Last news in Fakti

8 Декември, 2020 04:23 4 954 14

8 декември 1978 г. Умира Голда Меир

  • голда меир-
  • израел-
  • премиер

Жена, оставила диря в политиката на Израел

8 декември 1978 г. Умира Голда Меир - 1
Снимка: Shutterstock

Голда Меир умира на 8 декември 1978 г. в Йерусалим от рак. Тя е първата жена министър-председател на Израел и трета жена министър-председател в света.

Голда Меир е родена като Голда Мабовиц в Киев, част от Руската империя (днес Украйна), в семейството на Блум Найдтич и Моше Мабовиц. Голда и семейството ѝ живеят в така наречената "Линия на уседналост" в западната част на Руската империя, създадена с антисемитските закони от края на XIX век с цел там да бъде концентрирано еврейското население на страната.

През 1903 г. бащата заминава за САЩ, а три години по-късно цялото семейство емигрира при него. Установяват се в Милуоки, където бащата работи като дърводелец, а майката поддържа бакалия.

През 1915 г. Голда завършва гимназия. По това време се включва активно в Ционисткото младежко движение. След това завършва Щатското редовно училище в Милуоки (днес Университет на Усконсин-Милуоки), след което работи като учителка. През 1917-а се жени за Морис Майерсън и променя името си на Голда Майерсън.

Четири години по-късно Голда Майерсън, съпругът ѝ и сестра ѝ Шейна заминават за Палестина, за да помогнат за създаването на еврейска държава.

Голда Майерсън е след двадесет и четирите души, които на 14 май 1948 г. подписват Декларацията за създаването на Държавата Израел. Още на следващия ден страната е нападната от обединените сили на Египет, Сирия, Ливан, Трансйордания и Ирак. Тогава на Голда Майерсън е издаден първият израелски паспорт, с който тя заминава за САЩ, за да набира средства за новообразуваната държава. След завръщането си е назначена за първия израелски посланик в Съветския съюз, където е посрещната триумфално от еврейската общност в Москва.

Малко по-късно, през 1949 г., Голда Майерсън се връща в Израел, като е избрана в Кнесета от партията Мапаи и остава депутат до 1974-а, като е била и министър на труда на Израел. През 1956 г. тя става външен министър в кабинета на Давид Бен-Гурион. Още нейният предшественик Моше Шарет нарежда на всички служители на министерството да приемат еврейски фамилни имена. Заемайки министерския пост, по настояване на Бен-Гурион Голда Майерсън променя името си на Голда Меир (Меир означава "даваща светлина" на иврит). В началото на 60-те години Меир заболява от лимфома, но прикрива болестта си. През 1965 г. се оттегля от правителството и ограничава политическата си активност.

След внезапната смърт на Леви Ешкол (Сколник) на 26 февруари 1969 г. Мапаи избира за негов наследник като лидер на партията и министър-председател Голда Меир. Това става малко след като Израел удържа решителна победа над арабите и завзема значителни територии в Шестдневната война.

При управлението на Голда Меир протича и Войната от Йом Кипур през 1973-а. Въпреки противоречивите сведения от разузнаването за предстоящо нападение срещу Израел и предложенията на ген. Давид Елазар за превантивен удар срещу Сирия, Голда Меир решава да изчака и по този начин печели по-голяма международна подкрепа за Израел в последвалата война.

След края на войната правителството на Голда Меир е дестабилизирано от противоречия в управляващата коалиция и от обвиненията в лоша подготовка и грешки при воденето на войната. На 11 април 1974-а Голда Меир подава оставка и на 3 юни постът е зает от Ицхак Рабин.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нашия

    57 1 Отговор
    на този ден-1204 г. – Кардинал Лъв посещава българската столица Търново и коронова от името на папа Инокентий III Калоян за крал.1874 г. – Излиза първият брой на в. Знаме с редактор Христо Ботев.1903 г. – В България за първи път денят е честван като празник на Софийски университет и като студентски празник.1949 г. – открито е Панагюрското златно съкровище.

    Коментиран от #9

  • 2 нашия

    20 2 Отговор
    а за ДЖОН ЛЕНЪН нещо да напишете или за НИКОЛАЙ БИНЕВ
  • 3 нашия

    32 4 Отговор
    а за генерал ЗАИМОВ да питам ли защо не пишете или ....
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 2 Отговор
    на днешната дата бива убит ДЖОН УИНСТЪН ОНО ЛЕНЪН на 40 години
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Странджата

    22 1 Отговор
    Джон Ленън искаше по добър свят,бабата/с руско,американско и израелско гражданство-честно не мога да си представя по гадна комбинация/се бореше за еврейски доминат.
    То бива натягане и метани ама направо се оливате,тия дали знаеят кога е роден Ботев или Левски.

    Коментиран от #7

  • 7 By ::) b

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Странджата":

    А къде са погребани?

    Коментиран от #8

  • 8 Странджата

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "By ::) b":

    Много смешно,питай уикипедия!Въпросът е дали в Израел има някои дето да пише за българските възрожденци или само нашите журналисти са подлоги на чужди интереси,ама дори и тези на които се подмазват не харесват подмазвачите и имат ниска оценка за тях, просто ги използват докато могат или са им удобни!
  • 9 Саломон

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "нашия":

    Много важно...

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Аз40

    0 0 Отговор
    Убил я е коронавируса.
  • 12 Tarnovetz

    0 0 Отговор
    Турската форма на Ислям е точно Юдейския Талмуд от преди около 2500 години, на тази основа Турците бяха подкрепяни от консервативни юдейски секти за последните 1000 години, включително секти от София, само че преди години Saudi Arabia залъга Eрдо c 500 милиарда. US долари и той се срита с Израел. Йерусалем е един от най-старите градове и е бил превзет от Юдеите преди 3000 години, коренното население – изчезва.
  • 13 ТЪПАЦИ

    1 0 Отговор
    ЦЕЦА ЩЕШЕ ДА Е СЪЩО ПРЕЗИДЕНТ АМА ЦЕЦО И ПОДЛЯ ВОДА КАТО ПОВТАРЯШЕ ЕДНИ И СЪЩИ МАНТРИ ПО 20 ПЪТИ НА ДЕН ! РАДЕВ ИН ГИ РАЗКАЗА ИГРАТА !
  • 14 БРАВО БОКОООО

    0 0 Отговор
    БОКО ТИКВАТА Е НАЙ - ГОЛЕМИЯ И НАЙ - ВЕЛИК КРАДЕЦ ОТ ВСИЧКИ ПРЕМИЕРИ В НАШАТА ГАЛАКТИКА ! ИЗРАЕЛ НАПРАВИ ОТ ПУСТИНЯТА РАЙ , А БОЙКО ОТ РАЯ НАПРАВИ ПУСТИНЯ И ВОДАТА ТУК Е ДВА - ТРИ ПЪТИ ПО - СКЪПА ОТ ТАЗИ В ИЗРАЕЛ !