Last news in Fakti

8 Февруари, 2021 04:31 6 859 40

8 февруари 1725 г. Умира Петър Велики

  • русия-
  • петър велики-
  • петър i

Царят, който превърна Русия в империя

Малко преди 5 часа на 8 февруари 1725 г. издъхва Петър Велики. Той е на 52 години. Възкачва се на престола едва 10 годишен. Русия от неговото детство живее в Средновековието. Тя е царство с огромни територии в Азия. Руската войска е безнадеждно назадничава. Елитът ѝ се занимава с дворцови преврати и интриги зад стените на Кремъл. Честите походи срещу кримските татари и Османската империя търпят постоянни провали.

Само след 42 години, когато Петър е на смъртен одър, Русия вече е империя, фактор, с който всички се съобразяват. Петър наскоро е разбил окончателно най-силната армия в Европа - шведската. Войската му има 250 000 щика тренирани бойци и опитни командири. Под флага на Балтийския флот плават 141 бойни платнохода и неколкостотин гребни съда, руски кораби порят и Азовско море на юг. Русия има модерна администрация и система от училища.

Самият цар Петър едва можел да пише. Липсата на образование компенсира с безкрайно любопитство и практика. Още като юноша в имението, в което живее, са докарани 20 оръдия и най-добрият руски артилерист, за да обучи младия цар в тънкостите на боравене с топове.

Той използва рибарска лодка, за да опознае езерото. През 1697 г. той изпраща в Западна Европа т.нар. Голямо посолство. Свита от около 250 души, оглавявана от трима пълномощни посланици, тръгва из Европа и за година и половина посещава Рига, Кьонигсберг (дн. Калининград), Бранденбург, Холандия, Англия и Австрия.

Под името Петър Михайлов, сержант от Преображенския полк, инкогнито в мисията участва и самият цар. Тя обаче дава на Петър европейски опит и решителност да промени Русия и пренасочва външнополитическите му амбиции от юг на север към Прибалтика и Европа. Това се оказва ключовият момент за превръщането на страната в световна сила.

По време на Голямото посолство Петър се влюбва в Холандия. Среща се с видни учени, изобретатели, художници и други.

Царят работи няколко седмици в корабостроителница на Източноиндийската компания по строителството на бойния кораб „Петър и Павел“, специално кръстен така заради него. В Лондон руският цар посетил леярна, арсенал, парламента, Оксфордския университет, Гринуичката обсерватория и Монетния двор, който се ръководел от самия Исак Нютон. След това пътувал и до Манчестър, където се запознал с идеите на съвременното градоустройство, които по-късно използвал при строителството на Санкт Петербург.

Плановете на Петър да посети Венеция и да се срещне в Рим с папата са провалени от съобщение за нов опит за преврат в Москва. Пучът на стрелците е потушен още преди Петър да се прибере, но веднага с пристигането си той нарежда публична екзекуция на превратаджиите и започва радикални реформи.

Петър издава указ за носене на немски дрехи и забранява кафтаните на велможите. Зачерква традиционното руско летоброене и от 1 януари 1700 г. въвежда Юлианския календар. Нарежда да се обръснат брадите и мустаците на дворянството и налага тежък данък на несъгласните. Натиска и църквата, като издава закон монаси да стават само хора над 50 години, за да служат по-младите във войската. Заменя поземлените имуществените данъци с поголовни и така разширява данъчната база и събира пари за обновлението на войската и строителството на флот. Започва трескаво да основава училища, като поставя началото на организираното образование в Русия. Основава Руската академия на науките, първата гимназия в Русия и първия университет.

След Голямото посолство амбициите на Петър се насочват към отвоюване на руски излаз на Балтийско море. През 1700 г. моментът изглежда подходящ, когато на трона на най-голямата сила в Европа - Швеция, се възкачва едва 18-годишният Карл ХII. Коалиция от старите врагове на Швеция - Русия, Прусия, Дания и Норвегия - започва Голямата северна война.

Мир е сключен през 1721 г., след като Карл ХII е убит в битка през 1718 г.

Почти веднага след победата на 22 октомври 1721 г. в новата столица Санкт Петербург Петър I е обявен за император на цяла Русия от руския Сенат и синода на църквата. Прусия и Холандия веднага признават новата титла на руския цар, а по-късно и цяла Европа.

През 1703 г. Петър решава да построи град на отвоювано от шведите по време на Северната война парче земя в устието на река Нева на Финландския залив, за да си осигури достъп до Балтийско море. Първата и най-важна постройка в него по време на войната е Петропавловската крепост и нейният първи камък е положен на 15 май 1703 г. Основната част от града е построена от 1704 до 1717 г. с труда на крепостни селяни и пленници. Те секат гори, засипват блата и строят диги, улици и сгради. Над 60 000 крепостни и 40 000 шведски пленници оставят костите си на строежите на града.

