21 Януари, 2021 13:24 5 338 28

Край България: планинските сръбски села, обречени на смърт

  • села-
  • сърбия-
  • живот-
  • планина-
  • цървена ябука-
  • забравени села-
  • българска граница

Животът там е труден. Няма лекари, магазини, пътища. Няма и хора.

Край България: планинските сръбски села, обречени на смърт - 1
Снимка: Shutterstock

Влада Стоичич казва, че е на около 70 години, но не ги е броил съвсем точно. Има две крави, няколко кози и малко земя, на която отглежда зеленчуци за трапезата си. Той и жена му преживяват с пенсията от 11 000 динара (около 93 евро).

Двамата живеят в село Цървена ябука, което е по-близо до българската граница, отколкото до съседното сръбско градче Бабушница. А пътят до къщата им е лош - дотам може да стигне само с джип, с трактор, на кон или пеша. "Първите ни съседи са на четири километра от къщата ми. Ако искам да ги видя, ме чака доста път. По цял ден съм с кравите, а бабата - с козите. С нея се виждаме рядко - само за вечеря и преди лягане", казва Влада Стоичич.

По-малкият им син идва в селото само от време на време, по работа. По-големят има психически проблеми, той е настанен в болницата в Ниш. А до Ниш има около сто километра, предимно по лоши и разкаляни пътища.

"За такси до Бабушница ми трябват 3500 динара (над 29 евро). Това за мен е много. Затова моето такси е конят. С него отивам на 15 километра до другото село, близо до Бабушница и купувам каквото ми трябва - брашно, олио и слагам всичко в дисагите", разказва Стоичич.

"След това отивам да взема лекарствата на сина ми и се качвам на автобуса за Ниш. Оставям коня да ме чака в Бабушница. Пристигам в Ниш чак следобед. Дълго чакам на опашка, но когато дойде моят ред, се виждам със сина ми за половин час. След това се връщам по същия начин. Взимам си коня от Бабушница и се прибирам вкъщи в два, понякога в три през нощта", казва Стоичич. Поради епидемиологичната ситуация той не е посещавал сина си повече от година. Това го натъжава.

Село Цървена ябука, разположено между планините Руй, Таламбас и Тумба, е откъснато от света. В него няма магазини, няма аптеки, няма лекари. Нито телефонен или телевизионен сигнал.

Около хиляда души са живели тук през 1970-те години, а след това селото изведнъж започнало да се изпразва. Сега са останали само около 20 жители, от които само четири са жени. Стоичич казва, че последните сватби в селото са били преди около 50 години - тогава той и съседът му Станое се оженили.

Станое Китанович е в Цървена Ябука през по-голямата част от годината, а от януари до април живее в Баточина. Той казва, че през зимата животът в отдалечено село, до което няма път, е невъзможен. Щастлив е, че има къде другаде да се подслони.

Липсата на пътища и лекари е огромен проблем

"Носил съм на гръб болен мъж от Ракова махала до село Стрелац, за да може линейката да го откара оттам до Бабушница. Това е около 12 километра, но пътят се вие нагоре и надолу, а в същото време носиш тежък човек на гръб. Така е, защото нито кравите, нито шейните могат да стигнат дотам в снега. Затова се събираме по десетина души и се сменяме. Когато стигнем върха, режем клони и правим носилка, а след това се спускаме с човека до Стрелац", разказва Станое.

Липсата на пътища и лекари е огромен проблем за тези планински села, казва Каролина Стаменкович от една организация, която оказва помощ на възрастните хора. Но епидемията засегна и тяхната помощ през миналата година. "Нашата организация раздаде 600 пакета с хранителни стоки и хигиенни материали през май и юни. Още от 2012 оказваме услугата "помощ в дома" и имаме списъци на онези, които се нуждаят от помощ в отдалечените села", казва Стаменкович. Според оценките на Центъра за социална дейност, в 52 села от община Бабушница има 300 души на възраст над 65 години. Стаменкович казва, че те са предимно самотно живеещи хора - в 80% от случаите - жени.

Точно такъв е случаят с Лоза Ристич от планинското село Радосин, която ДВ посети и миналата година. Животът ѝ с пенсия от 8000 динара на месец и храна, която се състои почти само от картофи и боб, трудно може да бъде описан. Казва, че двете ѝ дъщери са я забравили, защото не са я посещавали от години. Очите ѝ се насълзяват всеки път, когато ги спомене.

"Но нека вашите и моите деца да са живи и здрави", казва бабата, докато размесва настърганото зеле с вряща вода без подправки. Казва още, че не се нуждае от лекарства. От другата стая ни донася червени ябълки и ги подава на гостите. "Вземете, за да не ме обидите, имам много от тях", казва тя.

1200 села са на път да изчезнат

Новосъздаденото министерство по въпросите на селското население е установило, че 1200 села са на път да изчезнат, 500 села са без асфалтов път, две трети от сръбските села нямат линейка, а населението прогресивно застарява. "Младите хора няма да останат, ако няма пътища, лекари, аптеки, магазини. Ето защо един от приоритетите на министерството е значително да се подобри цялостната инфраструктура на селските райони, за което разчитаме на Инвестиционния план "Сърбия 2020-2025", посочват от министерството в отговор на ДВ. Те обещават, че ще полагат усилия да осигурят за хората от тези загиващи села посещения на лекар и доставката на лекарства и хранителни стоки.

Особено труден е животът на хората от забравените села през зимата, казва Каролина Стаменкович. Когато вали сняг и се наводнява, те не могат да разчитат на почти никаква помощ.

"Би било добре да сформираме екипи от лекар и медицинска сестра, които да правят посещения на място веднъж месечно. Така че старите хора да знаят, че има помощ, а не да дават пари за такси, което е твърде скъпо и за което им отива половината пенсия. Те се нуждаят и от лекарства, имат нужда и от пътуващи търговци", казва Стаменкович. Тя добавя, че община Бабушница си е спомнила за тези забравени хора и села едва когато станало време за избори.

Автор: Йелена Джукич Пеич


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3534

    32 7 Отговор
    За сметка на това платихме Балкански поток, че да усилим Сърбия, сега й строим нов газопровод, заехме капитуланска позиция пред Северна Македония.
    Е кво да очакваме тогава?

    Коментиран от #3

  • 2 да де

    45 7 Отговор
    Тия смешници от Дойче зеле да заповядат в европейска България. Лошо ще им стане има села особено в северозапада в които вече и кучета няма за хора да не говорим.

    Коментиран от #5

  • 3 гост

    6 18 Отговор

    До коментар #1 от "3534":

    Балканския поток за голямо съжаление на някои ще работи ама не с руски газ !! Поне руския ще е много по-малко от половината !! Но Газпром ще си плаща като поп за 90% , както сега плаща за 100 за старата тръба през Румъния , без да е прекарал и един кубик газ по нея !! В договора пише , че при неосигуряване на договорените количества България може да ги използва за други транзитьори , щото така е по европейските изисквания , но дължимите такси си остават по договор !! Та азери , алжирци , катарци , американци и други ще намажат на промоция , хаха !!

    Коментиран от #6, #12

  • 4 Ахмак

    17 3 Отговор
    Ааа, щом го казват от "Дойче Веле" , значи е истина.
  • 5 гост

    6 28 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    За тия села мисля достатъчно глупости вече писахте , не хваща дикиш , не се пъни !! В 21 век място за села няма , който държи да стои в тях , да си бере гайлето , никой не длъжен да плаща данъци заради него !!!

    Коментиран от #10, #14, #18

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Верно ли?

    26 3 Отговор
    Закахърили се за сръбските села.Ами елате вижте у България.Хиляди села са изоставят и закриват като населени места.Минаваш през тях като след война е там!И кой да живее там като няма вече поминък,няма свестен път,няма и интернет та дала великите ИТ специалисти за които нямало значение откъде работили ги населят
  • 8 гост

    5 10 Отговор

    До коментар #6 от "Дон Чико":

    Тръбата от щатите се строи в момента , викат и интерконектор Комотини -Стара Загора !! И газ в нея ще идва не от един , а от два терминала в Гърция , да не говорим , че има още два в Турция и то само в европейската част , които могат да подават направо в старата тръба на трансбалканския газопровод дето е три пъти по голяма от интерконектора !! Като включиш и старата тръба през Петрич по която в момента идва азерския газ и станаха общо два ПЪТИ повече от тръбата за Сърбия !! Ама споко , то ще има има север за Украйна и Полша , та тъкмо ще ги уплътним и двете , хахаха !! Та кво викаше за мандолината , щял си да свириш на нея или си по кавалите , хаха !! На американците най-вече , хаха !!
  • 9 Гост

    18 0 Отговор
    Трябва да има ревизия на Ньойския договор по отношение на отнетите земи. И всичко това заради пустата Македония. Да сме ги зарязали още тогава сто пъти по-добре е било. Сега на всичко отгоре са и неблагодарни.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 А отидете

    21 3 Отговор
    В Царибродски окръг или Босилеградски. И там си е мамата е.... но да ви кажа, природата е по-чиста, пазят повече не секат като тука. За мене тези села, макар и обезлюдени са остатъка от някогашния балкански рай -- без ЕС, без НАТО, вижте само как материализмът е променил България за 25-30 години
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 хаха

    23 2 Отговор
    Ние затрихме нашите в цяла България и седнахме да ревем за сръбските!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Знайко

    18 1 Отговор
    Подобни села и старци има на 20-40 км. от София, а нашите "журналисти" ходят да ги търсят в Сърбия!
  • 16 Балканската простотия няма граници

    6 14 Отговор
    Много хора които живеят на запад ще потвърдят какъв буен живот кипи между държавите точно на границите.Аз ще напиша за Франция и Испания.Живея в Франция на 20 км от испанската граница в района БАБ (Байон-Англет-Биариц).Нещо нормално е работници и фирми от Испания да идват да работят в Франция (на мен така идваха да бетонират алеята).Както и обратно.На самата граница има град който просто е съединен с испанският град.Само табелата ги дели.А на балканите още спорим кой е по по най (бг ли е,маке ли е,ромей ли е, сърбин ли е,влах ли е?Затова и нищо в региона не върви. И така ще е.Пълна простотия.Затова ЕМИГРАЦИЯ на младите.Оставяйте тия мухъли да се само изяждат (конкретно за БГ).

    Коментиран от #17, #19, #21

  • 17 гост

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Балканската простотия няма граници":

    Между Франция и Испания има нещо , дето му викат Шенген , експерте , тоест това са два "щата" на една държава на практика !! Кога и ние със Сърбия станем така , тогава плещи глупости !!
  • 18 Пхаха

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Абе ти тъп ли си?

    Коментиран от #20, #22

  • 19 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Балканската простотия няма граници":

    Даже парите им са едни и същи на Франция и Испания , ама ти отде да знаеш , като си живял във Франция , колкото дядо ти в град , хаха !!
  • 20 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Пхаха":

    Явно не , за разлика от теб , хаха !
  • 21 Поздравления

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Балканската простотия няма граници":

    Лапай френски или испанския к.. артоф и не ни занимавай с емигрантските ти истории. Аз поне съм останал да градят родината
  • 22 Отговор

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Пхаха":

    Доста е
  • 23 Пройчо

    9 0 Отговор
    Никъде не се споменава че тези села са български и там живеят сърбизирани българи какво да очакваш от тези които писаха че македонците не са българи и турско робство не е имало аз съм гледал в ютуб репортаж от сръбска телевизия говорят на чист български и твърдят че са прави сърби а езика им бил стар сръбски

    Коментиран от #24, #26

  • 24 бежанец

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Пройчо":

    Така е и с градчето на френско-испанската граница,всички са каталунци
  • 25 Мога да им

    8 0 Отговор
    покажа същото /че и по-лошо.../ в централната част на "европейска България"... А и за добавка - ограбени от едни мургавеляци имоти...
  • 26 А защо са били

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Пройчо":

    български, пък сега не са? Кой организира и осъществи корекцията в източна посока на границата? А, нашите приятели...
  • 27 След

    0 0 Отговор
    Комунисти, комсомолци, пионери... все един и същи строй
  • 28 Край Сърбия

    1 0 Отговор
    Положението не е по-розово, че и не само там! Ньойския договор отдавна трябваше да се отхвърли, но вече губи смисъл.
Новини по държави: