Last news in Fakti

10 Май, 2021 17:42 1 329 19

Напук на Ватикана: Църква в Германия благославя еднополови двойки

  • еднополови бракове-
  • германия-
  • ватикана-
  • римокатолическа църква-
  • #liebegewinnt

Католически свещеници изразиха недоволство от забраната на Римокатолическата църква

Напук на Ватикана: Църква в Германия благославя еднополови двойки  - 1
Снимка: БГНЕС

Църква в Германия проведе първата от няколко исторически литургии в цялата страна за благославяне на хомосексуални двойки през идната седмица, в нарушение на декрет на Ватикана, който изяснява, че подобни благословии са забранени в католическата църква, информира ДПА.

"Небесата се отвориха", каза мюнхенският свещеник Волфганг Роте, видимо развълнуван след благословии пред олтар, украсен с характерното за хомосексуалните знаме с цветовете на дъгата в храма "Св. Бенедикт".

Църквата в южния германски град провежда една от четирите планирани литургии в предимно католическата провинция Бавария. Останалите три ще се проведат в град Вюрцбург.

"Не беше лесно да намерим църква", каза Ренате Шпаниг, говорителка на инициативата за реформи "Мария 2.0", която е съорганизатор на службата.

"Мария 2.0" е инициатива за реформа на местно ниво, която освен всичко друго агитира за по-големи роли на жените в католическата църква.

Днес - седмица преди Международния ден срещу хомофобията - църковните служби в цяла Германия от Аахен до Зорнхайм, както и в големите градове като Франкфурт, Кьолн и Берлин, ще отправят благословии за еднополовите двойки под мотото #liebegewinnt (от немски - "любовта печели").

Буркхард Хос, капелан на католическата общност на университетите във Вюрцбург, е започнал да събира подписи от хората в църквата малко след като през март Конгрегацията за доктрината на вярата на Ватикана публикува декларация, че католическата църква няма правомощията да благославя хомосексуални двойки.

С подписването, приблизително 2 600 подписали се заявиха, че са готови да продължат да благославят еднополови двойки.

Католически свещеници в Германия изразиха недоволството си от забраната на Ватикана и настояха, че искат да благословят всички влюбени двойки, независимо дали са гей или хетеросексуални. Миряни членове на църквата също изразиха своето противопоставяне на позицията на Ватикана.

Президентът на Германската католическа епископска конференция Георг Бетцинг разкритикува акцията, като заяви, че това не е "път напред".

"Благословиите имат свое собствено богословско достойнство и пастирско значение. Те не са подходящи като инструменти за църковни политически прояви или протестни действия", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 питам си

    21 2 Отговор
    А кога ще благословат брак между мъж и три жени или между майка и син или между две сестри и трима братя, замислихе се брак между канцлерка и два коня!!!!!
  • 3 Майна

    10 3 Отговор
    Германците никога не са били и никога няма да бъдат велика нация, въпреки, че хляба си изкарвам там и не искам да ги критикувам, защото не е възпитано....Има много положителни неща, които е хубаво да научим от тях
  • 4 такаето

    18 0 Отговор
    вярваме или не реализацията на упадъка на швабската нация върви с пълна сила модела на криворазбраната свобода ще повлече всичко в канала тия са нещастни и не могат да са щастливи защото са забравили как могат да са и го компенсират по всякакъв извратен начин
  • 5 ...........

    18 0 Отговор
    „Пазете се от лъжливите пророци; те идват при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители. По плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни или смокини от репей?
    Матей 7:15‭-‬16 НП
  • 6 Майна

    13 0 Отговор
    ЗДРАВНИЯ ИМ МИНИСТЪР СИ ИМА ЕДНОПОЛОВ БРАК..И ТОВА ТЕ ГО НАМИРАТ ЗА НОРМАЛНО, А НЕНОРМАЛНО Е ДА НЕ ИСКАШ ДА СТАВИШ ОПИТНА МИШКА ЗА ,,ВАКСИНИТЕ,, , НАЛИ?
  • 7 толерастията е вредна

    19 0 Отговор
    ""Небесата се отвориха", каза мюнхенският свещеник Волфганг Роте" На този "свещеник" нещо друго са му отворили ми се струва! Забележете наглостта на джендърите те не зачитат никакви, права, правила и вяра, а искат да се зачитат техните !?!?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Педро

    9 0 Отговор
    Това и на врага си не го пожелавам: детето му да има брак с еднополово същество.
  • 10 Дани

    12 0 Отговор
    С педали управници ,педали монаси и свещеници,и колелото е с педали...
  • 11 Германецът е 3 качество човек

    7 0 Отговор
    Неиздръжлив,много лабилен психически,с технически умения и дотук.Вечно се проваля в дългосрочен план,винаги се класирва на финала в статуса"изпаднал германец".Сталинградите са му кармата..
  • 12 МАКЕ

    9 0 Отговор
    ПЪРВАТА ГЕЙ СВАТБА ВЪВ ГЕРМАНИЯ БЕШЕ НЕМЕЦ СЪС БЪЛГАРИН (И ДВАМАТА БАНКЕРИ ) НО НЕ РАЗБРАХ КОЙ Е МЪЖА ..КОЙ Е ЖЕНАТА ..

    Коментиран от #13

  • 13 веселяк

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "МАКЕ":

    Преди сеХ правят боХ и който бушонира другия е мъжа, до следващия път!
  • 14 гост

    10 0 Отговор
    По стара католическа традиция кюретата и епископите се отдават блаженно на педофилия, хомофилия, зоофилия и всякакви "модерни" филИи!

    Коментиран от #17

  • 15 Съвет

    8 0 Отговор
    Към родителите на гйове е направо да се самоубиват
  • 16 Хахаха

    9 1 Отговор
    Това е бъдещето на всички европоклонници. Въпрос на време е. Доказано е вече, че няма страна в Европа, освен Русия, която брани христианските ценности от и до. Вие тук се възмущавате, ама без да ви питат, ще ви наложат каквото искат и няма и да гъкнете. Ваксинацията го доказа.
  • 17 любопитен

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    А филИи с мас?
  • 18 GnG

    5 1 Отговор
    "Немски депутат се гаври с" - гледано в ютуб
  • 19 dfu

    6 0 Отговор
    Уоу, тия в Германия са много напред с новите ценности. И Исус и Хитлер сигурно се обръщат в гробовете, като гледат какви практики се вихрят и в страната, и в църквата. :)
Новини по държави: