Last news in Fakti

13 Май, 2021 04:42 3 652 20

13 май 1981 година: Атентатът на Али Агджа срещу Йоан Павел II (СНИМКИ)

  • али агджа-
  • папа йоан павел іі-
  • атентат

Ражда се българската следа в разгара на Студената война

13 май 1981 година: Атентатът на Али Агджа срещу Йоан Павел II (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС

На 13 май 1981 година е извършен атентат на площад „Свети Петър” във Ватикана срещу папа Йоан Павел II.

Докато излиза на площада папата е прострелян и тежко ранен от Мехмед Али Агджа от Турция, който е член на националистическа турска организация „Сивите вълци”.

Папата е уцелен четири пъти и претърпява загуба на голямо количество кръв но според него Света Богородица го спасява, той оцелява и се възстановява от покушението. Агджа е задържан незабавно и по-късно осъден на доживотен затвор от италианския съд. По молба на папата Агджа е помилван от италианския президент Карло Чампи през 2000 година, но е репатриран в турски затвор където да лежи за извършеното от него убийство на турски журналист за което е осъден в родината си, впоследствие е освободен.

По показания на Агджа за съучастничество в подготовката на атентата са обвинени още трима турци и са набедени български граждани. Обвинението към българите („Българската следа“) се експлоатира на Запад за разгръщане на широка пропаганда кампания срещу целия социалистически лагер. През 1985, в Рим, лидерът на „Сивите вълци”, заявява пред медиите, че му са били предложени 3 милиона германски марки от немското разузнаване, за да обвини българското и руското разузнаване за атентата.

13 май 1981 година: Атентатът на Али Агджа срещу Йоан Павел II (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

По покана на българската държава и на Католическата общност в страната главата на Римо-католическата църква пристигна в България. Това високо посещение е с много голямо значение за страната, тъй като опроверга окончателно инсинуациите с „българската следа“ в атентата. Лично Папа Йоан Павел при срещата си с президента Първанов открито заявява, че никога не е вярвал България да е замесена в атентата.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    54 2 Отговор
    Мръсника набеди българин, който и муха не може да убие.

    Коментиран от #13

  • 2 Соросоид

    52 2 Отговор
    Да, ама помните ли тогава, как разни национални предатели от западни радиостанции и служители на "благотворителната" организация ЦРУ, като Дими Паница, Фреди Фосколо и др., преки наследници на които, са днешните козяшки соросоиди от ДБ, как в унисон с Фашингтон крещяха за "българската следа"?? Някои хора не забравяме!

    Коментиран от #6, #14

  • 3 Следата в турска

    24 1 Отговор
    Защото този е турчин.
  • 4 Въпросче

    38 1 Отговор
    А когато се оказа , че е операция на ЦРУ , защо няма санкции за САЩ от Европата и др демокрации ?

    Коментиран от #5

  • 5 Хехе

    34 3 Отговор

    До коментар #4 от "Въпросче":

    Все едно да питаш за Навални и Израел в момента. Няма смисъл. Ако атентата срещу папата брше организиран от българските тайни служби навремето, щеше да е успешен.
  • 6 324

    37 0 Отговор

    До коментар #2 от "Соросоид":

    Прав си, помним, но ще бъде изтрито от паметта на поколенията след нас особено като се знае как се списват новите учебници, в които спретналите българската следа сега са новите приятели на България. Не ви ли направи впечатление, че дори името на Сергей Антонов не е споменато като набеден, за измишльотините на "писателката" Клеър Стърлинг пуснала бълг следа да не говорим.
  • 7 до кога ще продължава това обаче

    23 0 Отговор
    поредното доказателство че цру използва исляма за мръсните си операции и до ден днешен си е все така...
  • 8 Без сантименти

    19 0 Отговор
    Поредната интрига на ЦРУ и даже не ги беше гнус да използват радикален откаченяк и после да обвинят България...После се разбра ,че всичко е постановка-но никой от САЩ не каза едно извинявай...Така унищожиха и Ирак-с фалшиви обвинения...Така и много други държави пострадаха от интригантите и лицемерите в САЩ
  • 9 КГБ

    3 15 Отговор
    Проект на КГБ, използваха нашите милиционери за юаша. Убийството на Георги Марков в Лондон беше също техен проект.

    Коментиран от #15

  • 10 СССР

    2 14 Отговор
    СССР искаха да ударят поляците, защото бяха се разбунтували. "Солидарност"

    Коментиран от #12

  • 11 чалма тв

    10 2 Отговор
    типично по съседски Турция набеди България..със съдействие на западни демокрации..сорос плаща и днеска..
  • 12 РЕАЛИСТ

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "СССР":

    Да бе, да. Солидарност си е била създадена от службите. Лех Валенса е бил агент с псевдоним" Болек". Колкото до папа Йоан Павел втори, бил им е в ръцете, щото се знаело, че има връзка от 30 години с омъжена жена.
  • 13 Рим

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    Набеди трима. Сергей Антонов бе държан най-дълго. Преди години си отиде тихо, а е истински герой.
  • 14 Има следа

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Соросоид":

    Тогава в холивудските филми килъра винаги беше българин.
  • 15 Младо пиво

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "КГБ":

    Стига клюки от кръчмата!
  • 16 пешо

    8 0 Отговор
    има една уличка - "сердика", където живееше сергей антонов, съвсем в центъра. да се сети някой да я нарече на негово име, той наистина заслужава.
    p.s. от учительницата и сие не очаквам.

    Коментиран от #17

  • 17 324

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "пешо":

    Ти пък, представяш ли си воя до небето от новите господари, но виж паметник на колониалния господар, който не сме го чували, но имал заслуги към България паметник ще му вдигат близко до ул "Сердика", в началото на Пиротска, някой си уилсън
  • 18 Диверсант

    6 1 Отговор
    След смъртта на папата, гледах предаване за живота му. В групата от участници имаше италиански генерал ( пенсионер над 80 години) , който ясно обясни как година след атентата ЦРУ са представили сценария, който окупирана Италия трябва да изпълнява. На територията и има 110 американски бази.. По темата Козяшките червеи изобщо да не се обаждат днес.
  • 19 Една мръснишка операция на Запада

    4 1 Отговор
    в хода на Студената война, която трябваше да подкопае авторитета на социалистическа България. Тръгнали да ни оправят, слепи за полицейското насилие, глад, безработица и корупция в собствените им страни.
  • 20 Роза

    2 1 Отговор
    Разбира се,че българската следа е измислица,а цялата истина за атентата едва ли някога ще се разкрие.Агджа е свикнал да лъже,така и ще отнесе истината в гроба си.Да замълчим пред паметта на нашия сънародник Сергей Антонов,станал невинна жертва на чудовищни политически интриги,пожертван и от чуждите,и от своите!
Новини по държави: