9 Май, 2021 10:42 2 495 10

Рисковете и предпазните мерки в сезона на кърлежите

  • кърлеж-
  • болест

Заради дъждовете популацията им тази година е особено голяма

Рисковете и предпазните мерки в сезона на кърлежите - 1
Снимка: Нова ТВ

С пълна сила настъпва и сезонът на кърлежите. Заради дъждовете популацията им тази година е особено голяма. В Благоевград от няколко седмици пръскат тревните площи, за да избегнат опашки от ухапани пред спешните центрове.

От кърлежи в Благоевград почти никой не се страхува. Хората са спокойни, защото смятат, че ако навреме усетят кърлежа, трудно може да се стигне до усложнения.

„Не ни е страх от кърлежи, ние живеем в планината от много години, всяка пролет има кърлежи. Животните имат и децата имат, отиваме до поликлиниката, вадят го и приключваме”, каза местен жител.

Тези пък, които ги е страх от кърлежи, всячески избягват тревните площи. Със специална техника обаче Община Благоевград третира 410 декара тревни площи.

„Третираме всички зелени площи, които са на Община Благоевград. Собствениците, които имат дворове, трябва сами да извършват третирането. При проблем, могат да се обърнат към нас, и апелът към хората е да внимават, когато ходят по гората - да са с високи обувки, да не се разхождат по сандали, по джапанки”, обясни Илияна Балева от Община Благоевград.

Съветът на специалистите е ако ни ухапе кърлеж, да търсим лекарска помощ, а не сами да го отстраняваме.

Освен срещу кърлежи в Благоевград се пръска още и срещу летящи насекоми, третира се и срещу популацията на мишки.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Набивал ми се кърлеж

    3 6 Отговор
    Хванах го навреме с пинцета го завъртях обратно по часовниковата стрелка и му изкарах главата...после мазах със спирт и йод и пих парацетамол.

    Коментиран от #7, #8

  • 2 Лейка

    4 0 Отговор
    Има ги и са много. Почувствате ли поне лек сърбеж някъде - веднага проверете. Миналата година ме беше Хапнал един. Ситен и дребен. Пазете се!

    Коментиран от #6

  • 3 Тиква

    4 0 Отговор
    Дано няма голям бум отново с кърлежите. С бълхите е същото. През няколко години се повтаря едно и също. Пазете децата си и себе си.

    Коментиран от #9

  • 4 копи пейст

    4 0 Отговор
    Ваниловата трева прогонва кърлежите и комарите...
  • 5 Радо

    6 1 Отговор
    На 11-ти юли трябва да се отървем завинаги от кърлежите, които 12 години смукаха сиромашката ни кръв.
  • 6 Аааааааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лейка":

    Кърлежа не сърби!!!!!!!
  • 7 Сократ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Набивал ми се кърлеж":

    Трябва да го питаш първо да не би да е левичар, тогава се върти по часовниковата стрелка. Има пък някои кърлежи без образование и въобще не познават часовника. Там вече не знам.
  • 8 Ужас

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Набивал ми се кърлеж":

    И що Пи парацетамол?????
  • 9 сила

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тиква":

    обикновенно щом казионната пернишка фирма КИЛЪРИТЕ пръска в София срещу кърлежи,има голям бум на въпросните гадинки....имам чувството че пръскат не СРЕЩУ а СЪС кърлежи паркове и градинки.....
  • 10 Penchi

    2 0 Отговор
    Какви кърлежи, какви пет лева... Има само ковид, пишете за ковид, други болести няма