Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 17:32 3 259 57

ЕК предупреди България: Спрете езика на омразата

  • ек-
  • писмо-
  • българия-
  • език на омразата-
  • търговски регистър-
  • омраза-
  • ксенофобия-
  • насилие-
  • холокост-
  • ес

Тези решения имат за цел да осигурят правилното прилагане на правото на ЕС в интерес на гражданите

ЕК предупреди България: Спрете езика на омразата - 1
Снимка: БГНЕС

С редовния пакет от решения във връзка с нарушения от страна на държавите-членки, Европейската комисия предприема правни действия срещу тези, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на ЕС. Тези решения обхващат различни сектори и области на политиката на ЕС и имат за цел да осигурят правилното прилагане на правото на ЕС в интерес на гражданите и предприятията. България беше обвинена, че не прави достатъчно, за да спре езика на омразата и расизма.

Комисията реши да изпрати официални уведомителни писма на Белгия, България, Полша, Финландия и Швеция, тъй като националното им законодателство не транспонира изцяло или точно правилата на ЕС за борба с определени форми и прояви на расизъм и ксенофобия посредством наказателното право. Целта на рамковото решение е да се гарантира, че сериозните прояви на расизъм и ксенофобия подлежат на ефективни, пропорционални и възпиращи наказателни санкции в целия ЕС. Белгийската и българската правна уредба не гарантират, че расистките и ксенофобските мотиви се разглеждат като утежняващо обстоятелство от националните съдилища по отношение на всички извършени престъпления, като по този начин те не гарантират ефективното и адекватно наказателно преследване на престъпленията от омраза.

България не е транспонирала правилно инкриминирането на конкретни форми на изказвания, които подбуждат към насилие или омраза, а именно публичното оправдаване, отричане или грубо омаловажаване на международните престъпления и на Холокоста. В полската наказателноправна рамка не са транспонирани изказванията, подбуждащи към расистко и ксенофобско насилие, а самата рамка ограничава обхвата на инкриминирането на подбуждането към омраза. Освен това Полша неправилно е транспонирала инкриминирането на конкретни форми на изказвания, подбуждащи към омраза, като е пропуснала грубото омаловажаване на международните престъпления и на Холокоста и като е ограничила инкриминирането на отричането и оправдаването на тези престъпления само до случаите, когато такива престъпления са извършени срещу полски граждани. Финландското и шведското законодателства неправилно транспонират изказвания, които подбуждат към насилие, и не инкриминират изказванията, подбуждащи към омраза, когато са насочени към отделни членове на група, определени въз основа на раса, цвят на кожата, религия, произход или национална или етническа принадлежност.

Освен това България, Финландия и Швеция не са инкриминирали конкретни форми на изказвания, подбуждащи към омраза, а именно публичното оправдаване, отричане или грубо омаловажаване на международните престъпления и на Холокоста. Финландия също не е успяла да гарантира, че престъпленията, свързани с расизъм и ксенофобия, могат да бъдат разследвани и преследвани без показания или обвинение от страна на потърпевшото лице. Белгия, България, Полша, Финландия и Швеция разполагат с два месеца, за да отговорят на доводите, изложени от Комисията. В противен случай Комисията може да реши да изпрати мотивирано становище. Комисията изпрати официални уведомителни писма на Естония и Румъния по този въпрос през октомври 2020 г., като тези случаи остават неприключени. Комисията продължава да оценява транспонирането на това Рамково решение в други държави-членки.

Освен това Комисията изпрати официално уведомително писмо на България поради неспазване на всички изисквания на Директивата на Евратом за питейната вода (Директива 2013/51/Евратом на Съвета), свързани с мониторинга на радиоактивни вещества. България разполага с два месеца, за да отговори на доводите, изложени от Комисията.

Комисията реши да изпрати допълнителни официални уведомителни писма на България и още 7 държави-членки за това, че не предоставят и не експлоатират услуги по линии за предаване на данни на всички оператори на въздухоплавателни средства, които изпълняват полети във въздушното пространство под тяхна отговорност и имат възможност да осъществяват комуникации по линия за предаване на данни. Това е следствие от официалните уведомителни писма, изпратени на 15 май 2020 г. От всяка държава членка се изисква съгласно Регламент за изпълнение (ЕС) № 29/2009 на Комисията, във връзка с член 4, параграф 3 от ДЕС, да предприеме необходимите мерки, за да гарантира, че доставчиците на обслужване на въздушното движение са в състояние да предоставят и извършват тези услуги. Съответните държави-членки разполагат с един месец, за да отговорят на опасенията на Комисията.

Комисията изпрати мотивирано становище на България поради продължаващото несвързване на националния ѝ търговски регистър със Системата за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS). Предприятията все по-често извършват трансгранична дейност, поради което за тях е от съществено значение да имат лесен достъп до информация за дружествата в различните държави-членки. За да свърже националните търговски регистри и по този начин да улесни трансграничната търговия, през юни 2017 г. Комисията стартира специален инструмент, създаден съгласно Директива 2012/17/ЕС относно взаимното свързване на търговските регистри на ЕС (BRIS). BRIS позволява прозрачност на информацията за дружествата, като по този начин улеснява операциите в рамките на вътрешния пазар и намалява ненужната тежест за дружествата и бизнес регистрите. Бизнес средата стана по-безопасна за потребителите, кредиторите и други бизнес партньори. Невъзможността на България да се свърже с BRIS затруднява получаването на съответната информация за българските дружества за гражданите, дружествата и специалистите от ЕС. Освен това без BRIS търговските регистри не могат да си сътрудничат при презгранични сливания, в които участват български дружества, или при процедури, свързани с презгранични клонове на български дружества. Крайният срок за България за свързване на националния търговски регистър с BRIS бе 8 юни 2017 г. На 2 юли 2020 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо на България, Ирландия и Франция с искане те да предприемат необходимите действия. Оттогава Ирландия и Франция предприеха задоволителни мерки. Освен ако България не предприеме действия в рамките на следващите два месеца, Комисията може да реши да отнесе случая пред Съда на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ман

    17 4 Отговор
    ТЕ СА ПОЛЕЗНИ ЗА ВСЯКА ДЪРЖАВА.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бойку шкафа

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "дядо курти от село пиперково":

    Със сигурност е проста...Щом ми вярва...Бухахаха..
  • 5 Sieg

    45 7 Отговор
    БЪЛГАРИЯ на БЪЛГАРИТЕ!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 така така

    63 2 Отговор
    Езика на омразата идва от ЕС.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Петър

    53 1 Отговор
    ЕК да говори за спиране на езика на омразата,е все едно Хитлер да говори за десетилетието на ромското включване,айде нема нужда от читалищни постановки.
  • 10 Силвия

    51 6 Отговор
    Незабавен РЕФЕРЕНДУМ за излизане от ЕС . Незабавно !

    Коментиран от #30, #31

  • 11 аврупа

    43 1 Отговор
    Европейците убиват с любов и добра дума на уста.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Истина

    47 4 Отговор
    Никаква файда от тоталитарния деспотичен диктаторски ЕС . Никаква полза . Само заповеди глоби репресии и вмешателство в личните ни дела закони и конституция
  • 14 айдяяя

    31 2 Отговор
    Какви нацисти им се привиждат на еврогейзерите. Освен дърти комунисти други няма-за тях и за левите резби, може по улиците.
  • 15 Националсоциалист

    45 5 Отговор
    Това е грубо вмешателство във вътрешната политика на България . ЕС да внимава защото вече писна на всички с глупостите си
  • 16 Факт!

    25 5 Отговор
    Нацизма е идеология която ще надживее масите.
  • 17 Охооооо

    8 17 Отговор
    То още нищо не сте видели, сега като се разгърдим и скочим във фонтана в центъра на някой европейски град и викнем булгар булгар та тогава да видите
  • 18 толерастията е вредна

    49 0 Отговор
    В същото време искат да разделят хората на ваксинирани с права и безправни неваксинирани ! Гнусни еврогейзерски лицемери! !

    Коментиран от #26

  • 19 Живеем в 21 век какъв нацизам

    22 4 Отговор
    Това е минало и не е хубаво да има прояви българина трябва да си защитава държавата и да е националист защото има помаци които са срещо българина искайки България да стане Турция но няма как да стане какво предопреждение нали има слобода всеки решава какъв да бъде вище в Испания клипъ homenaje a división azul 2021 тях кои ги предупреждава не пишете глупости
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Шекел

    34 0 Отговор
    Защо Сорос мрази белите супермасисти
    Щото му пречат да краде
  • 22 Смъ-рт за Антифа

    28 0 Отговор
    С ЕК кога ще забрани и ще започне да преследва терористичната организация Антифа която е ционист комунистическа а ?
  • 23 Аз40🏴‍☠️

    43 0 Отговор
    Това не е нещо срещу някакъв си "език на омразата", а чиста цензура към повечето нормални хора. Това, което се цели е да забранят критиката за да си бетонират предстоящия технократски тоталитаризъм.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 БПФ

    33 1 Отговор
    Никой разумен човек не отрича, че евреите са били преследвани в нацистка Германия. Това означава ли, че трябва да се съгласяваме с лъжите за "6 000 000 загинали евреи" в лагерите, при положение, че по официални данни на Международния червен кръст, всички жертви общо на лагерите са 400 000 - и то - основно умрели от епидемия от тиф в началото и от глад накрая, когато вече и немските войници са гладували?
  • 26 ДА-ДА

    14 1 Отговор

    До коментар #18 от "толерастията е вредна":

    Точно така е !
  • 27 Това е в защита на турската партия в

    18 1 Отговор
    България още една турска пропаганда
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Червената

    2 23 Отговор

    До коментар #10 от "Силвия":

    петолъчка,кой те спира??? Незабавно бЕгай към Русия!!!

    Коментиран от #32

  • 31 Тъп

    1 20 Отговор

    До коментар #10 от "Силвия":

    Като излезем, къде ще влезем? Някъде с висока инфлация и с преобладаващ държавен сектор? Да се зъбим и плашим с военна сила?
  • 32 Петър

    14 2 Отговор

    До коментар #30 от "Червената":

    Стига с тая Русия,сменете си опорките.
  • 33 GTR

    23 0 Отговор
    Хайде ес да не ни обяснява ....видяхме с тяхната толерантност до къде я докараха ...да колят учители .....по полека с препоръките
  • 34 А това

    12 1 Отговор
    ЕК,върви на Изток по пътя на `Малкият с мустаци`....?!
  • 35 Човек

    22 0 Отговор
    Защо ЕК не изрази отношение по въпроса с КОРУПЦИЯТА в България. Защо си затварят очите за по-важния проблем.....
  • 36 ЕС е национална катастрофа

    23 0 Отговор
    Май-муните НЕ-ГРИ се докарват на конвейр в Европа по ЕВРЕЙСКИ ЦИОНИСТКИ ПЛАН от Сорос и неговите еврейски ЛЯВИ терористични организации с цел да се ускори унищожението ба био генетична основа БЯЛАТА РАСА чрез бялата жена. Всякаква подчовешка из,мет и СГ-ан от чер-нилки и араби УМИШЛЕНО се докарва в Европа да УНИЖИ белия мъж европеец и да унищожи бялата жена . Ваксините са ьа да ни довършат , поп и рап “ културата” за да ни унищожат Културно а киното да ни унищожат Морално, а переиодичните финансови кризи и спекулации да ни направят съвременни роби и да ни поставят на колене . Това пак беше опитано 1920-1929 . Ето защо се появи СПАСИТЕЛЯ И ОБЕДЕНИТЕЛЯ НА ЕВРОПА - Адолф Хитлер. Националсоциализма е АНТИДОТ , противоотрова срещу еврейската отрова , той е спасение обединение , САМОСЪХРАНЕНИЕ— към човешките раси, европейската раса , екосистемата, животинския свят, икономиката благосъстоянието на отделнуя човек , обединението на Европа , запазване на европейската култура морал ценности семейство традиции чистотата на кръвта - ВСИЧКО
  • 37 ххх

    20 0 Отговор
    Не разбирам какво искат.Има си текст в НК ,чл.162 и сл. Има съдебна практика.Защо от ЕК не се ограмотят малко повечко преди да плещят простотии по адрес на РБ!?
  • 38 Силвия до тъп

    16 0 Отговор
    Ама верно си тъп ! Що ти трябва въобще да влизаш в някъв съюз бе робе ?
  • 39 Българин

    18 1 Отговор
    Няма холокост , това е ЛЪЖА и Измислица.
  • 40 Бай Златан

    21 0 Отговор
    Тази Еврокомисия ,която подкрепя нахлуването на ислямисти които колят и насилват наред.Които дават права на незнам си какъв на брой полове...Тези които сриват националното самосъзнание на народите!!!Тези бюрократи...Та от Вас по Големи фашисти Няма......Господ е създал Мъж и Жена и е създал различни народи.Вие се помислихте за Богове.Който се бърка в Божията работа ще си носи последствията!!!
  • 41 555

    21 0 Отговор
    Гледайте си работата, насаждането на омраза идва от вас, от глупостите в защита на паразитите живеещи на гърба на данъкоплатците. Ей Еврогейски вие как определяте непрекъснатото клане на ваши граждани, защото аз го определям като действия на омразата, което е абсолютно неприемливо, но това не ви пречи да ги изкарате битови инциденти, психично болни и други. Хайде стига поучения.
  • 42 Черен Котарак

    16 0 Отговор
    Под "нацисти" бялата европейска раса ли имат предвид?!
  • 43 Полковник РУМНО

    18 0 Отговор
    ЕК да предупреди за езика на омразата Северна Македония, а не България. Македония да признае българската си идентичност и история до 1944 година. България няма право да прави безпринципни компромиси.
  • 44 Sieg

    16 0 Отговор
    Когато се вкарват хора от 3ти свят мислите ли, че стандарта на живот ще скочи някога? Или културата или каквото и да е. Има единици които се интегрират успешно, да, но това са едва 5%, а другите 95% са на гърба на другите.
  • 45 no name no face no number

    13 0 Отговор
    ЕС копае дъното, най смтаният съюз
  • 46 Sieg

    12 0 Отговор
    Различията водят неминуемо до конфликт на интереси. Т. Е колкото повече народи са в една страна, толкова повече проблеми. На някои точно това е целта... "Разделяй и владей" Затова България на българите и дано сме по единни.
  • 47 Небесен

    5 0 Отговор
    Бушмените в сайта ни изтриват редовно коментарите във връзка с решението на ЕС за езика на омразата а те още не са доволни
  • 48 Aтака

    10 0 Отговор
    ЕК и САЩ сте виновни за езика на омразата,вие разделихте народа ни,вие ни настроихте един срещу друг,вие погубвате страната ни ден след ден.
  • 49 гост

    5 0 Отговор
    Езика на омразата идва от ПКП. Тя раздели народа, на комунисти и анти. Не народа. Тя е алчна за много пари. Хората не го казват, а го казва бойко методиев борисов че в кърджали живеят прости кърджалийски П.. Има семейства омъжени в др градове и кърджалийските им жени биват обиждани. Вие в кardzhali сте прости, а тя е прокурор в голям град. Майката ми сподели, че зет.. Мразят я. И юристи в съда. А бб нека си я люби до гроб. Къде са човешките права на народа. Дали се спазват Европа в БГ. ОТГОВОРЪТ Е НЕ. САМО ЗА ТЕХНИТЕ ХОРА ИМА РАБОТА, ОТ ОБЩИНИ ЗЕМИ НА БЕЗЦЕНИЦА.. МНОГО СА НЕБИВАЛИЦИТЕ. НЯМА КАК ДА НИ РАЗБЕРЕТЕ И ПАК ТИЯ ИСКАТ ПО НЕЧЕСТЕН НАЧИН ДА УПРАВЛЯВАТ. БЪРКА СЕ ТУРЦИЯ БЪРКАТ СЕ ЕНП, ЕРДОГАН СЕ БЪРКА НА БЪЛГАРИЯ. ЩО НЕ СИ ГЛЕДА РАБОТАТА. ВСИЧКИ ГОЛЕМИ СЕ БЪРКАТ ОТВЪН
  • 50 Аз пък

    8 0 Отговор
    Аз пък протестирам срещу действия на омразата от правителствата на Франция,Холандия и Испания - гумени куршуми,водни струи,димки,бутилки,подпалени кофи за боклук,обърнати коли,счупини витрини... Че при нас протестите са като театър веее лицемери - най-много яйца и обувки.
  • 51 Анонимен

    4 0 Отговор
    Вълка румен, доган, домусчиев.. Олигарсите открадоха от банки парите на народа и 20 г стоим и чакаме някаква промяна. 15 милиона карат яхти, 1 милион коли. Екстри, екскурзии, червените куфарчета, що не ги разследва Гешев. Елате в поликлиниката и се убедете. 50 годишни и по млади тумор в главите. Народа в бг е болен. Млади хора. Едно младо 14 г дете само.. Идвам корема ме боли. От притеснение, стрес. По зле сме от последните няколко години. Много и още по зле ще става или това ви е целта, без война. Милост имайте чорбаджии домусчиеви. Бедна бг, а милиардери имаме. Те сащ, ес няма как да разберат българските граждани. Ес е на светлинни години. Тъжно е. Пиша от името на народа, защото всичко е платено, имат си журналисти, юристи, лекари, чужбина и никой не мисли за народа отдолу, а бяха бедни, гладни
  • 52 Читател

    2 2 Отговор
    Електронно гласуване искаме. Искат го от запад същото. Те работят и не може на 400 км да пътуват. Вместо да се разкарват да бяха помислили от рано. И по пощата също не е зле. Те може отвън да не желаят, но от бг ще ги натиснем да гласуват. Далечни в сащ са разстоянията, както и в ЕС, германия, белгия, великобритания. Не става. Без.. Или по телефоните
  • 53 Гост

    1 1 Отговор
    Знаете ли в бг какво ни казват.. Лекаря.. На запад се чакало прии криза ~ бъбречна 10 часа, а тук.. Тук пенсиите са 300 мева, а заплатите са 480 лева чисто. Към ес, но що не сме с тяхният тогава стандарт на живот. А сега нито нъм ссср нито към ес за никъде. С тия пари те пращат в пловдив софия операции пари.. Нека каже борисов, за къде сме. Щом сме в ЕС да ни направят заолатите Европейски, но с тия пари да ги дам на бойко Борисов за илачи тия ако ще хиляда да са. Виждам, сложи камери бб да се увериш, младо цяла найлонова торбичка лекарства. Жив геноцид. И прав бил господин Макрон, не е трябвало да влизаме в ЕС. Едни карат в бг яхти за 15 милиона, а други се гънат на студ. Горбачов да има. Много здраве. Хиляди пъти бяхме по добре със sssr. Предприятията, фирмите, всичко се изкупуваше от Русия и Запада. Бяхме щастливи, весели, а днес хубаво на приближени, да ходят те в отровата да работят, но се натискат, а прости и ми удумват проф. Минеков. Умен и възпитан, както и арменеца и адвоката. Пи умни от боковите няколко кукли.

    Коментиран от #56

  • 54 Анонимен

    2 0 Отговор
    Бб е диктатор. Питайте Цветанов. Хората не искат да имат много, но и малкото им отнемаха преди години. Да управляваш на инат, това е бойко борисов. Дъщеря му рпденатан1983, без един ден трудов стаж. На 38 да ходи да работи при частника, да го питам аз, кой, кой е.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.