Last news in Fakti

6 Декември, 2020 09:26 1 559 11

Подновяват преговорите между Великобритания и ЕС в Брюксел

  • великобритания-
  • европейски съюз-
  • брекзит-
  • борис джонсън-
  • урсула фон дер лaйен

Преговорният процес беше блокиран в петък след неуспешно търсене на пробив по уреждането на търговски отношения в размер на един трилион долара годишно

Подновяват преговорите между Великобритания и ЕС в Брюксел - 1
Снимка: БГНЕС

Преговорите за търговско споразумение между Великобритания и ЕС ще бъдат подновени в Брюксел - за това се договориха в едночасов телефонен разговор британският премиер и председателят на Еврокомисията. Двамата лидери ще разговарят отново в понеделник вечерта. Британският кабинет ще подкрепи премиера Борис Джонсън, ако той прецени за необходим Брекзит без сделка, съобщи БНТ, позовавайки се на британския вестник "Таймс".

Преговорният процес беше блокиран в петък след неуспешно търсене на пробив по уреждането на търговски отношения в размер на един трилион долара годишно. Не е ясно доколко страните са готови на компромис по най-парливите въпроси преди крайния срок 31 декември, когато изтича преходния период след раздялата. Без споразумение следват взаимни мита върху стоките.

Все още остават три големи противоречия - риболовът, гаранциите за справедлива конкуренция и начините за уреждане на бъдещи спорове. Според източници от двете страни, голям проблем е френското настояване за право на риболов в британски води.

"Двете страни подчертаха, че споразумение е непостижимо без решение на тези три проблема. Като признаваме сериозността на различията, ние се споразумяхме, че са необходими допълнителни усилия на нашите преговорни екипи, за да се прецени дали тези проблеми може да бъдат решени", отбеляза Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК.

Борис Джонсън трябва да убеди привържениците на Брекзит, че е постигнал развод при обещаното от него връщане на суверенитета на страната. Според Ройтерс фон дер Лайен не желае да предложи твърде много на Лондон от страхове, че така ще бъдат насърчени да напуснат и други членове на Евросъюза. Тя се нуждае от сделка, която не изолира нито една от 27-те.

Липса на споразумение ще утежни икономическата цена на пандемията от коронавирус и за двете страни. Времето обаче изтича. По-малко от четири седмици до края на преходния период всяка сделка подлежи на одобрение от парламентите на двете страни, а Еврокомисията трябва да получи и съгласието на 27-те страни-членки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 де юре

    2 1 Отговор
    Каквито и преговори да водят някой трябва да кляка и дано това да не е ЕС защото ще продължи да пада доверието в тая тромава бюрократична машина !
  • 3 КОТарАК

    4 0 Отговор
    преди около 5 години писаха , че преговорите ще завършат до края на годината
  • 4 БАЙ Х@Й

    2 1 Отговор
    Проблемът на Европейския Съюз е , че нито е Европейски ( в него е само част от територията, населението и държавите в Европа ), нито е съюз ( страни с различна валута и закони , а често и с противоположни интереси !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тва съм го гледАл

    3 0 Отговор
    Целта е немците да си продават колите в ЮК.Пречката е френският риболов.ЕС се разпада необратимо
    А след него следва Вердюн и Мажино.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Факт!

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тва съм го гледАл":

    Добре че на Хитлер американците му набутаха в гушата пари да си направи армия иначе французите щяха да го попилеят за 48 часа.
  • 8 Dimo

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тва съм го гледАл":

    Не пиши глупости масово компании ще се преместят във европа отделно ес най-големият търговски партньор. Отделно немците не държат на сделка.
  • 9 Как така

    1 1 Отговор
    франсетата искат да ловят риба в британски териториални води?

    Коментиран от #10

  • 10 Факт!

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Как така":

    Тези води са си техни заграбени от англичаните
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: