Last news in Fakti

27 Юни, 2021 14:09 2 290 20

Недохранване, недостиг на ток и вода: Йемен е пред колапс

  • йемен-
  • саудитска арабия-
  • хуси-
  • аден

Честото спиране на тока поврежда електроуредите - вентилатори, хладилници и климатици, оплаква се жителка на пристанищния град Аден

Недохранване, недостиг на ток и вода: Йемен е пред колапс - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Йемен е изправен пред колапс. Половината болници не работят, милиони деца страдат от недохранване. Основната причина са продължаващите сражения, които не се спират пред нищо. Дори пред културното наследство на страната.

Експонатите в музеите на Йемен са едни от най-ценните на целия Арабски полуостров. Така например Националният музей в столицата Сана притежава позлатени арабски саби и шлемове, две бронзови лъвски статуи от античното царство Катабан, статуя от царството Саба и много други находки. Някои от тях датират от преди 2 хиляди години.

Музеят в момента е затворен заради войната. При въздушните нападения на водената от Саудитска Арабия коалиция пострадаха и някои от съседните сгради. Има унищожени експонати, по самата сграда се появиха пукнатини.

Плячкосвай и граби!

Същата картина се повтаря и в южния град Таиз, превърнат в крепост на бунтовниците хути. Тамошният музей също е станал жертва на войната, казва неговият директор Рамзи ал-Дамими, цитиран от "Тагесшау". Сградата е частично разрушена, музейните експонати са плячкосани, а част от изложбените зали - опожарени. Става въпрос за музей с огромна историческа стойност.

Около 70 процента от експонатите са заграбени, тъй като за крадците те са печеливша плячка. Някои от тях вече са прехвърлени контрабандно зад граница. А това не е никак лесно. "Само влиятелни хора с международни връзки успяват да го направят", посочва музейният работник Ахмед Джасар.

И докато при плячкосването и унищожаването на културни ценности в Йемен не загиват хора, то е свидетелство за упадъка на страната. Хуманитарните организации, които се опитват да спасяват човешки животи, работят на границите на своите физически възможности. Инфраструктурата на страната се разпада, на много места има ток само по няколко часа на ден.

Милиони деца са недохранени

Честото спиране на тока поврежда електроуредите - вентилатори, хладилници и климатици, оплаква се жителка на пристанищния град Аден. Общинският служител Шахим Мастур също е отчаян. Правителството не снабдява хората с ток, а заплатите не се изплащат, разказва той. "Хората вече не издържат".

А без електричество не могат да работят ВЕЦ-овете, нито пък клиниките, от които в момента има огромна нужда. Едва половината от тях са отворени все още, съобщават от УНИЦЕФ. 2,3 милиона йеменски деца под 5-годишна възраст страдат от недохранване, а четвърт милион деца се борят за физическото си оцеляване. Йемен е изправен пред колапс.

Ако скоро не бъде постигнат мир, трагедията ще продължи

А краят на войната не се вижда. Подкрепяните от Иран бунтовници хути в момента се опитват да превземат стратегическия град Мариб. Изгледите за успех ги прави безкомпромисни. А техният враг - правителствените войски, подкрепяни от предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, са в отстъпление. На този фон Саудитска Арабия обяви, че обмисля прекратяване на атаките срещу хутите, за да бъде подготвена почвата за политическо решение на конфликта. Ако обаче преговорите се провалят, неволите на цивилното население ще продължат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щази

    11 1 Отговор
    Баба Меркел ги е поканила, да заповядат!
  • 2 Бай Ко Нур

    17 1 Отговор
    Ами спрете СА и останалите васали на краварите да бомбят в независима държава.
  • 3 Тончо

    20 1 Отговор
    Краварите харизаха на СА оръжие за 100 милиарда за да разрушат Йемен. А ако положението беше обратното.

    Коментиран от #9

  • 4 Война

    16 0 Отговор
    Защо не пишете с кой воюва Йемен? А ДВ не знае ли? А от къде са оръжията също ли не знаете? Килъри спечели милиарди от тази война.
  • 5 Сссс

    15 1 Отговор
    Ами тя цяла Африка е пред колапс. Стига констатация от ООН и УНИЦЕФ и вся остальная п.... ч вместо все Русия да им е в устата да наложат санкции на саудитите, ама не им стиска, богатите не се закачат.
  • 6 Охо Бохо

    9 2 Отговор
    Чакам сега да налазят амерофилистиците при тези коментари.
  • 7 Зори

    10 2 Отговор
    Онези в Черно море си мерят пишките а тез в Йемен гладуват
  • 8 Рошко

    7 2 Отговор
    По важно е да се поддържа ковид идеята, за затваряне, ваксинация и масов мор
  • 9 Още по

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тончо":

    Точно: продадоха. Нищо не са й харизвали = подарили
  • 10 То е ясно

    11 1 Отговор
    Където има ЦРУ в тези държави,все така ще е .Мизерия !
  • 11 dfu

    9 0 Отговор
    Йемен за последните 50 години си е увеличил популацията 6 пъти - от 5 милиона на 30 милиона жители!!! Просто няма кой да произвежда достатъчно храна, възрастното и способно да осигури прехрана население е много по-малко от новите незанещи и неможещи гърла.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 SHKËNDIJA

    4 2 Отговор
    Оххх пуснах сълза
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Diamond eye

    4 8 Отговор
    А кога ще стане ясно че целият Свят храни китайските мaнгycти докато те се размножават безконтролно и докога нормалният прогресивен Свят ще изхранва азиатските caтpaпи?!

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ваксинирайте ги

    1 0 Отговор
    Да не ги хване ковито, че ще умрат, на сто един!
  • 18 Gen Gurko

    4 0 Отговор
    И още по-страшно ще става, когато още веднаж утроят населението си.
  • 19 777

    2 0 Отговор
    Спре ли аеца и нас ни чака същото , само че ние не сме черна държава и ООН няма да ни помогне с нищо.
  • 20 Гришата

    0 0 Отговор
    в ООН" работят" добре платени търтеи за които трябва яка тояга да се събудят или да се прогонят и това ООН е или ще работи или да се закрие и защо не се наложат санкции на Саудитите където няма никаква демокрация а за човешки права ? това е непозната дума А??