    10 8 Отговор

    До коментар #28 от "ако знаеше, колко":

    Въх, въх!!! Защо лъжеш бре? Кога си седял с купони алооу? Дали не беше след нежната революция по времето на Александър Каракачанов, дали не стоя жаден в София по времето на янчулев? Дали не ядеш пластмасата и канцерогена сега? Какви ги дрънкаш?Да не би само ти да на много години, та само ти да си миридавен източник?
  • 35 еми не, значи ти си прекалено малък

    6 3 Отговор
    Купоните ги знам от много по-отдавна значи от тебе.

    Коментиран от #36, #37

  • 36 спомени

    9 0 Отговор

    До коментар #35 от "еми не, значи ти си прекалено малък":

    Купоните който помня бяха само за "текезесарският хляб" нямаше такъв вкусен топъл ароматен и бухнал хляб , просто го изяждах в движение докато го носех на баба ми , сегашният хляб в сравнение с него е храна за прасетата , да ме извиняват хлебарите. само членовете работещи в АПК - имаха привилегията да ядат от този хляб , като селско-стопански производители , естествено имаше и такива които си продаваха купоните .
  • 37 Доуточнение

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "еми не, значи ти си прекалено малък":

    А извинявай имаше такива купони и за вино за членовете на АПК
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Да,да

    3 9 Отговор

    До коментар #33 от "аха":

    За твое сведение България ОТДАВНА е спряла САМА,да кове съдбата си! Още от 09.09.1944година,но вие всички червени гнусни сте си един дол дренки и помните избирателно,нали?!

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ами да

    5 2 Отговор

    До коментар #39 от "Да,да":

    Ми защо амнезията ти спира до 9. 9. 44 г. спомни си например 1913г. От там се започва , да има отношение върху размера на твоята пенсия.

    Коментиран от #42

  • 42 Да,да

    2 9 Отговор

    До коментар #41 от "ами да":

    Ти ли ще ме учиш мен на история,бе налъм плосък??! И да в известен смисъл,хем си прав,хем,не си! Само,че червената пропаганда при теб е малко повече и не можеш да го асимилира този ФАКТ! И точно от 1913година се започва отношението към пенсията на българина( не съм пенсионер все още) малко да те светна аз,та замисляш ли се само колко добре щеше да е бг. пенсионера,ако не беше се намесила точно тогава на въпросната дата която споменах по-горе вашта червена мащеха;закрилница и кърмилница??! Да не говорим в периода 1944-1989г. как вашата любима столетница съвсем умишлено фалирала икономиката ни точно 3 (три)пъти!!! И ако не беше тя сега българите на кое ли място щяхме да сме в ЕС по заплати и пенсии???! Както казах по-горе червените гнусни гниди помните всичко много ИЗБИРАТЕЛНО и мразите всичко българско!!

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 нещо такова

    21 5 Отговор

    До коментар #42 от "Да,да":

    А ти не можеш да асимилираш , че тъпите комунисти завариха 7 язовира започнати и недовършени от германците, и впоследствие за 40 години направиха 3000 язовира , както и с почти всяко друго нещо. Поеха държавата със седем милиона население и го докараха до 9 милиона заедно със циганската интеграция , и най висок процент в света лични жилища. Не съм бил комунист , и родителите ми и близките не са били, никога няма да бъда , съжалявам за времената когато България е била държава , пък макар и под управлението комунисти, ако схващаш разликата. Ако тогава е имало 3 фалита , значи е имало и три периода на растеж. Сега фалита е прерманентен постоянен задълбочаващ се , дори липсват и хората които да го изплащат . както каза Пламен Димитров - Умрели сме като кучета .

    Коментиран от #45

  • 45 9555

    13 3 Отговор

    До коментар #44 от "нещо такова":

    Давам ти 10 + за този отговор. Много хора след 89 имат амнезия.

    Коментиран от #48

  • 46 барчо

    12 2 Отговор
    Този предаде собствената си родина, както и целия източен блок, който самата руска държава създаде. Сега разправя, че бил смятал съвсем друг резултат да има. Ми това е разликата между политика и този дето се смята за политик. Когато си свалиш гащите, не може да очакваш нещо хубаво да ти се случи!!!
  • 47 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Другари и другарки какво стана със СеСеСерето ? :)
  • 48 Дрън-дрън-дрън/та пляс

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "9555":

    В това число и ти ли?
  • 49 Тодоров

    4 0 Отговор
    Горбачов предател!!!
  • 50 кочо

    0 0 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ В РУСТО-ТУРСКАТА ВОЙНА 1877-78 РУСКАТА АРМИЯ Е В АМИРИКАНСКА УНИФОРМА И С АМЕРИКАНСКО ОРЪЖИЕ.ИДЕТЕ В ПЛЕВЕН-ПАТОРАМАТА.
  • 51 фИчочичо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ти си":

    Човек като е глупав това обикновено е завинаги.