Last news in Fakti

28 Април, 2021 20:54 1 628 15

Демокрацията в България се влошава

  • демокрация-
  • българия-
  • фрийдъм хаус-
  • съдебната система-
  • влошава

Новият доклад на „Фрийдъм хаус“ понижава оценката за работата в съдебната система на България

Демокрацията в България се влошава - 1
Снимка : Shutterstock

Демокрацията в България продължава да се влошава, сочи новият годишен доклад на американската фондация "Фрийдъм хаус", която следи развитието на демокрацията в бившите социалистически страни в Източна Европа и бившия Съветски съюз, предаде БНТ.

От доклада, озаглавен "Антидемократичният обрат", става ясно, че политическите лидери в Европа и Евразия подкопават институциите, отхвърлят демократичните правила и подкрепят алтернативни механизми за авторитарно управление. Най-силно отстъпление в последната година е отбелязано в Унгария и Полша.

България (58), Румъния (57), Хърватия (54) и Полша (60) са "полуконсолидирани демокрации". Оценките отразяват процента демокрация, като колкото по-близо до 100 са те, толкова по-демократични са страните. Унгария (45) е минала в категорията на "хибриден режим", където са и страните от Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия.

"Фрийдъм хаус" понижава оценката за работата на съдебната система в България заради "притеснения за политизацията на прокуратурата, липсата на отчетност за нередности при работата на полицията и прокуратурата и дискриминационно отношение към граждани роми по време на пандемията от COVID-19".

Правосъдието е една от седемте категории, наблюдавани от фондацията. Останалите критерии, по които "Фрийдъм хаус" оценява страните, са състоянието на демократично управление, изборния процес, гражданското общество, независимостта на медиите, местното самоуправление и корупцията. В последните пет години оценката на България пада от 62 до 58, което я доближава до хибридните режими, добави БНТ.

"Отличниците" в региона са Естония (84), Словения (81), Латвия (80), Литва (78), Чехия (76) и Словакия (72), които са оценени като "консолидирани демокрации".


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    18 2 Отговор
    Важното е ,че крадцията просперира...
  • 2 НАТО ВЕЦ

    18 2 Отговор
    Я пак! Какво казвате се влошавало?!!! Демокрацията!!! И кога я е имало тук моля?!!!
  • 3 USA

    8 4 Отговор
    Ха ха който лиже задниците на краварите е "консолидирани демокрации" а който прояви някаква самостоятелност и не се подчинява на господарите отвъд океана е на "хибриден режим".

    американската фондация "Фрийдъм хаус" - до кога ще ни занимавате с хора на хранилка на някой от краварника на които основната им задача е да хвалят тези които им дават парите и да плюят по противниците на господарите им.

    Кога ще забранят всички НПО-та финансирани от чужбина - защо в САЩ са забранени, но ако ние забраним краварските ще е рев до бога.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 USA

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "USA":

    И защо ли от американската фондация "Фрийдъм хаус" не коментират дали е "консолидирана демокрация" когато разстрелят като псета демонстранти пред Капитолия които мирно протестират срещу изборни измами.
  • 5 Да бе

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "USA":

    Рев до Бога? Ами ти ревеш. Излезе ново допълнение към доклада на Сената на САЩ от този месец. С убийствена критика за корупцията и т.н. Коментар от твоя вожд? От Външното Министерство? Никога, само оня Георг сенаторчето скачаше...и спря.
  • 6 Хаха

    9 1 Отговор
    Е как да се е влошила? Виж що измет се намърда в Парламента след последните избори. По - голяма демокрация от това- здраве му кажи.

    Коментиран от #8

  • 7 Другия с коня

    5 1 Отговор
    Кой да внесе Закон за Лустрация на Комунистите в България????Премахнете агентите на ДС на БКП,РУМнО и КГБ от цялата държавна администрация и Икономика и убивате Червената ОПГрупа задушаваща Българския Народ!!!
  • 8 марони

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха":

    За глупаците,демокрацията е като електричеството!По-добра е от живота на свещи,но е опасно за живота,ако не умееш да боравиш правилно с тока.
  • 9 Синя кръв

    6 0 Отговор
    Когато половината искат Путин за бащица а другите Байдън това е положението.Дълбоко разделено общество между подкрепа за татовия социализъм и американската мечта.Като добавиш селската,Ганьова семка,турците и циганите -ето ти бозата!
    Как да има тук демокрация след като са готови да текинпуват ако си привърженик на други идеи.То не бяха ковчези,бесила,чували за трупове-това демокрация ли беше!?И не целта не оправдава средствата!
    Нямаме финес,нямаме синя кръв и си личи!
  • 10 Отворени Очи

    9 1 Отговор
    Живея в САЩ. Точно те да съдят колко демократични били другите е просто смешно! "Демократичната" пропаганда и подтискане на свободата на словото в САЩ в момента са по изявени от България през времето на социализма. А си изказал мнение което не им харесва, следва публично оплюване в социалните мрежи, съответно уволяване от плашливите компании и се оправяй. Черните имали повече права от белите, полицията не можела да ги спира, за тях закона не важал. Ако пък си в съгласие с "принципите на демокрацията", получаваш номинации за многобройни награди като Мария Бакалова. Вече половината народ в САЩ е отвратен от постоянните напъни за промивка на мозъка и не гледат политически изкривени "медии" като СиЕнЕн, нито пък гледаха смехотворните политически мотивирани оскари - филмовият матриял тази година беше плачевен.

    Коментиран от #11

  • 11 ДЯВОЛА

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Отворени Очи":

    Най точния коментиращ отлично
  • 12 someone

    3 1 Отговор
    това е нормално състояние на демонкрацията ,тя е създадена за 1-2 % , за останалите е само за да се влошава положението им.
  • 13 Русофил плюс

    3 0 Отговор
    Ясно: Колкото повече се "зъбиш" на Русия, толкова по-консолидирана е атлантическата ти демокрация.
  • 14 еже же

    1 0 Отговор
    то димокрация няма има овълчен кептълизм
  • 15 Kcaniba

    2 0 Отговор
    макак така!?
    нали ни турнхте мутрите н власт!
    Гоним руските туристи, руските инвестиции, спираме АЕЦ-а, Балкански потоци...
    Умираме от КОВИД, само д не купуваме Sputnik -V. Челни стойки , наведени стойки.правим