През 1712 г. Петър обявява още недостроения град за столица. Кръщава го Санкт Петербург - холандското произношение на името на свети Петър, на когото всъщност е посветен градът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    18 3 Отговор
    И остров Готланд е трябвало да присъедини към Русия.

    Коментиран от #11, #38

  • 2 Русофил плюс

    41 10 Отговор
    Мдаа, историята е показала, че ако Русия изпадне дълго в изолация, започва да деградира. Но с кой ли пък не е така? Затова пък, при "отваряне" към света, Русия е в състояние за 20-на години да догони и задмине много от най-добрите, т.е. страната е била и си остава с огромен потенциал! Това е и основната причина Хегемоните да не обичат Русия и да се боят от нея..........

    Коментиран от #3, #32

  • 3 Бай Кольо

    15 27 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил плюс":

    Абе аланкоулу, Русия била способна да задмине всички, ами какво чакат да действат де, да ама не освен природни ресурси нищо друго, манталитет на крепосни селяни до ден днешен

    Коментиран от #7, #9

  • 4 ТтттТ

    21 6 Отговор
    Дамммм...-едните управници работят и правят държавите си велики империи-а наш Тиквоч все гледа как да ни одере още една кожа...
  • 5 Нямам срам пред вас

    14 4 Отговор
    Но не по велик от Император Калоян
  • 6 Нямам срам пред вас

    25 9 Отговор
    Когато България е имала царе Русия е още пасла трева

    Коментиран от #36

  • 7 Ами не

    31 7 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Кольо":

    Айде бе- дори и сега със Спутника и останалите ваксини руснаците показаха,че научният им потенциал е на супер ниво..-да не говорим за атомната индустрия,химическата промишленост,космическата промишленост и т.н....-та едва ли имат още нещо от крепосничеството...-явно си тотално наивен да вярваш в глупостите на Козяк

    Коментиран от #16

  • 8 Нямам срам пред вас

    18 3 Отговор
    Русия никога не е писали или казвала велика Русия за разлика от нас Стара Велика България
  • 9 Я па тоя

    27 5 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Кольо":

    Незнам дали руснаците са крепосници-ама винаги сами са извоювали свободата си-и от монголците-и от поляци и шведи--и от французи...-а не са чакали като нас Дядо Иван да им я донесе.По-добре си трай по такива теми-защото точно ние имаме най-малкото право да говорим за руснаците...

    Коментиран от #23

  • 10 РЕАЛИСТ

    34 3 Отговор
    Я стига глупости. Точно Русия показа, на цял свят, че няма манталитет на крепостен селянин. Направи революция и висна на въжето всичко които ги им пиеха кръвта. Уплаши цял свят и англосаксонците докараха на власт Хитлер, за да тръгне към Русия. Дори Рокфелер е спонсорирал Хитлер, въпреки, че е евреин.

    Коментиран от #12, #39

  • 11 100

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Що пък да е трябвало?
  • 12 100

    9 13 Отговор

    До коментар #10 от "РЕАЛИСТ":

    Че то и Сталин е помагал на Хитлер до юни 41-а. А чудно, ако т.нар. англосаксонци са искали Хитлер да разгроми Русия, що воюват с него и помагат с оръжие и техника на СССР? И ако руснаците толкова много не дават някой да им пие кръвта, що позволяват на комунягите да ги мачкат, да им вземат собствеността и да им наложат страх, терор и диктатура?

    Коментиран от #15, #17

  • 13 РЕАЛИСТ

    17 1 Отговор
    Абе , забравихте и друг принос на Петър Велики, важен за руснаците. Въвежда руски Стандарт за водката, да няма ментета , като на цар Киро.

    Коментиран от #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 РЕАЛИСТ

    23 6 Отговор

    До коментар #12 от "100":

    Сталин не е помагал на Хитлер. Имат договор Молотов-Рибентроп. Всеки си взема териториите от измислена Полша. Сталин, като руснак го спазва, ама Хитлер готви нападение. Руснакът е честен човек, той никога не разбра, колко подли душички имат на Запад.

    Коментиран от #29, #37

  • 16 Бай Кольо

    10 13 Отговор

    До коментар #7 от "Ами не":

    Ако под химическа промишленост имаш впредвид Новичока да съгласен съм. А сега изброй ми няколко продукта на великата Руска промишленост които се намират по магазините в Европа, Америка, ими изобщо някъде по Света?

    Коментиран от #18, #22

  • 17 РЕАЛИСТ

    15 3 Отговор

    До коментар #12 от "100":

    И стига с това помагане на руснаците от САЩ. Кога почват да помагат. Когато разбират, че Хитлер не им е вече в ръцете и е станал самостоятелен играч. При странни обстоятелства измират посредниците , които са докарали парите от Запад , за да спонсорират Националсоциалистическата работническа партия. Евреите, които го спонсорират, за да не дойде революция, като в Русия, разбират , че са хранили зло куче.

    Коментиран от #31

  • 18 Ами не

    12 5 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Кольо":

    Колчо,то по твойта логика,китайците са най-велика-щото с продукцията си са залели целият свят...-ма мисли малко бе..Или Еквадор са супер държава защото им ядем бананите...бегай отук-ниска топка си...

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Бай Кольо

    3 9 Отговор

    До коментар #18 от "Ами не":

    Ти лично какво Руско ползваш в къщи?

    Коментиран от #24

  • 20 Йонко - понко

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ами не":

    Величието, не е ли малко поостаряло понятие? Във 21 век държава която има силна икономика, валута, индустрия, наука и технологии, медицина и изкуство е водеща. Ако прибавим и голяма високотехнологична армия, може би ще се доближи до велика.
  • 21 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    Не е Петър а Менделеев прави това

    Коментиран от #28

  • 22 Анонимен

    10 5 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Кольо":

    Ваксината Спутник. Почти всички имунолози е признават в целия свят

    Коментиран от #26

  • 23 Тео

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Я па тоя":

    Следващара ни свобода ще я чакаме от чичо Сам, той ще ни освободи от злото , хихи
  • 24 6666

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Кольо":

    Има санкции има имбарго какво да ползваш. Преди години карахме чисто нови коли а сега коли на 20-30 години от гробищата. Хаха

    Коментиран от #27

  • 25 Румен

    1 2 Отговор
    Е сега разбрахтели че неграмотен може всичко.
  • 26 Бай. Кольо

    1 5 Отговор

    До коментар #22 от "Анонимен":

    Ти ваксината Спутник няма как да я ползваш
  • 27 Стоян

    8 5 Отговор

    До коментар #24 от "6666":

    Кога карахме чисто нови коли? Като чакахме ред по 15 години ли?
  • 28 РЕАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Анонимен":

    Това с Менделеев е по късно. В 1894 и това в темата на доктората му. Хайде, че трябва да работя. Хубав ден на всички. На Хейтърите също. Нищо лично.
  • 29 100

    9 7 Отговор

    До коментар #15 от "РЕАЛИСТ":

    Първо Сталин не е руснак, а грузинец и не знам защо наричаш Полша измислена. Второ, Сталин е помагал на Хитлер, плаща му огромни количества суровини. Последните влакове пресичат границата малко преди нападението. Немците също ползват съветски бази за нападението срещу Норвегия.
  • 30 Съвет

    4 9 Отговор
    Много обичате Русия в този сайт,но тук няма кой
    да оцени обичта ви.... затова посещавайте руски
    сайтове.. там ще бъдете оценени и подобаващо
    наградени.
  • 31 100

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    Чакай, бе, Великобритания е във война с Германия още от 39-та година, а САЩ помагат на Великобритания. Западните сили правят отстъпки на Хитлер, за да запазят мира, но след като той напада Полша, вече не му прощават и му обявяват война. А точно за евреите и спонсорирането на Хитлер ...да вземем дапомислим и за това кой спонсорира руската революция и как евреите участват в нея...
  • 32 Ннн

    1 8 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил плюс":

    Не е точно така, защото при петър военния бюджет е бил 90% от държавния и това се е изплатило като инвестиция! В момента такова развитие не е възможно умните са взели мерки да не се съчетават вече немски технологии и руски ресурси и руснаците вече не могат да се развиват чрез военни действия, а чрез войните на практика деградират! Сирия, Украйна и Либия могат да станат за руската федерация това което афганистан стана за ссср!
  • 33 Распутин RUSIAN SEX MASHINE

    5 1 Отговор
    Ей,само да ви добарам с големия !...
    Очите ви ще станат на палачинки !...
  • 34 Поручик Калицин

    10 0 Отговор
    Най силната и боеспособна армия в света !
    В жив бой,няма кой !
  • 35 До бай Кольо

    6 1 Отговор
    Бай Кольо, казва се и се пише "Предвид", не "Впредвид". Да не говоря за почти пълната липса на пунктуация и другите правописни и граматически грешки в твоите коментари...
  • 36 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Нямам срам пред вас":

    Той генерал Колев бил яката работа ама сигнал до тържествената зала на кметството в Ньой....та така....
  • 37 Просто да попитам

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "РЕАЛИСТ":

    Защо Англия и Франция, обявяват война на Германия при нахлуването и в Полша, но не обявяват на СССР !?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ебтер

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "РЕАЛИСТ":

    Та нали и Адолф шикелгрубер е хазарин и незаконен внук на виенския Ротшилд!!!??? Това сигурно не го знаеше! Иначе всички са хазари и говорят хазарски-идиш!!!
  • 40 Бай Шиле

    0 0 Отговор
    Петър Велики,В.В.Путин.Най великите мъже на Русия.Не непременно в този ред.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания