Last news in Fakti

26 Декември, 2020 14:04 3 659 35

Почина известен британски агент

  • джордж блейк-
  • агент-
  • кончита-
  • великобритания

Джордж Блейк си отиде на 98 години

Почина известен британски агент - 1

Русия съобщи за смъртта на легендарния разузнавач Джордж Блейк, преминал на съветска страна от британската тайна служба СИС (Сикрет интелиджънс сървис). Той е починал на 98-годишна възраст, предаде ТАСС, цитирайки Сергей Иванов - шефа на пресбюрото на руската Служба за външно разузнаване (СВР). Блейк е един от серията британски разузнавачи, преминали на страната на СССР в годините след Втората световна война. СВР специално посочва, че това е станало по тяхно собствено убеждение. "Блейк искрено обичаше нашата страна и се възхищаваше от подвига на народа във Великата отечествена война", посочи Иванов.

Над 10 години Блейк е бил двоен агент, предавайки на СССР секретни данни, благодарение на които са били разкрити стотици британски агенти в страните от социалистическия блок - самият той говори в мемоарите си за почти 400 души. Изпращал е разузнавателни обзори от военното министерство на Великобритания и данни за степента на осведоменост на британците и американците относно военните тайни на Съветския съюз. Заради предателството си Блейк през 1961 г. е осъден в родината си на 42 г. затвор за шпионаж. През 1966 г. с помощта на участници в британското пацифистко движение успява да избяга от лондонския затвор "Уърмуд Скрабс" и да се прехвърли в ГДР, а оттам - в Москва. В Русия получава руското име Георгий Иванович Бехтер и чин полковник от съветското външно разузнаване. Работи в авторитетния Институт за световна икономика и международни отношения. Изучава проблемите на Близкия и Средния изток. Дълги години е автор и англоезичен редактор на ежегодника "Разоръжаване и сигурност", участва в рускоезичното издание на ежегодника на Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира. Участва в подготовката на кадри на СВР на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тези

    7 23 Отговор
    доносници и те какви великански заплати зимат и са праят на гъзари из кръчмите само името им агенти.
  • 2 Де Факто

    42 10 Отговор
    Всеки, който е с Русия живее дълго. :-)

    Коментиран от #3, #5, #31

  • 3 Въх

    10 32 Отговор

    До коментар #2 от "Де Факто":

    По-голяма глупост е трудно да се измисли и напише . Печелиш Нобел за простотия
  • 4 Пишконян

    8 34 Отговор
    Тоя е един от малкото въшльовци, продали се за копейки..защо никой не направи едно изследване за броя на избягалите на Запад руски агенти, че даже има и пилоти, избягали барабар със самолетите си. Аз поне не знам за такъв случай на избягал със самолета си западен пилот..Така де, да не са луди

    Коментиран от #6, #7, #8, #10

  • 5 На ББ нощното шкафче

    3 13 Отговор

    До коментар #2 от "Де Факто":

    Събуди се, че си заспал дълбоко преди 30 години
  • 6 Който може - чете!

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пишконян":

    Що му трябва на човек да влачи самолет? Има си чертежи, протоколи, сертификати за материали, възли, параметри... И всичко това в едно куфарче !

    Коментиран от #12

  • 7 Черен Петър

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Пишконян":

    Пишконян, за твое учудване има и такива, дето са бягали в обратната на запад посока барабар със самолетите си! А това, че ти не знаеш за такива случаи подсказва, че си бил още проект на родителите си когато са ставали тези неща. Аз имах съсед пилот турчин, който беше възирал от Турция със самолета си. Самолета го върнаха, но пилотът остана у нас...

    Коментиран от #9

  • 8 Рико

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "Пишконян":

    След като избяга руснакът с МиГ 25, говорих с наш авиатор-истребител. Събрали ги на събрание, показали им снимка( "и на снимката се вижда че е предател "?! )и .... им обяснили,че този на аероплан само числото му е голямо(25), иначе нищо не бил. Един вид,дреболия. Тяхната прапаганда е толкова объркана,че нещо с което се гордеят, веднага са готови да отрекат. Та,кое е вярно-руснаците добър ли самолет са напрвили или нещо без стойност,което няма значение къде е попаднало.

    Коментиран от #11, #16

  • 9 Пишконян

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "Черен Петър":

    Ти сега ли се събуждаш..пийни си кафето, па после ръси фантасмагориите си..Тва беше най-смешния коледен фейлетон. Разсмя ме , честно ти казвам..
  • 10 Рико

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пишконян":

    Не са показател тези 5 шпиони насам, 5 шпиони натам, единици продажници навсякъде ще се намерят. Показател е колко граждани от едната държава избират живота в другата.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Пишконян

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Рико":

    Ами подобен е случаят с Т-72.. а знаеш ли историята как и къде руснаците са придобили първия'' Стингър''
  • 12 Да ти кажа

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Който може - чете!":

    Ами елементарно, бе Уотсън. Аз самият съм работил във нашия ВПК и то като чертожник. Да ти кажа ли, че се изготвяха в нашия институт на няколко пъти пакети със''сгрешени'' нарочно чертежи, които отиваха в незнайна посока към НТР. Да ти превеждам ли какво се криеше навремето зад абревиатурата''НТР''.

    Коментиран от #15

  • 13 Антитрол

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "Рико":

    Точно показателен е броя на шпионите защото те са задоволени и от двете страни а хората емигрират там където се изкарват най-много пари. А защо едни държави са по-богати от други е друга тема.

    Броят на емигрантите в Дубай е най-висок но там действат законите на шериата които са много далече от демокрация. А и представа си нямаш колко са емигрантите в Китай (много повече от САЩ).

    Така че опорките не вървят

    Коментиран от #17, #29

  • 14 Пишконян

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Рико":

    Именно, само че овчарите, които коментират, от къде да съберат толкова акъл под капите, че да разберат за какво им говориш. В тази мисъл, колкото повече минуси ни напраскат, толкова повече ще съм сигурен в този ми извод.
  • 15 Рико

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "Да ти кажа":

    Злите езици говорят ,че трагичният провал на Ту 144 идва точно от такива "сгрешени чертежи" на Конкорд.

    Коментиран от #18, #19

  • 16 Пилот

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Рико":

    Ами ти прецени добър ли е самолета или не но това е най-бързия изтребител създаван някога - наследника му Миг-31 е по-бавен но все още е един от най-страшните руски самолети за НАТО и все още е по-бърз и от най-бързите натовски изтребители.
  • 17 Киро Питоня

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Антитрол":

    Т.е искаш да ме убедиш, че емигриралите в Китай американци са повече от емигриралите в Америка китайци..пич, не си добре с възприемането на околния свят..не е лошо да вземеш бързи мерки за психическото си здраве. И сега ще ти дам най-лесния за доказване жокер- Надявам се си чувал, че във всеки голям американски град има китайски квартал(забележи-цели, огромни квартали), за американска махала даже в някое китайско село съм сигурен че не си чувал, пък и в рамките на съзнателния си живот няма и да чуеш. Не си в час изобщо. И тая теория можеш да си развиваш колкото искаш в селския хоремаг на по чаша ''облак''. Тук ставаш за смях само.

    Коментиран от #21, #33

  • 18 Пилот

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Рико":

    А трагичния провал на Конкорд от какви чертежи идва.

    Двата самолета нямат нищо общо. Това че си приличат се обуславя от принципите на аеродинамиката.

    Те и В1В и Ту-160 си приличат и остана да кажете че руснаците са откраднали чертежите на В1В но като сглобили самолета и той взел че станал свръхзвуков.

    Тролете с нещо по-умно.

    Коментиран от #23, #27

  • 19 Пишконян

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "Рико":

    Възможно е..това пък какво недоразумение беше, умирам от смях. Когато си купуваше билет за ''Конкордчик'' ти даваха шлемофон и тефтерче с подострен молив- шлемофонът- за да не оглушееш докато стигнеш Алма-Ата, моливът с тефтерчето- за да те разбере стюардесата какво меню да ти донесе( въпреки че изборът не беше кой знае какъв -чаша чай със захар, а другото-чаша чай без захар)

    Коментиран от #22, #25

  • 20 1944

    2 3 Отговор
    чистокръвен британски глупак
  • 21 Антитрол

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Киро Питоня":

    Киро чети какво съм ти написал - броя на емигрантите в Китай е по-голям от броя на емигрантите в САЩ - хората емигрират за пари а не че било демокрация или нещо друго.

    А защо едни държави са по-богати е друг въпрос но няма нищо общо с демокрацията - дадох ти за пример Дубай.

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Това ми хареса

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Пилот":

    Хахахаха..провал...не ставай смешен. Историята тук е същата като с ''Буранчик''-литнА веднаж и после го паркираха завинаги в казахските трънаци. Колко полета има Конкорд и колко ТУ...ще се оправдаеш с катастрофите. Верно, само че колко работа свършиха едните и колко-другите...Интересно, а защо с договорът КОКОМ навремето се пресичаше пътя за достъп на СССР към машини и технологии с двойно предназначение. Знаеш ли , че ако не бяха такива като тоя, дето сега е ритнал кофата, все още щеше да имаш стругове със скоростна кутия от ЗИЛ.
  • 24 Киро Питоня

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Антитрол":

    Напротив-ти въобще разбра ли какво иска да ти каже Рико в пост №10 Публикувано във факти.бг: Показател е колко граждани от ЕДНАТА държава избират живота в ДРУГАТА...говорим за отношенията м/ду Русия и Америка, в общи линии, ти чак до Китай и Дубай стигна.Ами добре-даваш ми пример и аз ти казвам че просто не си в час. Чети бе , троле, чети за какво спорим и тогава се намесвай с коментар бре.
  • 25 Рико

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Пишконян":

    Ще ти кажа какъв ми е споменът от Ту 144. Бяха го паркирали в западната част на летището и беше "достъпен" за гледане. Като деца нарочно ходихме да го гледаме. Само отдалече,наблизо не пускат, за вътре-да не говорим.Тайна! Бях запомнил номера 68001. Когато падна на Бурже, показваха снимка точно на този 68001. Няма да се изненадам ако изобщо е бил само един произведен. Паднали : 1 от 1
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ти не си пилот

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Пилот":

    Абе ти в час ли си...По заводско предписание, полетния ресурс на ТУ е ...500 часа, преди да влезе за капитален ремонт. Освен това, всеки полет е изпълняван от летци-изпитатели и само след личния подпис на министъра на гражданската авиация Бугаев. Конкорд е обслужвал линии на три континента, а Ту-само до АлмаАта и то веднъж седмично и няма нито един полет при пълно натоварване, иначе горивото нямаше да му стигне да докрета до крайната''гара''. Друг недостатък-Конкорд'' достига свръзвукова скорост на ''форсаж'' ,след което само поддържа скоростта, докато Ту е трябвало през целия полет да е на ''форсаж''. Ту е спрян само след едногодишна експлоатация поради изключително високите разходи по поддръжка, докато Конкорд е обслужвал линии на три континента почти 30 години. И ти ми говориш за провал. Не мога да разбера само едно- на луд ли се правиш или нас ни правиш на луди. Със сигурност е първото...
  • 28 Пишконян

    2 1 Отговор
    Ами ето го убавеца Ту-144...мисля че повечето от вас ще се справят с руския. Който има очи- ще види, който има уши-ще чуе, а който има нещо в междуушното пространство(не само фучащ вятър) ще разбере

  • 29 Беги беги

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Антитрол":

    Незнам какъв антитрол си , но че си и.д.ь.от си личи от далеч!
  • 30 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    интересна работа другари.този красавец е бил евреин ,но явно в този случаи нямате антисемитска нагласа?смях!и въпреки че е предал над 400 човека никои ни го е тровил ни преследвал в русия,а не е било проблем да го сторят ,я цру я ми 6!
  • 31 Де Юре

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Де Факто":

    За това ли средната продължителност на живот в рушийка е толкова ниска?
  • 32 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Как може да си известен ТАЕН АГЕНТ В ТАЙНИ СЛУЖБИ.
  • 33 селски

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Киро Питоня":

    след 13 години в Америка, мога спокойно да заявя, до като са млади, никой никъде не ги иска, затова не емогрират масово. Като поодъртеят бегат на талази към островите и латинска америка. Държавите които могат да осерат като Бг и Украйна им носят огромен брой емигранти. В днешно време обаче масово емигранти американци вече си се изнасят барабар с бизнесите. Светът е мега различен от касовата пропаганда а и от стари лаври от преди 20 години. Питай колко индийски инжинери са готови да се оженят за Мери общата да ги ощави с чайлд съпорт, на вместо да си се върнат в Делхи и да си вземат 20 годишна? Същото важи и за Спас от МЕИ-то
  • 34 АГЕНТИ А

    0 0 Отговор
    ТОЙ И АГЕНТ АЛБЕРТ Е ,, ИЗВЕСТЕН ТАЕН" АГЕНТ -- КАКТО И ПЛЕЯДА ОТ ДЕМОКРАТИ ДОНОСНИЦИ КАТО Г. МАРКОВ , ДОГАН , КАРАКАЧАН - ВСЕ БОКЛУЦИ А ДНЕС ВИДНИ ПОЛИТИЦИ - КРАДЦИ И МОШЕНИЦИ !
  • 35 АЛЬГАГОЛИКИ

    0 0 Отговор
    ЛИЧИ МУ ЧЕ ПИЕНЕТО МУ Е БИЛО БЕЗПЛАТНО НА ТОЯ ,,АГЕНТ" НА ВИНПРОМИТЕ !ДОБРЕ СИ Е ПОЖИВЯЛ -- 98 ГОДИНИ СИ Е ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЧЕРНИЯ МУ ДРОБ , КАК ИЗОБЩО Е ИЗДЪРЖАЛ ТОВА ДОРИ НЕ Е ВЪЗМОЖНО !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания