18 Януари, 2021 13:43 1 461 7

Финландската АЕЦ е произвела 7,8 тераватчаса електроенергия през 2020 г.

  • ловиса-
  • аец-
  • финландия-
  • атомна енергетика

Коефициентът на натоварване на АЕЦ „Ловиса“ е 87,7%

Финландската АЕЦ е произвела 7,8 тераватчаса електроенергия през 2020 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Финландската АЕЦ „Ловиса“ е произвела 7,8 тераватчаса безвъглеродна електроенергия, което е над 10% от общото производство на електричество в страната. Благодарение на атомната енергия Финландия ежегодно спестява изпускането на 6 млн. тона въглероден диоксид, се казва в съобщение на компанията Fortum.

Коефициентът на натоварване на АЕЦ „Ловиса“ е 87,7% и е един от най-добрите в света за реактори с вода под налягане.

АЕЦ „Ловиса“ е най-големият работодател в региона, като ежедневно осигурява заетост на около 530 служителя на Fortum и близо 100 души персонал на други компании, работещи на територията на централата. Освен това около 800 външни сътрудници са участвали в ежегодните планови ремонти и инвестиционни проекти. За последните пет години Fortum е инвестирал в АЕЦ общо 400 милиона евро.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хо хо хо

    17 1 Отговор
    Фотовоштаиците къде са?

    Коментиран от #4

  • 2 pbdan

    17 0 Отговор
    А у нас като АЕЦ "Козлодуй" произвежда над 35% от електроенергията и дава поминък на врачанския регион и то при 4 спрени годни реактора. Защо няма такива бодряшки коментари за чистата енергия, спестените тонове СО2 ?
  • 3 Учуден

    7 0 Отговор
    Защо ми се струва, че тия реактори не са произведения от уестингхаус?
  • 4 Калогера

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хо хо хо":

    У НАС - БСП, ДПС БЯХА АБСОЛЮТНИ ИНОВАТОРИ, ОСВЕН ЧЕ СА ДЕПУТАТИ ПОЛОВИНАТА ОТ "ЛЕВИЦАТА" СЕ ЗАНИМАВАТ С ЕЛ.БИЗНЕС, ИЗКУПУВАТ КВОТИ ОТ КОЗЛОДУЙ ,ПРЕПРОДАВАТ, НИЕ КУПУВАМЕ, БАТЕ НЕ ЗНАМ КАК ПЪЛНИ ШКАФЧЕТО АМА ПРОЛЕТАРИТЕ ВСЕКИ МЕСЕЦ НИ СУРВАКАТ
  • 5 истинко

    6 0 Отговор
    ....а евтината електроенергия, произведена от българската АЕЦ Козлодуй успешно е изнесена в чужбина и средствата от продажбата й са влезли в джобовете на политически "калинки" ....
  • 6 Сандо

    5 0 Отговор
    А пък ние си имаме американски ТЕЦ-ове,които се скъсват от изпускане,но си нямаме АЕЦ-Белене,за да не се изпускаме.Благодарим Ви Биг Брадъри за непрестанните грижи за правилното ни изпускане!
  • 7 Никанор

    4 0 Отговор
    Щом ползват ядрена енергия са комунисти! Фотоволтаици и вятърни мелници ни дай!
Новини по държави: