Last news in Fakti

21 Март, 2021 15:16 4 910 20

Деца са с чернодробна недостатъчност след пиене на алкална вода в САЩ

  • деца-
  • вода-
  • алкална вода-
  • сащ-
  • чернодробна недостатъчност-
  • здраве-
  • тревога-
  • повръщане

Деца от Невада са приети в болница с хепатит и чернодробна недостатъчност

Деца са с чернодробна недостатъчност след пиене на алкална вода в САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Алкална вода на марката „Риъл уотър“, която се продава на американския пазар, е свързана със зачестили случаи на чернодробна недостатъчност при деца. По случая работят и щатските регулаторни органи, предаде bTV.

Поне пет бебета и деца от Невада са приети в болница с хепатит и чернодробна недостатъчност, след като пили алкална вода на марката. Други шестима души се разболели, след като пили от същата вода и случаите продължават да се трупат. Петте деца с чернодробна недостатъчност са се разболели през ноември 2020 г. и е трябвало да бъдат хоспитализирани. Те живеели в четири различни домакинства в Невада. По-странното – още шест души се разболели, трима възрастни и три по-големи деца, които живеят в поне две от тези домакинства. Възрастните съобщавали за симптоми като гадене, повръщане, загуба на апетит и умора.

Местните здравни власти провеждат разследване съвместно с Администрацията за храни и лекарства на Щатите. Единствената връзка между случаите е, че всички те са пиели алкална вода на фирмата „Риъл уотър“. Здравните органи посъветваха хората и бизнесите да не използват по никакъв начин въпросната вода докато не бъдат събрани достатъчно данни. „Риъл уотър“ рекламира алкалната си вода като богата на негативни йони и с рН 9.0. От компанията дори представят продукта си като здравословен, въпреки че няма доказателства за това. Според тях алкалната им вода „увеличава хидратацията на клетките“.

Проблемите започват да се появяват след като семейство от Лас Вегас завежда дело срещу компанията. Според ищците родителите Емели и Кристофър Рен, заедно с 2-годишния им син се разболели след като пили от алкалната вода. Бащата и детето били хоспитализирани с чернодробни проблеми, докато майката страдала от изключително тежко гадене и умора. Дъщеря им, която не консумирала от водата, не се разболяла.

Адвокатската кантора, която представлява семейството, завежда още едно дело от името на мъж от Невада, който също пострадал от пиенето на алкалната вода. Според адвокатите мъжът бил приет в болница с тежка чернодробна недостатъчност, която довела до това да бъде поставен веднага в списъка за чакащи донорски орган. Адвокатът по делото Уил Кемп уточни, че след започване на делата и последвалата медийна гласност, кантората получила десетки обаждания от други хора, които също се разболели след консумация на алкална вода. От „Риъл уотър“ обявиха, че работят съвместно със здравните власти, за да се установи каква е причината за тези случаи, като намекнаха, че проблемът по-скоро е в дистрибуторската им мрежа в Невада.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азззззззззз

    42 4 Отговор
    Започна геноцид срещу човечеството. Ще ни тровят по всякакъв начин.

    Коментиран от #5

  • 2 Шекел

    32 1 Отговор
    в Терият Свят е така.
  • 3 ****

    43 1 Отговор
    До това води капитализма,от алчност за забогатяване да унищожава собственото си поколение .
  • 4 Q2z

    27 0 Отговор
    Да ги тестват и за радиация.
  • 5 мислещ

    35 2 Отговор

    До коментар #1 от "Азззззззззз":

    А стадото сигурно пак ще си мисли, че е допусната грешка и без да искат са я направили отровна. Както "дефектните" партиди на Астра. Или азбестовата пудра на Джонсън. Или още милион неща.
  • 6 Румен

    25 7 Отговор
    Само комунизъм. Нищо друго. Борете се да няма 1000 богати, а милиони бедни. Бой, и само бой е спасението ни. Първо тренирайте на тикви, а после на другите богати
  • 7 колориметър

    25 0 Отговор
    Същата работа е,като с ваксините. „Риъл лъжъл“.
  • 8 Stéphanie 🎲

    29 0 Отговор
    Не е само този случай 😕дoбaвĸитe, тoĸcинитe и дpyги xpaнитeлни oтpoви бyĸвaлнo пpoмeнят xимиятa нa мoзъĸa ни, cъздaвaйĸи пoĸopcтвo и aпaтия. Флyopидa в питeйнaтa вoдa дoĸaзaнo нaмaля интeлигeнтнocттa. Acпapтaмa e eĸoтoĸcичeн и възбyждa нepвнитe ĸлeтĸи, дoĸaтo ги yбиe. Πoвeчeтo гoлeми вepиги зa бъpзo xpaнeнe пpeдлaгaт xpaни cъдъpжaщи тeзи oтpoви и тoвa cъздaвa eднo oбщecтвo бeз фoĸyc и мoтивaция зa вoдeнe нa aĸтивeн нaчин нa живoт. Πo-гoлямa чacт oт cъвpeмeнния cвят e oфopмeн тaĸa, чe дa пpиeмa диĸтaтopcĸия eлит.
  • 9 един от стадото

    17 1 Отговор
    ми то тамси пише по бутилките колко е алкална. Ма кой да чете. После правиш справка за средна алкалност и пиеш, или не пиеш. Ма американец да чете. Няма такова нещо. Стадо, бетер от нас
  • 10 Знайко

    20 0 Отговор
    Доколкото знам НОРМАЛНО се счита pH на кръвта от 6,5 до 7,5 pH. С алкалност 9 pH, според мен няма нито една естествена вода или храна. Тези, които продават тази алкална вода и лъжат хората, че е здравословна. Трябва да ги вкарат в затвора за 20 години. Такова е наказанието в САЩ за наркопласьорите. Тези "бизнесмени" са точно такива.

    Коментиран от #15

  • 11 💉 новото кебапче

    13 1 Отговор
    Още утре Скараджията от Банкя, ще направи постъпка да изкупии внесе блокираните количества вода „Риъл уотър“ и да я предлага бонус с астрално кебапче на своите клиенти !
  • 12 Валери Андонов

    8 0 Отговор
    В Невада нямат годна за пиене питейна вода,да не говорим за минерални извори ,почти във всяко селце/градче. Как не случихме на поне малко отговорни политици. А на хора,пълнещи чекмеджета по нощни шкафчета с банкноти по 500 евра. На тия избори ,гласувайте за партий извън статуквото. ГЕРБ ,БСП и ДПС ще направят така,да е невъзможно в БГ да работите и да издържате семейство,и ще се видите принудени да оставите жена и деца и да отидете на гурбет. И всичко това заради политическо некадърие и алчност за пари и власт у посочените по-горе партий.
  • 13 Аз40🏴‍☠️

    10 0 Отговор
    Иначе ваксините са супер здравословни и ще ви спасят от всичко, което си помислите, че може да бъдете спасени от него.
  • 14 Фаро

    2 1 Отговор
    Минералните води са естествено алкални около 9 дори 10.Чешмяната вода също е алкална около 9,но само тази,която е допълнително обработвана.Изворните са неутрални.Подземните са ниско алкални от тях се произвеждат всички напитки за бизнес съдържащи вода безалкохолни,бира и др..Най вредна за консумация е подземната от дълбоки сондажи.Старите хора са казвали кога водата става за пиене

    Коментиран от #17

  • 15 Covid

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Знайко":

    Като прочетете някоя глупава статия и почвате да откачате. Почти всички минерални води в БГ са над девет. И никой никога не може да се разболее от това, тъй като ядем мега киселинни храни боклуци и песто единствената възможност да изравним малко алкално-киселинния си баланс, е чрез по-алкална вода. Ако нещо друго има в тази вода е друг проблем. Иначе на бебета се дава само неутрална вода. PH7

    Коментиран от #16

  • 16 Кикимора

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Covid":

    Абсолютно вярно, тъкмо се готвех да напиша за нашите български минерални води. Аз също си помислих, че едва ли алкалността на водата е причинило тези болести. Освен това в статията не се споменава колко време потърпевшите са пили въпросната вода. Вероятно става въпрос за продължителна употреба, което обаче изобщо не сваля отговорността от производителя. Жалко за хората особено за децата.
  • 17 пх метър

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Фаро":

    Глупости.Вода с пх 10 нема никъде около 7 са.

    Коментиран от #20

  • 18 дядоЯго

    1 0 Отговор
    Источник за информацията ? bTV ??? Наистина сме в лудница !
  • 19 Доктор радева да им забрани

    0 0 Отговор
    Да пият вода най много бира от алкохолната и то да уригват като вкарват ракията и виното😂😂😂😂
  • 20 Нико

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "пх метър":

    Девин - ph 9.4