26 Декември, 2020 19:27 1 548 10

Папа Франциск не отправи традиционна за Рождество молитва

  • ватикан-
  • папа франциск-
  • молитва

Днес католическата църква чества и деня на свети Стефан

Папа Франциск не отправи традиционна за Рождество молитва - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Папа Франциск подчерта значимостта на прошката и отправи молитва за християните, подложени на гонения заради вярата си в традиционната молитва "Ангелус". "Нека днес се помолим за тези, които са подложени на преследване в името на Иисус. За съжаление, те са много", каза папата.

Заради предпазните мерки срещу разпространението на коронавируса духовният глава не произнесе молитвата пред хиляди вярващи, както в миналото, а я отправи от уединението на ватиканската библиотека.

Днес католическата църква чества и деня на свети Стефан. Според легендата проповедникът бил обвинен в богохулство и става първият християнски мъченик, след като е пребит с камъни край портите на Ерусалим. Въпреки неверните обвинения и жестоката екзекуция, Стефан е простил на убийците си, припомни Франциск.

Вярващите днес трябва да отправят молитви и за хората, които са допуснали грешка, и да не говорят лошо за тях, допълни понтифексът.

Ако вкъщи има спорове, хората трябва да се опитат да поправят отношенията, а не непременно да доказват, че са прави, посъветва той. Първоначалните планове бяха молитвата днес да бъде отправена към вярващите на площад "Свети Петър", както обикновено. Извън Ватикана, в Италия като цяло обаче за коледните празници до началото на януари е обявен строг полицейски час с изключение на дните между 28 и 30 декември и 4 януари в опит да се спре разпространението на коронавируса. На хората е разрешено да напускат домовете си, само за да отидат на работа, на лекар, за пазаруване или физически упражнения, което затруднява събирането на вярващи на площад "Свети Петър".
Заради въведените от италианските власти ограничения папата отправи традиционното коледно обръщение "Урби ет орби" ("Към града и към света") не както обикновено от балкона на базиликата "Свети Петър", а от зала в Апостолическия дворец.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диверсант

    13 3 Отговор
    Ето как гениалните глобалисти издигнаха на пиедестал вируса си, измествайки вярата в бога
  • 2 Антиген

    4 4 Отговор
    Папата се е напикал
  • 3 Всички които

    5 0 Отговор
    вярват че парите ги пазят са на тръни!!Клати се пирамидата зверски .....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    1 1 Отговор
    И да отправи молитва и да не отправи, файда ЙОК!
  • 6 Толерантност

    2 1 Отговор
    Папата не произнесе молитвата пред хилядите вярващи на площада, както се правеше в миналото, а я отправи в изолация и от уединението на изолацията на ватиканската библиотека, защото Светът след 21.12. 2020 навлезе в Нова Ера и нов етап на развитието си и вече нищо няма да е същото , като за в бъдеще МАТРИЦАТА на Всяка форма на досегашния начин на живот бавно и постепенно ще се променя и изчезва, а организираната религия ще е вече груб анахрониъм и старият традиционализъм и догматични форми на мислене и начин на живот ще се разрушават, за да отстъпват място на нови форми на свободата, религиозна необвързаност и демокрация от съвсем нов вид...!!!

    Коментиран от #10

  • 7 Stéphanie 🎲

    2 0 Отговор
    Нашата цивилизация е на две хиляди години, това е достойно за уважение при смърт.Френският философ Мишел Онфре публикува втората част от своята “Кратка енциклопедия на света” (Brève encyclopédie du monde). - “Упадък” (Décadence), втората част на вашата “Кратка енциклопедия на света”, очертава зараждането, апогея, а след това и края на юдео-християнската цивизилизация.Далеч е времето, когато католическата религия обединяваше вярващи, които бяха твърдо убедени в непорочното зачатие, в тайнството на причастието, в папската непогрешимост, в Светия дух на Петдесетница, в Успение Богородично, във възкресението на плътта! Католицизмът след Втория ватикански събор секуларизира католическата религия, превръщайки вярващия народ в сила на истината, равна почти на тази на пастора. Светостта, трансцендентността, тайнството често изчезваха в полза на един бойскаутски морал, един вид католически социален договор.Католицизмът триумфира в медиите, защото папата умее да ги използва, като йезуит, а не защото привлича привържениците на един изтощен католицизъм. Медийното количество и броят на вярващите не казват нищо за теологичното качество на вярванията. ..😉аз не съм много сигурен, че Рим все още е в Рим…
  • 8 ха ха ха

    2 0 Отговор
    На кой му пука за тая рептиля бе?
  • 9 САТАНИСТА

    1 0 Отговор
    ТОЗ САТАНИСТ СЕ СРЕЩНА С 13ТЕ И РАЗИСКВАХА С РОДШИЛД КАКВО ДА ПРАВЯТ С НАС !
  • 10 Мир

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Толерантност":

    Дефакто краят на света се е осъществил още в 2012 с постепенното освобождаване на хората с последното нареждане от 17. 07. 2017 - Military order но малко хора имат информацията а властващите, които са наясно крият истината , защото ги е страх и със право, то си е страшно. Днес се разкриват тези факти а колко още има да се узнае .... за уж държавните институции, здравните власти, банките и съдебната власт.... Това не са измислици , ние хората сме свободни в истински смисъл , всеки човек е свободен и независим от " държавата " и банките а външен дълг въобще не трябва да съществува . Това се реализира постепенно, колкото повече хора узнават, толкова повече системата се смалява. Сорос е под домашен арест в Швейцария, папите вече не са посредници с Бог и ще имат пост само за пет години а ваксината на Бил Гейтс вече е само по желание. Забележете как се оттеглят лека по лека от " арената " Все пак има някой който желае доброто на нас хората и ни пази.