Last news in Fakti

5 Февруари, 2013 09:26 1 660 0

Освободиха 5-годишния заложник в САЩ, похитителят - убит

  • заложник-
  • похитител-
  • алабама

5-годишният Итън, който в продължение на няколко дни беше заложник в подземен бункер недалеч от американския град Мидланд, Алабама, е освободен при спецакция на ФБР, съобщи „Ройтерс“.

Няколко часа преди атаката представители на службите бяха заявили, че са готови да чакат толкова време, колкото е необходимо, при условие че похитителят Джим Лий Дайкс не навреди по някакъв начин на детето. Стана ясно, че в скривалището има храна и вода поне до началото на април и мъжът се е опитвал да създаде на момченцето относително комфортни условия.

Впоследствие обаче преговарящите от страна на властите заявили, че според тях детето е в опасност, тъй като са забелязали престъпника с оръжие в ръка, и е взето решение за провеждането на силова операция. При щурма на бункера 65-годишният Дайкс е бил убит, уточни Си Ен Ен.

Според представителите на ФБР малкият Итън не е пострадал. В момента той е подложен на изследвания в близко болнично заведение. Детето страда от синдром на Аспергер (форма на аутизъм), а също така от синдром на липса на внимание и хиперактивност. Засега мотивите на похитителя не са известни.

На 29 януари 65-годишният мъж нахлу в училищен автобус и поиска да вземе за заложници две деца. При отказа на шофьора той бе убит с 4 куршума, а похитителят отвлече 5-годишно момче и го затвори в тайник в дома си.

Дайкс е ветеран от войната във Виетнам и вероятно е страдал от посттравматично стресово разстройство. До излизането си в пенсия е работил като шофьор на камион, бил настроен срещу правителствената политика на САЩ. Установено е, че не е познавал нито отвлеченото момче, нито някого от семейството му. Мотивите за действията му засега са неизвестни.

Според съседи Дайкс често се разхождал из имота си нощем с фенер и оръжие в ръка. Пред тях той споделил, че е построил бункера за убежище в случай на торнадо – природно явление, което е доста често в Алабама.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА