4 Август, 2021 04:14 3 084 23

4 август 1936 г. Метаксас налага диктатура в Гърция

  • гърция-
  • диктатура-
  • метаксас

Звездният миг на премиера е на 28 октомври 1940 г.

4 август 1936 г. Метаксас налага диктатура в Гърция - 1
Снимка: Архив

На 4 август 1936 г. премиерът Йоанис Метаксас суспендира конституцията, разпуска парламента и налага диктатура в Гърция.

Неговото решение е логичен резултат от тежката политическа и икономическа криза, в която изпада Атина през 30-те години на миналия ХХ в.

Привърженик на реставрацията на монархията от 1924. Като премиер Йоанис Метаксас провежда външна политика на сближаване с Третия райх. От името на държавите от Балканския пакт, създаден през 1934 г. подписва с България Солунското споразумение от 1938 г. Според документа Турция, Гърция, Румъния и Югославия се отказват от военните клаузи на Ньойския мирен договор от 1919 г. Това прави възможно България да започне да превъоръжава своята армия и да догонва своите съседи.

Йоанис Метаксас е роден на 12 април 1871 г. в Итака. През 90-те години на XIX в. започва военна кариера и през 1913 г. се издига до началник на Генералния щаб. След премахването на монархията през 1922 г. влиза в политиката, като през 1923 г. основава Партията на свободното мнение. Възстановяването на монархията след спорен референдум през 1935 г. дава нов шанс на Метаксас.

Изборите от 1936 г. завършват с патова ситуация между партиите на Панагис Цалридис и Темистоклис Софулис.

Опасявайки се от комунистически преврат, крал Георг II назначава Йоанис Метаксас за временен премиер. Той от своя страна се възползва от безредиците през май и налага извънредно положение.

Следвайки политическата мода от 30-те години на миналия ХХ в. Метаксас налага диктаторски режим със забрана на политическите партии и синдикатите, така и налагане на цензура на медиите. В същото време Йоанис Метаксас повишава заплатите, регулира работното време и подобрява условията на труд. Земеделската продукция се изкупува на по-високи цени, а правителството поема дълговете на фермите. Метаксас управлява до смъртта си на 29 януари 1941 г. Той умира неочаквано от възпаление на фаринкса с последвалата токсична инфекция.

През 1940 г. Метаксас успява да отблъсне нашествието на Италия. И днес част от гърците смятат, че ако Метаксас е бил жив, то на Вермахта би било по-трудно да победи гръцката армия.

Звездният миг на премиера е на 28 октомври 1940 г. Италианският посланик в Гърция Емануеле Граци представя ултиматум от Бенито Мусолини към Йоанис Метаксас, което изправя страната пред заплаха от окупация или война. Отказът на Метаксас е на дипломатическия по това време френски език, но народът го подема с простичкото „Охи” – на гръцки „Не”.

Метаксас прави обръщение към гърците с думите: „Дошло е време Гърция да се бори за независимостта си. Гърци, сега трябва да докажем, че сме достойни за нашите предци и свободата. Гърци, сега се борим за Отечеството, за жените си, за децата си и свещените традиции. Борбата сега е за всичко!“ В отговор на това обръщение стотици хиляди доброволци, мъже и жени, във всички части на Гърция, се отправят към офисите на армия като се записват доброволци.

Гръцките военни историци твърдят, че именно ожесточената им съпротива принуждава германската армия да забави нахлуването си в СССР и води до поражението на Германия по-късно в суровата руска зима Британският военен историк сър Джон Кийгън описва битката на Гърция като “решаваща за определянето на бъдещия курс на Втората световна война.“ Уинстън Чърчил дори отбелязва: „Досега казвахме, че гърците се бият като герои. От сега нататък ще казваме, че героите воюват като гърци.“

По време на управлението на Метаксас се изгражда укрепена линия по българо-гръцката граница. Тя е наречена „Линията Метаксас“. Тя активно се използва от гръцката армия до разпускането на Варшавския договор и влизането на България в НАТО. Укрепленията на "Линията Метаксас“ съдържат 22 независими разклонения. Тя съдържа главно тунели, които водят до наблюдателни пунктове, платформи за оръдия и картечни гнезда. Конструкциите са толкова здрави, че са оцелели до ден днешен, някои дори се използват още, а други са отворени за туристи.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivanov

    39 5 Отговор
    Чърчил, никога не е направил едно добро на България

    Коментиран от #2

  • 2 Bai Nudals

    15 16 Отговор

    До коментар #1 от "Ivanov":

    И защо според теб е трябвало да направи добро Чърчил,точно на България.

    Коментиран от #11

  • 3 Bai Nudals

    21 1 Отговор
    Метаксас роден на о-в Итака,бил е хитър точно колкото именитият си съгражданин живял през древността.
  • 4 Gowo

    7 7 Отговор
    Малко е преувеличено Вермахта нарежда на българските войски да спре настъплението си И да води окопна война.Това никога не е било в наш стил и тактика за водене на война.

    Коментиран от #6, #19

  • 5 Работата е ясна от 1934 с отмяна на

    5 5 Отговор
    Ньойския договор Балканския барутен погреб е започнал да се въоръжава от производителите на оръжие както и сега започва Гърците имат 600 млрд задължения Трябва да се разследва защо гърците предават евреите на българите в окупираните територии а не спасяват евреите в Гърция като ги разселят по островите с лодки подобно на ДатЧантите които качват евреите на лодки за ДДС стигнат до неутрална Швеция която дава желязна руда на Германия
  • 6 Bai Nudals

    11 10 Отговор

    До коментар #4 от "Gowo":

    Еми кое е било "наш стил"защото нямаме спечелена война.

    Коментиран от #7, #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 OXI

    10 6 Отговор
    [Отказът на Метаксас е на дипломатическия по това време френски език] alors c'est la guerre = така че това е войната. Няколко години преди италианския ултиматум, италианците създават провокации във въздуха и морето, използват агресивен език, използват срещу Гърция италианските новини и радио, те говорят за нова империя, казват, че гърците окупират италиански и албански територии, обиждат гърците и като цяло се държат точно като турците днес. Гръцката тактика беше търпение, подготовка за война и веднага щом започна, хората преляха от ярост и искаха отмъщение. Това ще стане и с турците.

    Коментиран от #20

  • 9 Jes

    10 3 Отговор
    Победата на гърците през есента на 1940 г. над много по-добрата италианска армия, която в началото на нашествието твърди, че ще пие кафе в Атина след две седмици, е първата победа на съюзническите сили по света срещу силите на Оста.
  • 10 Bai Nudals

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ти си":

    Значи и ти си...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ВОЙНА Е

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Да допълня":

    ТИ ДА НЕ ИСКАШ ДА ТИ ХВЪРЛЯ УИСКИ И ПУРИ....
  • 13 Груйо

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Bai Nudals":

    България печели Сръбско-българската война през 1885. Победител е в Балканската война (Но после губи междусъюзническата, сама срещу Сърбия, Гърция, Турция и Румъния). През първата световна война разбиваме руснаците в Добруджа и ги принуждаваме да подпишат унизителния за тях Брестки мирен договор. По късно, малко преди да капитулираме, при Дойран ген. Вазов нанася най голямото поражение на британците в цялата им история. В последствие България се пррдава, защото съюзниците ни губят войната на техните фронтове.

    Коментиран от #16

  • 14 Още факти

    9 5 Отговор
    ГЪРЧОЛЯТА КЪДЕТО ГИ ХВАНЕМ ЯДАТ ЯК БОЙ. ИСТОРИЧЕСКОТО ИМ ПОСТИЖЕНИЕ Е СВЪРЗАНО С ИЗМИСЛЯНЕТО НА МЪЖКАТА ЛЮБОВ В АРМИЯТА, ХОДЕЛИ ПО ДВОЙКИ ХВАНАТИ ЗА РЪЦЕ.

    Коментиран от #18

  • 15 код

    1 2 Отговор
    Нашия фатмак действа по същия сценарий
  • 16 Bai Nudals

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Груйо":

    Груьооо говорим за война,не за битки. Добре е да правиш разлика.

    Коментиран от #17

  • 17 Груйо

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Bai Nudals":

    Ами Сръбско-българската какво е, ами Балканската? Не я бъркай с междусъюзническата.

    Коментиран от #21

  • 18 Та се гамисо

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Още факти":

    Много лесно ще научш мъжката любов от гърците ако не си скрит
  • 19 Клуни

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Gowo":

    Вашия стил е присаединяването с нацистката Германия
  • 20 Само да не стане

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "OXI":

    Както стана през 1922 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #23

  • 21 Bai Nudals

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Груйо":

    Така кажи ми доведените ни от тези войни. И Сръбската не бих я нарекъл война ами махленска свада.
  • 22 Bai Nudals

    2 0 Отговор
    Дивидентите ни съм писал...
  • 23 Ей барба ердо

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Само да не стане":

    Същото се случи през 1922 г. Гърците тръгнаха към Анкара и тогава великите сили със злато, оръжия, военни съвети и кюрдски бойци помогнаха на турците. През 1940 г. гърците пристигат в Тирана, а след това Хитлер помага на италианците и потомците на некадърните ислямисти, албанци.
Новини по държави: