Last news in Fakti

20 Март, 2021 04:31 3 490 20

20 март 1815 г. Стоте дни на Наполеон

  • наполеон-
  • стоте дни-
  • франция

По време на Стоте дни Виенският конгрес не прекъсва заседанията си

20 март 1815 г. Стоте дни на Наполеон - 1
Снимка: Shutterstock

Стоте дни е времето на повторно управление на френския император Наполеон Бонапарт във Франция между 20 март и 22 юни 1815 г.. Началото е поставено с бягството му от изгнание на остров Елба.

Против Наполеон се формира антифренска коалиция с участието на много европейски страни. След поредица сражения в тази последна военна кампания на Наполеоновите войни преминали с променлив успех, армията на Наполеон е окончателно разгромена в генералното сражение при Ватерло на 18 юни 1815 г.

На 22 юни 1815 г. Наполеон Бонапарт под натиска на обстоятелствата повторно се отрича от престола и заминава в принудително изгнание на остров Света Елена в английски плен и далече от светската суета на Европа.

По време на Стоте дни Виенският конгрес не прекъсва заседанията си по възстановяване на предходното статукво и реставрацията във Франция след френската революция.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 16 Отговор
    монарх диктатор
  • 2 АНОНИМЕН

    5 15 Отговор
    кой е па тоя не го познавам не съм си пил ракията с него
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 С две думи

    32 8 Отговор
    Няма човек или държава която да е тръгнала против Русия и да е прокопсала...Това са историческите факти.Можем дълго да "разтягаме локуми" ,но винаги крайният резултат е един....

    Коментиран от #12, #18

  • 5 Бъдещите

    20 0 Отговор
    Основатели и собственици на ФЕД, по онова време обхванали в отровните си мрежи Европа, успяват да унищожат заплахата единствено способна да спаси света от тях - Наполеон Бонапарт. Всичко друго е дрънканици. Тогава бангстерите са окопани в Лондон, Франкфурт на Майн и Париж. Скрити зад кулисите насъскват държавите, подпалват войни и извличат фантастични печалби. Така започва завладяването на света. Плодовете от действията на тези престъпни паразити ги ручаме в момента и виждаме ефекта от тях.
  • 6 приятел,

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "РАДИО ЕЛТО":

    това са детски разсъждения.
  • 7 Иван

    13 3 Отговор
    Защо боклука Наполеон не е освободил балканските християнски народи от турските муслеми?

    Коментиран от #8, #13, #15

  • 8 ТттттТ

    26 1 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Защото Запада никога не е имал интерес источните християни да живеят добре.Даже Византийската Империя пада заради западните интриги и интереси.За запада ние православните сме по-голямата заплаха от мюсолманите-дори и радикалните...Но след векове тънки сметки и интриги-Запада започна да плаща дълговете си..колят ги в домовете им,както нас башибузука навремето.И тепърва ще плащат за гяволъка си...Дори Кръстоносните Походи са съпътствани с унищожение на православните народи...-изводите си прави сам...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Радо

    12 1 Отговор
    Наполеон е въвел метричната система, триангулачните точки, гражданския брак и мн.други.....
  • 12 Баш Бащицата

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "С две думи":

    Мда. Бисмарк го и казал. Само Жо Биден вика, че Владимир Владимирович бил убиец. Си Дзин Пин не говори такива неща. Нито Макрон. Но Жо Биден на 10-я ден рече и му пожелаха здраве.
  • 13 Кочо

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Защото Османската империя му е била съюзник. Чети история малко. Осм.империя е разбита от рашките и подпшсва мирен договор малко преди Наполеон да нападне Русия. Т.е. тук Русия много добре ги е преборила поединично. Ако бяха заедно - по-голям проблем. Но сега първо османците набити, след малко време и Наполеон, който влиза в Русия с 400-600 хил армия, а излиза от нея с под 20 хил човека.

    Коментиран от #14, #19

  • 14 Иван

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Кочо":

    Сега френските лай.на са съюзници със сатанинските животни от Ислямски Халифат.
  • 15 Bai Nudals

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Замисли се колко си ограничен,защо някой трябва да не освобождава все. Кой освободи западните народи,те сами са се освобождавали.
  • 16 Иван

    4 3 Отговор
    Защо франко-англо-американските нацистки сатанински насилиха България да узакони животните от ДПС?
  • 17 Иван

    3 3 Отговор
    Защо еврейските сатанински плъхове не признават арменският геноцид?
  • 18 плевен

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "С две думи":

    Това което пишеш е клише, за петокласници. През цялото управление на Наполеон, целта на външната му политика е мира с Русия. В този смисъл, няма по- ретрограден европейски политик от комплексираният Александър I. Той връща континента/вкл.и Русия/, един век назад. Царят е основен двигател на всички антифренски коалиции, с изключение на първата. Англичаните 12 години си живеят живота, финансирайки Александър, и източвайки реки от кръв от руската армия.
  • 19 стоян

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Кочо":

    До 13 ком -другарю -чел си само руската история -аз съм чел и друга -че Наполионовата армия е направила 3 битки с руската армия и в трито ги е разбила и руснаците са бягали през глава да се скрият и изоставят Москва в която френската армия е осерала кенефите в Кремъл и си тръгнала след цял месец в чакане да се покаже руската армия -А на връщане руснаците с партизански похвати са избивали френски войници а и повечето от французите са измрели от студ

    Коментиран от #20

  • 20 гост 2

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян":

    Точно ! Най-вече дълбокият тил е бил големият враг на Наполеон !
Новини по държави: