Last news in Fakti

21 Декември, 2020 12:27 1 563 12

Енергийният баланс на съвременния свят изисква повече атомна енергия

  • атомна енергия-
  • климат-
  • въглероден диоксид-
  • замърсяване-
  • аец

Климатът ще се нормализира, ако намалим въглеродния диоксид в атмосферата

Енергийният баланс на съвременния свят изисква повече атомна енергия - 1
Снимка: Shutterstock

Ако човечеството успее да намали количеството въглероден диоксид в атмосферата, климатът ще се нормализира и ще успеем да избегнем последиците от глобалното затопляне - топенето на ледниците, опустошаването и изчезването на животните. Това обяви лауреатът на Нобелова награда за мир Родни Джон Алам по време на международната конференция NEXT 75 в Сочи. Тя бе организирана от „Росатом“ и се проведе в онлайн и офлайн формат, като в продължение на няколко часа световноизвестни личности от различни области търсеха визията на бъдещето, заедно със студенти от пет континента.

„Въглеродният диоксид е едновременно и добро, и зло. Концентрацията му в нашата атмосфера е само 0,04%. Но дори минималното увеличение на тази концентрация може да разруши деликатния баланс на нашата планета, което наблюдаваме през последните десетилетия“, каза Алам.

Според Томас Блис, председател на Научния съвет за глобални инициативи, енергийният баланс на съвременния свят показва, че е изключително трудно да се постигне елиминиране на емисиите на парникови газове, като същевременно се отговори на енергийните нужди на човечеството, тъй като възможностите за използване на слънчева и вятърна енергия са ограничени. Като алтернатива ученият предлага активно да се развива ядрена енергия.

Генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов бе категоричен, че в ерата на технологичния прогрес е необходимо да се действа с поглед напред. „В близко бъдеще човечеството трябва значително да намали въглеродната екологична тежест на планетата, да създаде нов енергиен баланс, основан на нисковъглеродни енергийни източници, включително атомна енергия“, каза Лихачов. В конференцията се включиха още вирусологът от СЗО Ойевале Томори, еколозите проф. Карл Сафина и Мигел Брандао, режисьорът Оливър Стоун, антроположката Джейн Гудол, руският актьор Данила Козловски и други.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СусБе

    5 1 Отговор
    Може и да няма нужда ама може да стане ако контрола за фреее енергията стане международен - при условия на пълно разоръжаване и забраняване на политическите партии. това са ми условията! Трябва да управляват ресурсите и климата учените а не политиците - това са ми условията!
  • 2 Малии

    4 1 Отговор
    Въх да не чуят немците че те са върли противници на АЕЦь

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "Малии":

    То да бяха само немците , с мед да ги намажеш , хахах !! Росатом да си мечтаят , няма кой да им върже , освен арабели и африканци няма кой да излъжат , ама пък те горките са все по-зле с мангизите ! А дори в Китай на залагат на атома за в бъдеще , при все че си го произвеждат сами !!

    Коментиран от #4

  • 4 Даа бе

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Дали?Англия строи Аец Франция също Унгария Чехия Финландия Китай имат и френски и руски централи Канада строи Румъния строи Беларус също Турция строи а също и Саудитска Арабия и ОАЕ.

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Сертаки

    5 1 Отговор
    Франция има над 40 атомни централи.Тя беше предложила на Бг.да затворят козлодуй и да ни дадат ок.за безвизовия режим за европа

    Коментиран от #6

  • 6 Хо хо хо

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сертаки":

    Всъщност Козлодуй го затвориха немците начело с Хомбах
  • 7 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Даа бе":

    Франция ще закрие следващите два атомни реактора през 2025-2026 г., ако пазарните условия са правилните, което било означавало по-рано от очакваното. Държавата планира да затвори 14 реактора до 2035 г.
    Информацията разпространява "Ройтерс", позовавайки се на правителствен документ.
    Зависимата от атомна енергия Франция си поставя за задача да намали дела до 50% до 2035 г. от 75% в момента.
    Двата най-стари реактора в централата във Фесенхейм ще спрат производство през февруари и юни тази година. Следващото закриване се очаква през 2027-2028 г.
    "Ако определени условия, свързани с енергийните цени и развитието на европейския пазар за електроенергия, се осъществят, затварянето на два допълнителни реактора може да се случи през 2025-2026 г.", пише в документа.
    Допълва се, че решението за предсрочно затваряне може да бъде взето през 2023 г.
    Държавният регулатор EDF, който управлява 58-те реактора във Франция, предлага на правителството да проучи спирането на реактори в няколко централи като част от цялостно закриване на отрасъла !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #9

  • 8 гост

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Даа бе":

    И това е Франция , най-атомната държава в Европа , за другите няма да споменавам !! Другия път прочети и нещо друго , освен опорките на Росатом !!

    Коментиран от #10

  • 9 Факт!

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Незнам кох глпак ти е боднал минусче.Абдолютен факт е че под немски диктат се закрива атомната енергетика в Европа.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сеирджия

    2 0 Отговор
    И турците се отварят като атомната Аккую почти е готова а в Синоп недалеч от Бг.край Черно море почнаха следващата.А ние ги затваряме.Нищо чудно до вчера продавахме на турците ток сега ще купуваме от тях ток.Да ама имат свръх икономика а енергията ще си запазят за себе си.Ние пак ще си останем с кривия макарон
  • 12 pbdan

    0 0 Отговор
    Ядрената енергия е чиста, но с потенциал да стане най-мръсна поради грешка, природно бедствие или тероризъм. Освен това е невъзобновяема, дошла от Вселената. Бъдещето е във фотоволтаиците с перовскит - един минерал който ще замени сегашните силициеви панели поради 5-6 по-ниска цена. В комбинация с литиево-йонните акумулатори LFP тип, сегашните модерни инвертори производството на еленергия ще се разпръсне по територия. Ще останат само задължителните основни мощности - отначало АЕЦ, а после ТЕЦ на газ с тригенерация