Last news in Fakti

22 Юни, 2021 04:22 8 082 98

22 юни 1941 г. Хитлер напада СССР

  • хитлер-
  • сталин-
  • втора световна война

Операция „Барбароса“ е най-голямата военна операция в човешката история

22 юни 1941 г. Хитлер напада СССР - 1
Снимка: Архив

На 22-ри юни 1941 г. армията на Нацистка Германия нахлува в Съветския съюз и стартира т. нар. военна операция „Барбароса“.

През ноември 1940 г. са начертани плановете за операцията, които са одобрени от Хитлер в директива №21, датираща от 18 декември 1940 г. и озаглавена „Операция Барбароса“. Предложено е приготовленията за нападението да бъдат завършени до 15 май 1941 г., а до есента немците трябва да напреднат до линията минаваща от Архангелск до река Волга.

Необходимостта Германия да се намеси на Балканите срещу Гърция и Югославия забавя нападението със 7 седмици. На 22 юни 1941 г., 159 немски дивизии, 42 съюзни, 3.9 милиона мъже с 600 000 моторни превозни средства и 750 000 коне, подкрепени от румънски, италиански и финландски войски, пресичат границата на 2900 километров фронт. Това представлява най-голямото нахлуване във военната история.

Рано сутринта на 22 юни 1941 въоръжените сили на Нацистка Германия (Вермахтът) нападат СССР, след като обявяват война. Три групи армии – Север, Център и Юг атакуват Червената армия, насочвайки ударите си съответно към Ленинград, Москва и Киев. Внезапният удар на танковете, артилерията, пехотата и авиацията по целия фронт от Северния ледовит океан до Черно море сварва неподготвени съветските войски и позволява на силите на Оста да навлязат дълбоко на съветска територия.

На 5 декември войските на Калининския фронт на север от Москва преминават в контранастъпление, последвани на 6-и декември от Западния и Югозападния фронт южно от столицата. Въпреки суровите зимни условия още в първите дни Червената армия пробива отбраната на противника южно от Калинин и северозападно от Москва и освобождава редица населени места, а на 8 декември Хитлер издава заповед за преминаване в отбрана на целия източен фронт.

Операция „Барбароса“ е най-голямата военна операция в човешката история в численост на войските и в жертви. Тя открива Източния фронт, на който са разположени повече войски, от който и да е военен театър в световната история.

Региони, покрити от операцията стават място на някои от най-големите битки, с най-голям брой жертви и най-ужасни условия, както за руснаците, така и за германците.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааааа

    98 15 Отговор
    Хитлер доказа на 22 юни,че е тотален балък и изпълнява замисъла на Великобритания и САЩ-с негови ръце да бутнат руснаците...-глупав пудел...

    Коментиран от #4, #9, #23, #65

  • 2 Реално

    61 17 Отговор
    В черният списък на Хитлер на първо място за унищожение са евреите и циганите,после сме ние-славяните... А нас заедно със сърби,молдовци,руснаци,беларусци и т.н.. ни е приемал за славяни.Даже царя е отровен-нищо че сме му съюзници.

    Коментиран от #11, #13

  • 3 Лолололололо

    112 16 Отговор
    Вечна слава на братушките,които смачкаха кафявата фашистка чума.Поклон.
  • 4 Искаш да кажеш

    15 27 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааааа":

    Великобритания и Франция а не САЩ.

    Коментиран от #6, #39

  • 5 С две думи

    97 6 Отговор
    Черна страница в историята на човечеството.Безумието и алчността на англо-саксите сътвориха демона Хитлер и организираха най-кървавата война в света.И до днес виждаме последствията от тази интрига-гео-политически,цивилизационни и морални.Руската Федерация отвори вчера документи от секретната си база-показващи кой е помпал нацистите с пари и кой е одобрявал диващината и геноцида на Хитлер.Да не забравяме,че дори и днешната кралица на Великобритания е отдавала нациски поздрави и то пред камери-има няколко клипа.Всяко едно нещастие в света идва от алчноста и интриганството на Запада-основно от Великобритания и САЩ.
  • 6 Абе не е

    74 5 Отговор

    До коментар #4 от "Искаш да кажеш":

    Точно САЩ е една от държавите подкрепяла Хитлер-финансово и политически.Факт е,че Хитлер в книгата си Моята Борба благодари специално на Хенри Форд и още куп американски индустриалци и политици за подкрепата им.Дори за Форд конкретно го нарича "мой сърдечен приятел" Та това можеш и сам да го провериш.И точно за сметка на втората световна война САЩ стават богати и налагат своето влияние-войната им служи като трамплин.
  • 7 Едно

    17 50 Отговор
    чудовище нападнало друго, разликата им е само в мустака.
  • 8 Русофил плюс

    30 21 Отговор
    "Операция „Барбароса“ е най-голямата военна операция в човешката история" - това е достатъчно да се спомене на тези, които днес неимоверно преувеличават приноса си за победата над фашизма. А може би просто трябва да се подчертае, че на територията на бившия СССР воюваха милионни армии, които решиха съдбата на Нацистка Германия. Нал'тъй, лицемери! Имаше ли помощ от съюзниците? - имаше да, благодаря - и толкоз! Ама на Западния фронт, ама в Африка, ама - бла, бла, бла...........

    Коментиран от #43

  • 9 Бай ганю

    39 6 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааааа":

    И това доказва тезата че на англичани вяра не трябва да се има, чувал съм че замисъла бил такъв, но после са се обърнали срещу него, зимата била виновна, хване ли те зима в Русия, губиш
  • 10 DDR

    34 5 Отговор
    А няколко години по-късно, червената армия влиза в Германия и остава там за около 45 години.

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мечо Пух

    51 3 Отговор

    До коментар #10 от "DDR":

    Е, отвъдокеанските ни "партньори" все още са там, макар че руснаците се изтеглиха преди 30 години...А същите тия "партньори" се настаниха трайно не само там, ами из цяла Източна Европа, че у в Украйна искат да се разположат...И всичко това след като обещаха, че няма да се разширяват на изток...

    Коментиран от #56

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ха ха

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "SHKËNDIJA":

    Те поляците са все с дръпнати очи .А ника ти е шиптърски,т.е.родееш се с арабелите.Жълта звезда и за теб.

    Коментиран от #41, #44

  • 19 Човек

    7 21 Отговор
    И как се стигнало до обща граница между Русия и Германия? След като като са си поделили Полша.

    Коментиран от #20

  • 20 Ха ха

    31 3 Отговор

    До коментар #19 от "Човек":

    Ако мислиш,че Лвов ( и околностите му)е полски град Украйна да го върне на Полша.И я кажи Русия колко земя полска е заграбила?Пилсудски(президента на Полша)подписва военен договор с Хитлер още 1938 г.и поделят Чехия,но джендърите сте с къса памет.
  • 21 Истината е една

    18 10 Отговор
    САЩ и американските бизнес монополи подкрепят идването на власт на Хитлер преди започването на войната, но когато разбират за расовите му теории за унищожението на евреите и целите му за прочистването на света от непълноценното и смесено от мелези население, американските политици и президенти , изведнъж започват да се чувства заплашени и смъртно застрашени пред опасността какво ще се случи с тях и с населението на Америка след победата на Хитлер над Русия, затова веднага след започването на войната избират по малкото зло и се намесват във войната като започват усилено да подпомагат Русия и Сталин, за да спечелят войната...!!!
  • 22 Жоре

    21 5 Отговор
    Хитлер е отровил царя защото е отказал да прати войски на источния фронт

    Коментиран от #25, #75

  • 23 ARGON

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааааа":

    Замисълът е еврейски. Англия, Франция и САЩ са само пионки в ръцете на еврейската мафия начело с Ротшилд.

    Коментиран от #33

  • 24 Бойко

    8 16 Отговор
    Ако аз строех пътищата в СССР хитлер щеше да стигне за дни до Москва
  • 25 ARGON

    8 15 Отговор

    До коментар #22 от "Жоре":

    Хитлер не е отровил царя. Собственият му син - Симеон отрича това.
  • 26 Ани

    3 2 Отговор
    Защо не казвате нищо за Блицкрик!?
  • 27 сталь

    10 22 Отговор
    Ние не сме славяни,следователно не сме "братушки" с мужиците.Има достатъчно ДНК тестове които доказват това.Също има и архивни документи но алкашите ги задигнаха 44-та.

    Коментиран от #32, #37, #85

  • 28 Жоре

    10 0 Отговор
    Основния удар е бил в 3 направления след като пробият слабата защита се разпръскват и унищожават в гръб
  • 29 Пфффффф

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "SHKËNDIJA":

    Жалък травестит и нищо повече.
  • 30 Ани

    25 1 Отговор
    САЩ са далече и това ги кара да се чувстват защитени ама днес ракетите стигат навсякъде за минути
  • 31 гочев

    8 21 Отговор
    На източния фронт нама изпратен нито един български войн.А каква кървава баня спетнаха болшевиките при анексирането на Б-я.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ани

    24 3 Отговор

    До коментар #23 от "ARGON":

    Факт е, че заводите на Ротшилд са произвеждали оръжие за Хитлер

    Коментиран от #34

  • 34 още

    10 14 Отговор

    До коментар #33 от "Ани":

    А Сталин до последно е захранвал с горива и полезни изкопаени германската икономика.Все пак са били върли съюзници!

    Коментиран от #36

  • 35 хаберих

    18 3 Отговор
    Генералната грешка на Хитлер е нападението над Русия,тогава СССР. Ако си беше стоял в Западна Европа ,нямаше да има голяма война и днес Европа щеше да е на по-високо икономическо развитие от САЩ.
  • 36 хихихихиии

    18 2 Отговор

    До коментар #34 от "още":

    А пък дребния с мустачките е плащал на Сталин с парички от американски банки! Все пак главните му спонсори са хамериканските евреи!
  • 37 Behemoth

    16 3 Отговор

    До коментар #27 от "сталь":

    Така е просто за кеф говорим славянски език а не тюркски ХАХАХ...
  • 38 Ха ха ха

    7 27 Отговор
    Aкo нe бeшe Хитлeр дa ce прoтивoпocтaви нa пoдгoтвянaтa oт Cтaлин инвaзия в Eврoпa , ceгa вcички eврoпeйци щяхa дa гoвoрят нa руcки и дa вeличaят нaй-гoлeмия убиeц нa 20вeк Cтaлин . Пaмeтник трябвa дa му издигнeтe нa Фюрeрa , чe нaпрaви вcичкo възмoжнo дa cпacи Eврoпa oт cъвeтcкoтo нaшecтвиe и пoгрoми , a зa пoгрoмитe питaйтe вcички oнeзи oгрaбeни , и oнeзи изнacилeни жeни пo пътя нa cъвeтcкaтa aрмия в Eврoпa ......

    Коментиран от #40, #89

  • 39 Абе,

    21 3 Отговор

    До коментар #4 от "Искаш да кажеш":

    да ти кажа, че там където англетата са намесени зад гърба им стоят краварите и обратното. Те са англосаксонския елит на света, който трябва да им е подчинен и правят всичко възможно. ВСВ е замислена от тях, а Хитлер беше пионката, която трябваше да осъществи задкулисните им замисли да се справи с Русия, а те по правилото "разделяй и владей" да сложат ръка на руските несметни богатсва. Не им се получи. Забележи кога се намесиха, когато стана ясно, че руснаците са обърнали войната. Така и те се наредиха сред победителите и разделиха света. Рузвелт и Чърчил искат да си поделят света, а не руснаците и тези 2 сатрапа го правят и започва студената война. Всичките тези неща ги има записани, но не ги показват, защото ще разрушат мита за лошия Хитлер и добрите англо-сакси...
  • 40 Един там

    25 4 Отговор

    До коментар #38 от "Ха ха ха":

    Я ми припомни тролче, кога Сталин е подготвял инвазия в Европа, че нещо не се сещам? Толкова се е бил подготвил, че немците го нападат и стигат до Москва за отрицателно време без почти никаква съпротива, защото нито войска, нито техника са имали, както ти твърдиш. Руснаците са корав народ и са го доказали през годините. Сталин успява да мобилизира нацията и с цената на десетки милиони жертви обръщат войната. В либералистичната ти кратуна обаче съществуват лъжите на ДВ и другите парцали за манипулации.

    Коментиран от #46, #47

  • 41 SHKËNDIJA

    5 6 Отговор

    До коментар #18 от "Ха ха":

    Албанците нямат нищо общо с Тъмнокожите Араби Семити... Албанците са си Балкански Илирски народ не като Жълтите Славяни или Семитските тъмни Гърци
  • 42 изводът е

    7 10 Отговор
    тука драшят тотално объркани исторически и идеоологически руски и русофилски тролове!

    Коментиран от #62

  • 43 Вземи се гръмни!

    22 3 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил плюс":

    "Съюзниците" се намесват тогава, когато се вижда, че руснаците ще победят. Ако не са се били намесили е щяла да излезе добре прикритата истина за подкрепата си на Хитлер и издигането му на власт. Защо не искарат договорите, които имат преди да започне войната с Хитлер. Една от причините да се намесят е да приберат документацията на фашистите и да я унищожат, за да не се види кой реално е предизвикал войната с единствената цел Русия да бъде унищожена и да бъдат взети природните и богатства. В момента ситуацията е същата. Мъчат се да предизвикат война и дрънкат оръжие около руските граници, а ние за пореден път сме на грешната страна.

    Коментиран от #48

  • 44 SHKËNDIJA

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ха ха":

    Единствените роднини на Арабите от Балканите са Гърците и то им личи
  • 45 Малко факти

    6 14 Отговор
    Според Ленин и Сталин СССР трябва да увеличава броя на републиките си докато обхване целия свят. Това може да стане само с война .Сталин издига на власт и поддържа Хитлер за да може той да разори Европа и след това болшевиките да я "освободят" .Сталин и Хитлер подписват мирен договор, според който разделят Европа на сфери на влияние и започват Втората СВ като нападат Полша. От 1939 до 22 юни 1941 70% от вноса на Германия минава през СССР(последният ешалон със зърно преминава към Германия малко преди Хитлер да нападне). Сталин поддържа Германия във войната и срещу Англия и Франция, но подготвя удар в гърба на Хитлер, като окупира Литва, Латвия, Естония, Бесарабия, Северна Буковина, част от Финландия, предявява претенции към България и проливите. Струпва огромни войски и техника на границите с Германия и Румъния. По този начин Хитлер е ПРИНУДЕН да нападне СССР.
  • 46 22 06

    7 5 Отговор

    До коментар #40 от "Един там":

    Ами прочети малко и ще разбереш.

    Ей ти един автор (сталинист между другото) Мелтюхов.
    Човекът се е поровил в архивите и извади бройката на съветските танкове, самолети и оръдия към 22.06.41.
    Прочети и после съобщи тук какво си разбрал. Ако имаш съвест или смелост.
  • 47 А бе

    8 15 Отговор

    До коментар #40 от "Един там":

    Сталин е превърнал СССР. във военен завод. Произвеждало се е само оръжие. През 1939 г. СССР е имал повече танкове, самолети и артилерия от всички стран посвета взети заедно. 26000танка 17000 самолета и.т.н. Вермахтът стига до Москва главно заради нежеланието на народа да воюва за престъпния болшевишки режим!

    Коментиран от #50, #57

  • 48 22 06

    4 11 Отговор

    До коментар #43 от "Вземи се гръмни!":

    Кога Великобритания обявява война на Германия?
    Кога Франция обявява война на Германия?

    На 3 септември 1939г.
    Какви точно са били Сталин и Хитлер по това време? Най-близки дружки. Впоследствие са водени преговори за включване на СССР към Тристранния пакт, дори.

    Коментиран от #84

  • 49 ИНЖ

    3 12 Отговор
    Просто Хитлер изпреварва Сталин буквално с няколко месеца...Неизбежната трагедия се случва. За съжаление Европа е големият потърпевш. Виктор Суворов го пресъздава отлично в поредицата "Последний миф/The Last Myth". Който има очи - да гледа.
  • 50 22 06

    4 4 Отговор

    До коментар #47 от "А бе":

    Прав си, човече.
    Но понеже ние с теб сме за истината - ще те поправя малко.
    Танковете = на 01.04.41г. - 23 701 бройки.
    на 01.06.41г. вече са 24 598 бройки.
    Самолети - 21 397 (01.06.41 г.). 17 000 са били в приграничните военни окръзи.

    Коментиран от #82

  • 51 ИНЖ

    1 13 Отговор
    Просто Хитлер изпреварва Сталин буквално с няколко месеца...Неизбежната трагедия се случва. За съжаление Европа е големият потърпевш. Виктор Суворов го пресъздава отлично в поредицата "Последний миф/The Last Myth". Който има очи - да гледа.

  • 52 Не е Хитлер

    9 2 Отговор
    Германия напада СССР.
  • 53 ЙоЙо

    3 9 Отговор
    Стали и Хитлер са евреи. Всичко е за еврейската раса.

    Коментиран от #59

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Космонавт

    8 2 Отговор
    Виктор Суворов е военен експерт толкова,колкото аз съм космонавт. Абсолютен номенклатурен изтърсак. Лъже,че е бил в Чехословакия през 1968г. защото през м.август 1968г. ако е влязъл във военното училище на 17г.,през м.август още не го е бил завършил. Две години е служил като командир на взвод на скатана длъжност в учебен полк и 1 година в Разузнавателен отдел на военен окръг. Който е служил във войските знае какво би могъл да прави дришлив лейтенант в щаб на военен окръг- прави и носи кафета,подостря моливите на старите кучета и оцветявя със сини и червени боички начертаното на картата. Самото присъствие на лейтенант в щаб на военен корпус издава абсолютно връзкарство и номенклатурщина. По Джурово време най-младите офицери в КСВ все пак бяха капитани след 10г. стаж и завършена Военна академия. Резун е абсолютна изклесавщина на извратената съветска номенклатурщина. След огрррроооомен 3 годишен опит във "войските" тоя пикльо се намърдва не къде да е а под дипломатическо прикритие в Швейцария.Пита се защо с дипломатически имунитет и защо в безопасната Швейцария? В Швейцария също е бил младши водоносец,тоест връзкарски запартък все недоволен от привилегиите. Такива и в България ги имахме много и точно като него все бяха недоволни от номенклатурното си консуматорство - и Дайновчето,и Коритото,и Ноев,и Шарлатанчо,и Тагарчо,и Налбантчо.... Също като Резун- служба в бойни части невидили.
  • 56 В гнездото

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мечо Пух":

    Отдавна са се настанили в Украйна. Определят външната им политика, откраднаха си газопровода, затова са против сп2. И подстрекават и подкрепят местните фашисти-бандеровците. Затова не могат да преглътнат Крим, където смятаха да настанят военни бази. Свестен англосаксонсци не познавам, а имам роднини такива.

    Коментиран от #70

  • 57 Къде си учил история

    8 2 Отговор

    До коментар #47 от "А бе":

    Тотално непознаване. След нападение над СССР заводите се преоборудват за военна техника и боеприпаси. Сталин се е заблуждавал, че подписвайки договора за ненападение, Хитлер ще си граби само в Европа.

    Коментиран от #68

  • 58 ДаЗдраПерМа

    8 0 Отговор
    пак внушения хитлер и Сталин рамо до рамо гледат в една точка (цел) а на заден план Молотов последен в списъка от пактове и договори:
    пакт Пилсудски – хитлер, 1934 год полско-германски военен договор
    англо-германски морски договор 1935г. дава възможност на Берлин да строи силен флот
    англо-германски пакт подписан от Чембърлен и хитлер 30.09.1938г.
    френско-германски пакт подписан от Боне и Рибентроп
    договор между Литва и Германия от 22.03.1939 и пакт за ненападение от 07.06.1939г. и т.н.
  • 59 До тъп53

    7 0 Отговор

    До коментар #53 от "ЙоЙо":

    Сталин е грузинец.
  • 60 Ягуар

    17 0 Отговор
    Защо не обясните на хората, че Хитлер е проект на амриканците и на англичаните. Германската икономика е получила колосални средства и ноу-хау и от САЩ и от Англия, за да бъде възстановена след ПСВ.Този мустакат човек трябваше да свърши мръсната работа на терен и на англичани и на американци и да унищожи СССР. Обаче, накрая СССР излиза винаги победител. От цялата работа накрая Германия отнесе тоягите, а СССР даде колосални жертви. САЩ унищожиха Англия като финансов център и излязоха от кризата 29-година.

    Коментиран от #66, #77

  • 61 не може да бъде

    9 2 Отговор
    Озадачаващо е с каква увереност русофобите защитават мнението си ,без да се съобразяват с реалните факти.Приемането на желаното за действително често граничи с медицинска диагноза.А за това каква е била реалната действителност можем да съдим и по думите на сър Антони Бивър,в интервю публикувано в Газета Виборча,Полша. В това интервю сър Бивър споменава един поразителен факт, документиран в официални документи -през октомври 1941г.Сталин вика на разговор бълг.посланик в Москва Иван Стаменов.Припомням ,че България е съюзник на Германия,но запазва военен неутралитет спрямо СССР.СССР се намира в тежка ситуацие и Сталин сондира Стаменов за възможни преговори за мир с Хитлер. И Стаменов казва -"Вие даже да отстъпите до Урал ,в крайна сметка пак ще спечелите войната"Поразително ... поне за мен!
  • 62 боил

    12 1 Отговор

    До коментар #42 от "изводът е":

    Труднo бих oбяcнилна на дядо ми , чe e руcки трoл , нe , зaщoтo е писал тук , a зa тoвa , кoeтo e кaзвaл зa ВCВ . Нямa дa уcпeeтe дa фaлшифицирaтe иcтoриятa, тoвa дa гo знaeтe . Тaзи мoдa нa нeoлибeрaлитe , или щe ни вкaрa във вoйнa c Руcия и Китaй , или щe им взeмaт влacтa , зaщoтo ca oпacни зa cвeтa .
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 2121

    10 3 Отговор
    За Суворов няма какво да се добави .Той пише толкова измислици,че човек с нормален разум трудно може д приеме.Направете справка кога е роден Виктор Суворов.Докато не се отворят архивите за ВСВ няма да прочетем истината за тази жестока и погубила милиони животи война.В. Суворов пише и издава ,като на конвейер книги.От тези безмислени книги, не се разбира истината за ВСВ.Просто един от многото ,които на гърба на жертвите,пишатглупости.И защо ,е избягал от Съв. съюз?Какво прави в Швейцария,страна с много подозрителни авоари, които пази в своите банки.Това, трябва да говори много,на българите ,които мислят.
  • 65 Рико

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааааа":

    Какви ги говориш? През 1940 година в Европа ЕДИНСТВЕНАТА държава която воюва с Хитлер е ВБ! А ешалоните с руда и нефт необходими за германската военна машина си пътуват от великата към Германия.

    Коментиран от #74, #80

  • 66 Рико

    2 4 Отговор

    До коментар #60 от "Ягуар":

    Хайде най-после да се изкарат числата. По вид и по обеми,какво внася в Германия СССР-ето. Колко са танковете ,самолетите и бомбите прегазващи Европа произведени от съветски доставки?
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 История

    2 9 Отговор

    До коментар #57 от "Къде си учил история":

    Не се учи от писанията на кремълските идеолози, които 50 години лъжат и продължават да лъжат, че СССР е бил мирно спяща страна, че коминтерна е благотворителна организация, че СССР се е борил за мир.Марк Солонин, Виктор Суворов, Мелехов, Мелтюхов, Бунин опровергават тези лъжи с документи от архивите и необорима логика!Няма преоборудване на заводи просто всички заводи са произвеждали военна техника. Просто прочети книгите на Солонин или поне виж интервютата му в ютуб, там всичко е обяснено подробно и с документи!

    Коментиран от #81, #86

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Рико

    2 3 Отговор

    До коментар #56 от "В гнездото":

    Еднолична власт; централизация; държавна пропаганда; шепа магнати направени милиардери от властта с която взаимно се подържат; агресия всякаква, вкл. военна; обявяване на всичкия останал свят за враг и че той ти е виновен за всичко ... Разпознахте ли се? Това е фашизъм.
  • 71 das reich

    3 2 Отговор
    Трябва да се добави, че Хитлер напада неговият СЪЮЗНИК Сталин на тази дата!!!!!!!!

    Коментиран от #72

  • 72 Рико

    3 5 Отговор

    До коментар #71 от "das reich":

    Москва защо се притеснява от истината. Онова е било СССР. Умря. Какво те притеснява да извадиш истините за една умряла държава.
  • 73 Рокосовски

    9 3 Отговор
    Поклон пред подвига на героите на Отечствената война и Червената армия!
  • 74 само глупости

    5 0 Отговор

    До коментар #65 от "Рико":

    Публикувано във факти.бг: ешалоните с руда и нефт необходими за германската военна машина си пътуват от великата към Германия...
    Абе малко трудно ешалоните да са пътували, както ти ги описваш. Европейските, в това число и Германските релси са с ширина 1435 mm, а руските-1520 mm. Знаеш ли как се сменят "гумите" на тези твои ешалони?

    Коментиран от #76

  • 75 1998

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Жоре":

    Отравя го, защото води преговори с Джордж Ърли а д-р Делиус записва разговора , и го праща на Хитлер
  • 76 Рико

    2 6 Отговор

    До коментар #74 от "само глупости":

    Самите руснаци се гордеят, че до самата дата 22.06 не са спирали доставките за Германия. В СССР умират от глад, ама великата изнася пшеница за Хитлер-германските воиници трябва да са нахранени.
  • 77 Рико

    6 2 Отговор

    До коментар #60 от "Ягуар":

    В края на 20-те Германия се оживява. Получила е огромен кредит от САЩ(5 или 10 милиарда, да не те излъжа, но тогава са много пари). Голямата криза в САЩ кара американците да си поискат обратно парите. И Германия стагнира икономически. Колкото до крайния победител-той е ясен : Германия днес ухае на цветя, СССР вони на труп.
  • 78 Павел Пенев

    7 1 Отговор
    Жертвите на агресора защо ги смятате? Нека ги пресмятат в Германия, откъдето тръгнаха фашистките пълчища. Ние не сме длъжни да поставяме на една плоскост нападателите и жертвите на руския народ. Дори Израел обяви 9 май за ден на победата и официален свой празник, а западните демократи идиоти се опитват да го превърнат в ден на Европа, за да заличат величавия подвиг на съветските народи.

    Коментиран от #79

  • 79 Рико

    3 2 Отговор

    До коментар #78 от "Павел Пенев":

    Жертви? Германците са подредени и всичко документират. През цялата 1944 г. за антинацистка дейност са осъдени и екзекутирани 99 човека! Германци са екзекутирали 99 германци(едва ли всичките са били такива). За цялата военна 1944-99 човека! Я кажи сега в тези години какво се случва във великата. Руснаци, колко руснаци са екзекутирали?
  • 80 ДаЗдраПерМа

    1 1 Отговор

    До коментар #65 от "Рико":

    даже след днешна дата великата продължава още 6 седмици да кара суровини към рейха
  • 81 Парнаджия

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "История":

    Имаш ли въобще представа кой е Марк Солонин? По образование авиационен инженер,по профес,парнаджия - за толкова са му стигали инженерните знания след като са го изгонили поради некадърност от ОКБ. Изявява се от либерастен перестройчик до антисемит и расист - според даваните пари от съответното НПО. Никога не е бил професионален историк,нито пък е имал такова образование. През 2018г. Солонин стана член на Свободното историческо общество - непрофесионална оргонизация,но и от там през 2020г. го изгониха. От 2016г. се подвизава в Естония като съвладелец и конструктор във фирма Pyroheat OU. Фирмата няма никакъв оборот и данъци и явно е за легендиране на гантовете от либерастните НПО.
  • 82 Като Дявола

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "22 06":

    Съветската армия към юни 1941 г. има на въоръжение около 23 хиляди танка, в това число: 7 хиляди танка, въоръжени само с картечници и с максимална броня 10-13 мм, около 13 хиляди танка, въоръжени с 45 мм оръдия и с максимална броня до 20 мм, около 1500 стари тежки танка Т-28 и Т-35 със 76 мм оръдие и максимална броня до 30-50 мм и 1500 модерни Т-34 и КВ с противоснарядна броня и 76 мм оръдие или дори с 152 мм гаубица (КВ-2). Обобщено.....това беше конница на колела и вериги трудно съпоставима с немските танкове. За немските танкове ако обобщим, над 3600 танка (Т-38, Т-3, Т-4 и щурмовите оръдия) имаха броня, която изискваше използването на оръдия с калибър 76 мм и повече за борба с тях. Тук не броим немските танкетки,трофейните им танкове и танковете на съюзниците им. Прехваленият Виктор Суворов вместо да фантазира можеше да сравни тт данните на Т-34 от 1941г. с тези на основния тогава боен танк на немците Pz.Kpfw.IV. През лятото на 1941г. немският танк е по-добър защото има по-качествени картечници,оръдие с по-голям ресурс и най-важното - всеки немски танк има радиостанция! Всеки Т-34 се сдобива с радиостанция чак през зимата на 1943г. През цялата война немската оптика си остава по-добра. Т-34 си показва предимството чак когато пътищата се разкалват и пада снегът,както и когато му слагат 85мм оръдие. Соросоидите четат като как Дяволът чете Евангелието.
  • 83 копи пейст

    3 2 Отговор
    Нека припомним фактите, така нагло манипулирани през всичките тези години от установяването на съветската окупация в България през 1944 година до ден днешен.
    На 23 август 1939 г., една седмица преди началото на Втората световна война, Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като пакта Рибентроп–Молотов. Към него е прикрепен секретен протокол за подялбата на Полша, балтийските страни и определянето на "сфери на влияние" (Финландия и Бесарабия) и окупационни зони.
    Пактът между Хитлер и Сталин на практика позволява и подготвя Втората световна война, нещо повече – прави я неизбежна. Съдбата на Полша е предрешена. На балтийските държави и Бесарабия – също.
    На 1 септември, една седмица след като се договаря със Сталин за подялбата на Полша и балтийските държави, нацистка Германия нахлува в Полша. На 3 септември Великобритания, Австралия, Индия, Нова Зеландия и Франция обявяват война на Германия, но така и не успяват да предприемат сериозни действия.

    На 9 септември Сталин официално поздравява Хитлер за превземането на Варшава с телеграма, изпратена от Молотов. На следващия ден обаче се оказва, че съобщението за разгрома на Варшава е прибързано и че боевете за полската столица продължават.
    На 17 септември 1939г. Червената армия напада Полша под претекст, че "защитава населението на Полша, Белорусия и Украйна". Полското правителство търси убежище в Румъния, където емигрира.
    На 18 септември Вермахтът и Червената армия правят общ празн

    Коментиран от #90

  • 84 Историк

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "22 06":

    Великобритания беше бита карта,ако войските на третия райх не бяха нападнали СССР. ФАКТ!!!
  • 85 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "сталь":

    Фалшифицирани и измислени ДНК тестове има навсякъде. Внимавай къде четеш и какво четеш. Подхлъзнал си се веднъж, не повтаряй грешката си. Аз намерих ДНК анализи в Уикипедия и там пише, че ти нищо не разбираш, защото най-много славянски гени имаме в ДНК то си .

    Коментиран от #87

  • 86 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #68 от "История":

    Защо русофилите да не могат да убеждават, че СССР е била мирна страна? Щом вие, застъпниците на султана, можете да убеждавате хората, че Турция била мирна страна, значи и другите могат същото.
  • 87 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 3 Отговор

    До коментар #85 от "Гост":

    Почитаеми Гост, не мога да обяснявам добре, затова ще бъда по-обстоятелствен. Георги Хуца, с псевдоним Юри Венелин, е на хранилка при Питерската АН...Той е един от тези които набутват Българите в слявянското блато. И понеже очевидно не сме баш „славяни“, то на помощ идва лъжата за ордата на хан Аспарух (Аспар, Исперих) и за „прабългарите“ които си омешали семето със славянките, след което взели, че се удавили в огромното „славянско море“, но понеже тази лъжа се нуждае от подръжка и хоп, нова лъжа, появява се бог Тангра...и започват едни проучвания и експедиции из пущинаците за откриване на „Прародината“....Понеже нещата с траките не са съвсем гладки, тъй като нито една местна популациия не се е самонаричала Траки, то за по-сигурно се приема лъжата, че траките са измрели..., не само това, но и били безписмени. За беда се появява на хоризонта и Християнството и камарата от нови лъжи нараства чак до небето....Резултата от всичката тази грамада от лъжи го виждаме ежедневно. Срещу България и Българите се води война от години.
    Само ще щрихирам още факти
    1. Какъв е пътят на Четвероевангелието на цар Иван Александър (Лондонското евангелие)?
    2. Как Реймското евангелие, над което са полагали клетва френските крале при коронясването си, става „руски исторически паметник на старославянски” според РАН.
    3. Какво става с народните певци, чиито песни са записани в сборника "Веда словена"?
    4. Защо никой не закача братя Миладинови докато пишат с гръцки букви?
    5. Кой
  • 88 Ха ха ха

    2 4 Отговор
    Та както вече казах, колкото и да квичат радни комуноиди ментално увредени : Ако не беше Хитлер да се противопостави на подготвяната от Сталин инвазия в Европа , сега всички европейци щяха да говорят на руски и да величаят най-големия убиец на 20век Сталин . Паметник трябва да му издигнете на Фюрера , че направи всичко възможно да спаси Европа от съветското нашествие и погроми , а за погромите питайте всички онези ограбени , и онези изнасилени жени по пътя на съветската армия в Европа ......

    Коментиран от #91

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Факти без копи

    2 0 Отговор

    До коментар #83 от "копи пейст":

    Тъй де ама да припомним,че през м.август в СССР се намира и англо-френска делегация, уж да сключи отбранителен договор срещу Германия със СССР. Англетата над над 3 седмици тупат топката и разправят алабализми и точно затова пактът с Германия е сключен тогава когато Сталин вижда,че тия пидерунгелчета го размотават и баламосват докато чакат Хитлер да започне войната.Никакви полски земи не взема Сталин - това са земи на Украйна,Беларус и Литва,тоест Сталин излиза на линията "Кързон" определена от Антантата през 1918г и показваща докъде на изток се простират полските земи. Това са земи заграбени от Полша в съветско-полската война от 1920-21г.Нещо повече Сталин връща столицата на Литва - Вилнюс на Литва,дотогава окупирана и завладяна от Полша.

    Коментиран от #92, #95

  • 91 Анализатор

    6 0 Отговор

    До коментар #88 от "Ха ха ха":

    Родината на Комунизма (Карл Маркс и Фридрих Енгелс) и Национал социализма (Адолф Хитлер) е Германия. Но ако трябва да се сравнява Национал социализма и Нацизмът със централизираното управление на Сталин (Комунизмът е една утопия и досега той не е реализиран в никоя страна), то човеконенавистната идеология на Нацизма е чудовищна. Не случайно САЩ, Англия, Франция и целия цивилизационен свят застават на страната на СССР. Ако режимът на Сталин беше толкова застрашаващ западния строй, всички щяха да се съюзат с Хитлер и щяха да разгромят СССР. Попитай Израел кой режим е бил по-хуманен и след това натискай бутоните на твоята геймърска клавиатура. Руската мечка никога не напада първа. Но като се разяри, връща тъпкано. Излизането на Червената армия звън пределите на границите на СССР е споразумение между Рузвелт, Чърчил и Сталин. Сега Владимир Путин действа по същата схема. САЩ напарвиха в Украйна "Майдана" и хоп, руската мечка се разяри и "лапна" Крим. Има една поговорка: "Да би мирно седало, не би чудо видяло!"

    Коментиран от #93

  • 92 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #90 от "Факти без копи":

    Една от грешките на прехода от „социализЪМЪТ” е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четемЕ и слушаме идиотщините Ви.
  • 93 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #91 от "Анализатор":

    1. Янукович дойде на власт като обеща на украинците прозападен курс на управление.
    2. Путин, след като даде обещание за 3 милиарда долара помощ на Украйна, притисна Янукович да се откаже от сближаването с Европа.
    3. Янукович обяви, че преговорите с ЕС се отлагат за в бъдеще.
    4. Волните и свободолюбиви Украинци разбраха, че са излъгани и продадени.
    5. Прогониха кремълския лакей.
    6. Путин реши да даде урок на новата власт в Киев и организира отцепването на п-в Крим от Украйна, въпреки че Русия с международен договор е ГАРАНТ ЗА суверинитета и ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА.
    7. "Крым-наш" - при положение, че повече от 20 ГОДИНИ след като Украйна отново става независима, след разпадането на СССР, никой не поставяше въпроса за отделянето на Крим.
    8. Този гаров жулик Янукович се подигра с казаците и те го натириха. Пак добре, че не го съсякоха, според обичаят им. Сега квичи като наритано псе.

    Коментиран от #94

  • 94 Анализатор

    3 1 Отговор

    До коментар #93 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Да, така е. Путин даде урок. Международната политика е шахматна игра. Но като каратист, Путин е научил от Ленинградските улици, че по-добре е да нанесе първия удар той, защото противникът ще бъде неутрализиран и няма да има сили да върне ответен удар. Така и стана. Хайде сега някой да ми покаже вариант, с който ще бъде върнат Крим на Украйна отново. Това вече няма да стане никога. Всъщност може, но с цената на Трета световна ЯДРЕНА война. Така, че отново поговорката е в сила: "Да би мирно седяло, не би чудо видяло." Защото твоят коментар нищо не казва къде са стояли САЩ. Човек щр помисли, че САЩ само са наблщдавали процесите в Украйна. А всъщност те именно "завъртяха" мозъците на украинците и наляха милиони долари за да отклонят Украйна от изток на запад. Именно затова Путин е мразен на Запад. Защото Путин, за разлика от преходните западни ръководители, мисли с главата си.
  • 95 Рико

    1 2 Отговор

    До коментар #90 от "Факти без копи":

    НЕВЕРОЯТНИ СА ЛЪЖИТЕ ВИ. Невероятни! Всичко обръщате наобратно. Както винаги. Поканените са шокирани от предложението на Москва. От тях се иска да гарантират коридор през Румъния(!) и руснаците да ударят Германия. Посочени са точният брой войска и техника, която ще нахлуе в Германия. Съветска войска и съветска техника в мащаби, за да отпочне войната. Гостите отказват да водят такъв разговор и Сталин нарежда на Ворошилов " Закрии седянката ". И ? Ами идва прословутият пакт с Хитлер.

    Коментиран от #96, #97

  • 96 Рико

    1 2 Отговор

    До коментар #95 от "Рико":

    Библиотеката ми е в насипно състояние и в момента не мога да извадя точните числа. Всичко са изчислили - колко войници, колко дивизии, колко танкове ... За количества осигуряваща мащабна война става дума. Такова точно пресмятане говори за продължителна подготовка. Подготовка за първи удар, за агресия!
  • 97 Чорба

    2 0 Отговор

    До коментар #95 от "Рико":

    Чорба ти е в главата,както библиотеката ти е в насипно състояние. СССР иска коридор през Румъния и Полша през 1938г. когато преговаря с Едвард Бенеш да гарантира целостта на Чехословакия. С ингелизите въобще не еставало въпрос за военни подробности през 1939г. защото делегацията им е от второразрядни дипломати,които не са имали никакви официални правомощия.
  • 98 Олег

    0 0 Отговор
    Нека не забравяме, че решението за са предизвика ВСВ на територията на Европа, взема Уидро Уилсън през 1919 година
    "Основната цел на САЩ е да разпространява мира, свободата и демокрацията в целия свят. Очевидно е, че този процес ще се срещне с много врагове, освен това, че силите на злото ще се опитат да се разклаща основите й. Ето защо на демокрацията е необходимо защитник. В тази благородна, свещена роля напълно подходящи са Съединените щати.
    Все пак, за да изпълни тази роля, Съединените щати трябва да стане най-силната световна държава. Ние трябва да контролираме целия свят, за да можем да го преустроим в духа на свещените принципи на доброта и истина. Последната световна война ни позволи да вземе нова стъпка в това отношение. Но за да можем окончателно да постигнем нашите цели, на нас ще ни помогне само още една световна война.
    Подобно на първата, втората световна война трябва да избухне в Европа, това ще отслаби европейските сили, които ще бъдат принудени да отстъпят първото си място на Съединените щати. Сред тези държави, бих искал първо да се посоча Русия и Германия. Русия - тази велика варварска държава - в момента е в състояние на хаос, но няма съмнение, че рано или късно руснаците ще съберат своите сили и ще възстановят своята мощ. Тогава те ще имат възможност да доминират в Европа, така - и в целия свят. Друг претендент - Германия, победен сега, но мощна в перспектива. Ние по никакъв начин, при никакви обстоятелства не трябва да допуснем тези
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания