Last news in Fakti

12 Юни, 2021 04:00 2 046 19

Животът на над 30 хил. недохранени деца е застрашен в Етиопия

  • недохранване-
  • риск от смърт-
  • оон-
  • тигрей-
  • екстремни условия

Още 2 млн. души са изложени на риск от екстремните условия в Тигрей

Животът на над 30 хил. недохранени деца е застрашен в Етиопия - 1
Снимка: БГНЕС

Десетки хиляди ведохранени деца са застрашени от смърт в труднодостъпните райони на разтърсения от конфликти регион Тигрей в Етиопия, който сега е засегнат и от глад, съобщи ООН, предаде БГНЕС.

"Без хуманитарен достъп за увеличаване на реакцията ни, над 30 000 тежко недохранени деца в тези силно недостъпни райони са изложени на висок риск от смърт", заяви говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър пред репортери в Женева. Тези коментари дойдоха след като в четвъртък ООН заяви, че около 350 000 души в Тигрей са изправени пред глад, а още 2 милиона души са застрашени от същите тези екстремни условия.

"В Тигрей сега има глад", каза шефът на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок и предупреди, че "всеки експерт, с когото говорите, ще ви каже, че ще стане много по-лошо".

Лоукок допълни, че последните данни показват, че броят на хората, определени като гладуващи, е "по-висок от където и да е по света по всяко време, като четвърт милион сомалийци са загубили живота си през 2011 г."

ООН заяви, че повече от 90% от повече от 5 милиона души в региона Тигрей се нуждаят от спешна хранителна помощ и спешно апелира да бъдат осигурени повече от 200 милиона долара, за да увеличи мащаба на реакцията си.

Етиопският премиер Абий Ахмед, носител на Нобелова награда за мир през 2019 г., изпрати войски в северния регион през ноември, за да обезвреди и обезоръжи лидерите на Народния фронт за освобождение на Тигрей, бившата управляваща партия в региона. Въпреки че той обеща, че конфликтът ще бъде кратък, боевете продължават повече от шест месеца по-късно и съобщенията за зверства - включително широко разпространеното насилие - се разрастват.

Много лидери предупреждават за голяма катастрофа.

В четвъртък САЩ и Европейският съюз апелираха за по-големи международни усилия за справяне с възникващия глад.

Международни организации за помощ многократно се оплакват, че им е отказан достъп до региона от етиопските сили и войски от съседна Еритрея.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Етиопия

    12 2 Отговор
    Употребените от империализма държави .
  • 2 324

    20 0 Отговор
    Не знам тази държава с какъв икономически потенциал разполага и какви са климатичните условия, но за глад и недохранени деца чета повече от 30 години. А полза от констатациите на ООН ~никаква.

    Коментиран от #11, #15

  • 3 Нямам срам пред вас

    12 0 Отговор
    То и в България ама никой нищо не казва ...
  • 4 Ежко Бежко

    16 0 Отговор
    А САЩ отпусна 120 милиона военна помощ на Украйна. Това са прехвалените евроатлантически ценности.
  • 5 Какво се ослушват

    5 10 Отговор
    Да се включат с хуманитарни помощи Русия Китай Сев Корея все развити и могъщи страни Атомни държави

    Коментиран от #19

  • 6 Гошо

    9 1 Отговор
    Те там всяка година все от глад мрът и все положителен приръст на населението имат
  • 7 Госあ

    11 1 Отговор
    А в Женева, рептилите опраскаха софра за толкова пари, че да нахрани тези деца за една година. На раздумка за човешкото нещастие.
  • 8 тъй де

    5 2 Отговор
    Който ги е правил тия деца сега да си ги храни.
  • 9 Развийш ли

    2 4 Отговор
    На Путев двореца струва колкото осемнадесет годишната издръжка на тези деца докато навършат пълнолетие
  • 10 Читател

    6 0 Отговор
    ПАПАТА ДА СИ ОТВЪРЖЕ КЕСИЯТА,ТОЙ ИМА В ИЗЛИШЪК ДА НЕ ГОВОРИ САМО КАК СЕ МОЛИ ПОСТОЯННО ЗА БОЛНИТЕ И СТРАДАЩИТЕ.ЕТО СЕГА ВАТИКАНА МОЖЕ ДА ПОКАЖЕ КАК СЕ ГРИЖИ ЗА ОБЩОТО БЛАГО НЕ САМО НА ДУМИ,МОЖЕ ДА НАКАРА НЕГОВАТА ГОВОРИТЕЛКА ГРТА ТУМБЕРГ ДА ПОГОВОРИ ПРЕД МАСИТЕ,ТЯ МНОГО ГИ РАЗБИРА ТИЯ РАБОТИ,ДАЖЕ И ПОЗВОЛИХА ДА СЕ ИЗКАЖЕ ПРЕД ООН.
  • 11 ARGON

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "324":

    Това са еврейски спекулации - с цел съжаление и приемането им в Европа.
  • 12 ARGON

    6 0 Отговор
    Отново лъжи за баламосване на наивници. Уж африканците все умират от глад, а населението там се удвоява на всеки 30 години.
  • 13 pbdan

    3 2 Отговор
    Да ги пратят в далечния север в Русия и Канада. Досега не съм чувал за гладуващи ескимоси и чукчи.
  • 14 pbdan

    4 3 Отговор
    През 1950г. населението на Африка е 230млн., а сега са близо 1,4млрд. Това е благодарение на помощите от белите страни - храни, лекарства, образование. Проблемът е, че като се нахранят веднага мислят за секс, а помощта зависи от броя деца. Като нашите индобългари.
  • 15 Проблемът им е

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "324":

    от това, че се вързаха на лъжливите пропаганди на америте и замениха местните, устойчиви и пригодени растения на климата им, и внесоха хибридни семена на Монсанто. Само че не предвидиха, че тези не се самопроизвеждат, а трябва да ги закупуваш отново и отново. Когато не удряш правилно крак на хорото, следва наказание и хоп, гладът пристига. При нас да не е много по - различно?
  • 16 1234

    0 0 Отговор
    Къде спи СЗО ?

    Коментиран от #17

  • 17 pbdan

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "1234":

    И какво да направи СЗО? Да издейства от богатите страни няколко милиарда, да ги храни с тях година и след това да има 2 пъти повече гладуващи? Тия като се нахранят веднага започват да се размножават.
  • 18 Допълнение към статията

    2 0 Отговор
    Която журналистите услужливо са пропуснали. Само ей така междудругото за информация: шефа на СЗО ТЕДРОС ГЕБРЕЙСУС Е ОТ 1991Г ЧЛЕН НА КОМУНИСТИЧЕСКОТО ДВИЖЕНИЕ НАРОДЕН ФРОНТ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ НА ТИГРЕЙ. Това движение сега е партия в Етиопия.
  • 19 Няма как да се включат

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Какво се ослушват":

    Иначе ще забият нож на комунистическото движение Народен фронт за освобождение на Тигрей, дето вилней там и обрича хората на глад. Комунист комунисту око не вади.