Last news in Fakti

28 Юли, 2021 22:50 5 104 51

Бежанците - новото преселение на народите

  • бежанци-
  • мигранти-
  • европа

Навред нараства загрижеността, че след като приключи пандемията, броят на мигрантите ще се увеличи скокообразно

Бежанците - новото преселение на народите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Европа трябва да се научи как да се справя с притока на хора, тъй като той надали ще секне", казва швейцарската министърка на правосъдието Карин Келер-Зутер. Най-новият наплив е на север - към Литва от Беларус.

"Всеки кандидат за политическо убежище има право случаят му да бъде разгледан индивидуално, но не всеки може да остане в ЕС", казва еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя обаче изтъква, че хората имат права и достойнство и трябва да бъдат третирани съответно, дори когато биват отпращани. Тъкмо това повелява духът на Женевската конвенция за бежанците. Тази конвенция определя кой точно е бежанец - например в случаите, когато човекът бяга от война или когато го преследват заради политическите му убеждения или заради неговата религия.

Но мигрантите невинаги напускат доброволно родните си страни. И Европа трябва да се научи как да се справя с притока на хора, казва швейцарската министърка на правосъдието Карин Келер-Зутер. Нейната държава членува в Шенген, така че Карин Келер-Зутер е сред ресорните министри от ЕС, които обсъждат прилагането на пакета законопроекти за политическото убежище и миграцията. "Напредъкът ни е минимален. Но в момента може би се намираме в междинна фаза", казва швейцарската министърка. Според нея, най-важното днес е министрите да се съсредоточат върху съществените елементи от реформата, тъй като миграционното движение е относително силно. Карин Келер-Зутер се опасява, че Европа може отново да влезе в мигрантска криза, без да е подготвена за нея.

Последната вълна към ЕС е от Беларус

Навред нараства загрижеността, че след като приключи пандемията, броят на мигрантите ще се увеличи скокообразно. Така например по централния им маршрут през Средиземно море броят на мигрантите през юни е нараснал двойно в сравнение със същия месец миналата година. През първите шест месеца на годината само на Канарските острови са акостирали близо 7000 души - 90 процента повече в сравнение със същия период на 2020-а година.

Възникват и нови маршрути на миграцията. Беларуският президент Александър Лукашенко дори целенасочено вкарва бежанци в страната си със самолет и после ги насочва към границата с Литва и съответно с ЕС, за да си отмъсти за санкциите, които Брюксел наложи на страната му. Европа вече изпрати 10 милиона евро и допълнителен персонал на Литва за справяне с наплива от бежанци. Това все пак е някаква проява на солидарност, каквато не се наблюдаваше преди, когато търсещите убежище трябваше да се разпределят между страните-членки. Тъкмо поради това до момента плановете за реформи в общоевропейската политика за политическото убежище и миграцията буксуват.

Бизнесът на трафикантите все така процъфтява

А непрекъснато се появяват и нови предизвикателства. След като западните войски се изтеглиха от Афганистан, все повече хора от тази страна търсят закрила в Европа. Само в Германия през месец юни убежище са потърсили близо 1500 афганистанци, което е увеличение с 300 процента спрямо юни 2020-а.

Надигането на нова миграционна вълна засяга и България. Преди няколко дни в България, Гърция и Унгария беше разбита мрежа трафиканти на хора, арестувани бяха 14 предполагаеми членове на престъпна групировка и 35 шофьори на превозни средства, с които са били извозвани мигрантите. През последните месеци групировката е прехвърлила най-малко 350 души от Турция в Гърция и по-нататък към Средна Европа. Смята се, че трафикантите са спечелили над 700 000 евро само от прехвърлянето на тези хора през Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бежанец

    44 3 Отговор
    Към заглавието.Какво значи ,че бежанците ще се увеличат скокообразно?Ще скачат като бълхи ли?

    Коментиран от #13, #38

  • 2 Талибан

    65 4 Отговор
    България в това жалко положение в което се намира, ако послуша това което говорят на Европа, то скоро няма да съществува.
    Такива беди ще ни нанесе това къде сме скачени с Европа, че османското нашествие ще ни се види като забравен спомен!

    Коментиран от #30

  • 3 Нагледно

    39 0 Отговор
    12,7 мм агитация убеждава по-бързо от всичко друго.
  • 4 ЕВРО НЮЗ

    63 1 Отговор
    Мигрантите да ходят в държавите с колониална история.

    Коментиран от #48

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гостенче

    57 1 Отговор
    Какво се прави при нелегално нарушаване на държавната ни граница? Въпрос, който ще бъде зададен на отговорните лица, когато им се потърси сметка за стореното.
  • 7 кольо

    5 29 Отговор
    Няма желаещи за съветския рай

    Коментиран от #39, #41

  • 8 Гал

    49 0 Отговор
    Американските войни,цветни революции и тем подобни създават миграцията. И го правят нарочно, за да има винаги проблеми в Европа.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Как

    51 1 Отговор
    да се научи Европа да се справя с тях , като те нямат никакво желание да живеят по европейски правила и норми ? Голяма част от тях презират домакините си , носят ножове , извършват атентати , това , което получават го приемат за даденост !
  • 11 Фес

    53 0 Отговор
    На Европееца не му пука,защото се чувства защитен и е задоволен от всички нормални нужди и потребности.Това от своя страна води до отслабване на нацията и раждане на дже..ъри,пед..али и всякаква такава сган,която лесно бива победена от един,нямащ какво да губи,бежанец.А бежанците в Европа,вече хич не са малко,опасни са и ще доведат до разпад на Европа,отвътре и нейното превземане.Нормалния,трудещ се,семеен европеец,започва да живее,все по трудно и да бъде притискан,страхува се и отстъпва,вярвайки във върховенството на закона,което е една огромна грешка.
  • 12 Професора

    55 0 Отговор
    Няма мигранти бе простаци има емигранти, животните мигрират на пролет и есен за да търсят храна и да се размножават , а тия не се връщат, а се заселват по Европа заради политиката на фашистите соросоиди!
  • 13 Среден 3

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "бежанец":

    Означава,че като четеш,трябва и да осмислиш това,което четеш.Хайде пробвай пак.
  • 14 Иванов

    13 3 Отговор
    Германия гледа на тях като нископлатена работна ръка

    Коментиран от #17, #22, #36

  • 15 мръсотия

    26 4 Отговор
    Бoйкo Бoриcoв дoгoвoрил c прeзидeнтa нa Турция Рeджeп Eрдoгaн дa бъдe нacoчeн бeжaнcки пoтoк към Бългaрия. Цeлтa e дa ce кoмпрoмeтирa cлужeбнoтo прaвитeлcтвo, нaзнaчeнo oт прeзидeнтa Румeн Рaдeв. Бoриcoв пoиcкaл тaзи „уcлугa“ кaтo рeвaнш зa върнaтитe нa Aнкaрa турcки грaждaни oт прaвитeлcтвoтo нa Бoйкo Бoриcoв прeди врeмe.

    Бившият бългaрcки прeмиeр иcкaл нa вcякa цeнa дa злeпocтaви Рaдeв и cлужeбния вътрeшeн миниcтър Бoйкo Рaшкoв, кoитo прeдприeхa oгрaничaвaнe купувaнeтo нa глacoвe зa избoритe нa 11 юли.

    Гoвoри ce, чe Бoриcoв e прaвил и други уcлуги нa Eрдoгaн, кoитo ca били в ущърб нa бългaрcкaтa държaвa и ca урoнвaли имeтo й пo cвeтa. Зaтoвa Eрдoгaн нe мoгъл дa му oткaжe нa мoлбaтa, мaкaр уcлугaтa дa e в грaфa „мръcни пoръчки“.

    Коментиран от #21

  • 16 Европа не е същата

    37 0 Отговор
    Каквато беше преди десетина години, пълно е с всякакви националности. Като се почне от шиптъри , Пакистан ци, афганистански талибани , марокански индивиди. Вечно време нормални хора няма по улиците, само тия човекоподобни същества. Нещата не вървят на добре.
  • 17 Маман

    23 1 Отговор

    До коментар #14 от "Иванов":

    Което е жалко,означавайки,че за тях парите са по-важни от суверинитета,а както е известно,всички взимат пример от “бялата” държава,Германия.

    Коментиран от #26

  • 18 Бах

    29 2 Отговор
    Преди доста години , комунистите подкрепяха около 70 държави от тези с пришълците с цел да ги образоват и да работят . Запада беше против . Сега да го лапат . Западният строй въобще не е подходящ за папуаси и бавноразвиващи се народи .

    Коментиран от #23

  • 19 БПФ

    43 0 Отговор
    То в женевската конвенция е написано и друго - в коя страна бегълците имат право на бежански статут. И това е първата сигурна страна по пътя им - а не да прекосяват половината свят, за да търсят държавата с най-едра социална политика и най-толерантна към навлеци като тях. Тия афганци през колко държави минават, за да се довлекат в Европа? В международното право изобщо няма понятие мигрант и нито една държава не е длъжна да приема тая напаст.
    Отделно - който твърди, че е бежанец - на всяка граница си има гранични контролно-пропусквателни пунктове - отива там, подава документи и моли за убежище. Всяко насилствено преодоляване на държавна граница може и трябва да се третира като нападение. Нашествието от мигри ще бъде пресечено много лесно, ако граничарите просто започнат да си вършат работата и започнат да стрелят по тях. какво човешко достойнство и права - европейските граждани права нямат ли? Длъжни ли са да работят цял живот, за да хранят някакви дивaци, дошли тука да изнаcилват жените и дъщерите им?

    Коментиран от #32

  • 20 Тошко

    30 1 Отговор
    Това е само началото - бежанците ще залеят Европа затова САЩ се оттегли от Афганистан и сега от Ирак
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Sieg

    34 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бах":

    Чичо по онова време ако такъв минеше границата щяха го направят на решето, а можеше и с танк да стрелят по него. Кви ги говориш??? Ракия ли си пил? Та именно запада тласка към педофилия и миш маш тъпотии.

    Коментиран от #27

  • 24 Сссс

    28 0 Отговор
    Я си ги вземете в Швейцария, дайте им няколко резиденции и като осе.р.. пейзажа пак говерете за женевската конвенция.
  • 25 Бах

    26 2 Отговор
    Наистина , този наш бивш министър председател се о.с.р.а . с визитата си в Турция . Точно това е договорено , и какво ли е обещал , вероятно кюлчетата .
  • 26 Иванов

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "Маман":

    Гърция ги подражава.Там също е претъпкано с бежанци.Работят по нивите и фермите за 10 евро на ден.

    Коментиран от #29

  • 27 Бах

    26 2 Отговор

    До коментар #23 от "Sieg":

    Точно така . Това е пълзяща зараза . В техните страни един мъж опложда много жени , същото ще направят и в Европа . Спасението е във нов Хитлер .

    Коментиран от #49, #50

  • 28 Иванов

    17 5 Отговор

    До коментар #22 от "Los Zetas":

    Ако вземем да коментираме извратената сексуалност на германките отваряме голяма тема. Ха-ха-ха...Лека вечер от мен.
  • 29 Фес

    23 2 Отговор

    До коментар #26 от "Иванов":

    И всичко е добре,докато не получат права,а те си ги търсят до последно.Всичко,което е в техен ущърб е дискриминация.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 14 88

    17 1 Отговор
    РасоВиЯт микс еВрейската панацеЯ за спиране на Войните след всв2.
    Ако всички са от смесени бракове няма как да се избиват защото няма да се стремят към расова доминация.
    Зад всяко зло седи поне по един евреин
  • 32 Бесен Язовец

    11 1 Отговор

    До коментар #19 от "БПФ":

    Не е първата, а съседната са бежанци във всяка следваща стават емигранти дали политически, религиозни, икономически... са емигранти демек си търсят ново място за живеене!
  • 33 Розов балон

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "Данъкоплатец":

    Какво плащаш точно ти бре скъсаняк
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ха ха

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Иванов":

    Еми, ако Германия гледа на тях като "нископлатена работна ръка" и има плаща минимално по 1000 евро (защото това е минимум за всички там) то как гледат на бантустаните които получават по 600-800 лв. средна заплата??
  • 37 Без бежанците

    11 5 Отговор
    Европа загива демографски след 30-40 години
  • 38 Ха ха

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "бежанец":

    Само се множат като скакалци и опоскват социалните служби в ЕС.
  • 39 Сиси Георгиева

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "кольо":

    Няма, няма. Там не ги посрещат с балони и бонбони, а с други неща.
  • 40 Даааа

    10 0 Отговор
    Странно е от къде намират пари тези хора 2,3,5 хиляди евро и то почти всеки за да давана каналджий ,след като там откъдето идват е толкова зле.Случайно да не им ги дава някой....Сега къде са.....няма ли войни в момента,ако ти е напечено толкова колкото се изкарваш ,няма да те интересува пандемия ,но...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ние им занесохме демокрация !

    7 0 Отговор
    Разбихме им домовете и държавите а сега ще ги приемем за да се научат как да живеят ! А те нас , как да се хапем за г/за !
  • 43 Гов НАТОвците да ги !

    6 0 Отговор
    Приемат и устройват у дома си ! Нали те им разрушиха живота !
  • 44 И ние сме говНАТОвци !

    3 0 Отговор
    Нищо че нямаме армия , но колкото да се наклепаме , сами се натиснахме. А защо се МРЪЩИМ на хората дето им " помогнахме " да станат " бели хора"?
  • 45 Дамян

    3 0 Отговор
    Да, точно ще повярвам, че Лукашенко в Минск всеки ден засуква мустак и със самолет се юрва да събира емигранти, че да ги транспортира в Литва. А и защо пищят евро демократите? Нали всеки човек има право на достойно отношение? Защо не се заемат с адвокатите на Сорос, които съветват емигрантите да казват, че са си ударили главата в лодките, получили амнезия и не помнят коя е Родината им. Номерът минава пред властите.
  • 46 Кмета на Хановер е с дядо турчин

    7 1 Отговор
    Бях допреди 2месеца в Германия,след 6 годишен престой. Като си взимах квартирката (самостоятелна,не като Ганьо по 3-ма в стая),имаше в кооперацията един рускоговорящ и аз . За последните 2 години накачулиха 3 семейства все мюсулмани .С реда и чистотата във входа беше свършено. Но е казано ,че Западна Европа ще бъде управлявана от мюсулмани и ще е икономически добре,но това ще е след 3-тата световна война на верска основа. А БГ е в добра позиция,вместо да дава паспорти на лудналите макаци,колко хора от Украйна и Молдова ,се молят за по-добър стандарт. Бели са,Християни са,и още повече имат български прадеди и корени. И друго ,който иска чуждо гражданство ,да се лишава от БГ паспорт. БГ немци,БГ американци или БГ турци не трябва да има. Аз можех да остана още 2 години и да направя интеграцион теста Wir leben in Deutschland и какво ,щях да съм с двойно гражданство.
  • 47 ПРЦ

    7 0 Отговор
    БЕЖАНЦИТЕ КАК ВЛИЗАТ В БЪЛГАРИЯ С ТЕСТ ИЛИ СЪС ВАКСИНА?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бах":

    Минните полета по границата решават проблема бързо и евтино.
  • 50 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бах":

    Метода на крал Догоберт 1 с прабългарите на Алцек може да свърши работа ...ама на запад няма вече мъже.Целуваш кръста - минаваш границата , ако не пада ти главата.
  • 51 Много

    0 0 Отговор
    е просто.Африка за африканците,Азия за азиатците,Европа за европейците...Или всяка жаба да си знае гьола.Туризъм и екскурзийки-да,за останалото-стрелба на месо по границите и точка.
Новини по държави: