Last news in Fakti

25 Февруари, 2013 14:38 1 988 0

Кардинал Кейт О`Браян подаде оставка

  • кийт о`брайън-
  • шотландия-
  • кардинал
Кардинал Кейт О`Браян подаде оставка - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-високопоставеният клерик на римо-католическата църква във Великобритания кардинал Кийт О`Брайън е подал оставката като архиепископ на Единбърг и Сейнт Андрюс, съобщава Би Би Си.

Според добре осведомени източници папа Бенедикт XVI я е приел. По този начин католиците от Великобритания няма да бъдат представени на новия конклав, който трябва да избере наследника на сегашния папа.

Оттеглянето на Кийт О`Брайън става на фона на зачестилите случай на педофилия в редиците на католическата църква. „Обзървър“ съобщава, че трима свещеници и един бивш свещенослужител са свидетелствали пред апостолическия пратеник Антонио Менини в началото на година, за непристойното поведение на кардинала спрямо тях през 80-те години на миналия ХХ в.

Докладът е изпратен в Рим седмица преди оставката на Бенедикт да стане факт на 11 февруари, разпалва скандала „Обзървър“.

Според изданието четиримата членове от епархията Св. Андрюс и Единбург в Шотландия, са информирали нунция Антонио Менини, посланик на Ватикана във Великобритания, че преди 33 години О’Брайън е вършил „непристойни действия”.

Според думите на един от свещениците, той е получил нежелано внимание от страна на кардинала след консумация на алкохол. Останалите свещеници, отправящи обвинения срещу кардинала, заявяват, че О’Брайън се е възползвал от късните молитви, за да прикрие неуместен контакт, според „Обзървър:.

Кардинал О’Брайън, който следващия месец предстои да се пенсионира, е виден опонент на правата на гейовете, осъждайки хомосексуалността като неморална. Под натиска на Ватикана обаче той се оттегля седмици по-рано. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: