Last news in Fakti

17 Април, 2021 15:26 1 551 2

Домбровскис: Държавите-членки на ЕС ще могат да получат първи плащания по възстановителния план през юли

  • домбровскис-
  • финансиране-
  • европейска комисия-
  • национален план-
  • реформи

Той уточни, че става дума за предварително финансиране от 13% от механизма, който възлиза на 672,5 милиарда евро

Домбровскис: Държавите-членки на ЕС ще могат да получат първи плащания по възстановителния план през юли - 1
Снимка: БГНЕС

Ако всичко върви по план, страните членки на Европейския съюз ще могат да получат първите плащания по механизма за възстановяване и устойчивост през юли. Това каза изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис след видеоконференция на министрите на икономиката и финансите, предаде БНР.

„С наближаването на крайния срок 30 април в Комисията очакваме да получим доста национални планове за възстановяване и устойчивост. Ако решенията за ратифициране на собствените ресурси приключат през юни, Комисията може да направи съответните операции на капиталовите пазари и да осигури първите плащания през юли“, добави той.

Според Домбровскис някои правителства ще пропуснат крайния срок до 30 април, за да представят плановете си за възстановяване на Европейската комисия. Забавянето с няколко седмици на подаването на някои от националните планове, в които се посочва как правителството ще изразходва своя дял от 750-милиардната схема на ЕС, няма да представлява проблем като цяло. Сумата, която ще може да им се отпусне предварително тази година, преди да започнат някоя от инвестициите и реформите, ще е 13% от общия им дял. Тъй като повечето държави членки ще искат предимно безвъзмездните средства, общата парична инвестиция на ЕС ще бъде около 44-45 милиарда евро.

За да получи парите, всяка страна трябва да задели 37% от средствата за намаляване на емисиите от въглероден диоксид и 20 на сто, за да направи икономиката по-добре подготвена за дигиталната епоха чрез инвестиции и реформи.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    0 0 Отговор
    България има ли такъв национален план? Или има само шкафче?
  • 2 ИМА, ИМА

    0 0 Отговор
    Чакат Б. Борисов да им го занесе на тепсия в парламента, а след това Слави Трифонов, Бабикян и ген. Атанасов ще го занесат в Брюксел, ама не знам дали ще ги пуснат.
Новини по държави: