Last news in Fakti

25 Август, 2021 18:16 3 987 22

Ръката на Ердоган е обхванала всички съседни на Гърция държави

  • въоръжени сили-
  • споразумение-
  • скопие-
  • ердоган-
  • гърция-
  • нато

В страната има мнозина, които не харесват споразумението между Анкара и Скопие, като подчертават, че сега ислямския полумесец се е разпространил от единия край на северната граница на Гърция до другия

Ръката на Ердоган е обхванала всички съседни на Гърция държави - 1
Снимка: Shutterstock

Петгодишното военно-икономическо споразумение между Анкара и Скопие, подписано този месец в Истанбул между министрите на отбраната на двете страни, създава нова реалност на Балканите, пише електронното издание Greek City Times, съобщи агенция „Фокус“.

Споразумението предвижда, че Турция всяка година ще предоставя средства на Скопие за модернизиране на въоръжените сили и увеличаване на бойната готовност.

В Гърция има мнозина, които не харесват споразумението, като подчертават, че сега ислямския полумесец се е разпространил от единия край на северната граница на Гърция до другия, а ръката на Ердоган е обхванала всички съседни държави, а именно България, Северна Македония и Албания, като същевременно критикуват остро Преспанския договор, като подчертават, че то по същество той е развален, докато Гърция обезопасява въздушното пространство на съседната страна.

Един от тях, изпълнителният директор на Движението за свободни хора (външнополитически сектор), Михалис Пацикас каза: „Твърденията на Ципрас и Коцияс и правителството на СИРИЗА-АНЕЛ, че Преспанският договор ще бъде от съществено значение, напълно се срина, като Скопие влезе в ръцете на Турция чрез потвърждаване на петгодишно споразумение, заедно с всички останали, които вече са налице.

„През цялото това време Турция присъства с дарение от 7500 униформи на армията на Скопие, с дарение на бронетехника и т.н. Изявленията на министъра на отбраната на Скопие са, че Турция не е просто съюзник, но че има значителна роля. По време на посещението си в Истанбул той заяви, че ще закупят и военна техника“.

Той също така оценява, че докато Гърция е подписала Преспанския договор, според който името на съседната страна е променено и Атина поема защитата на въздушното ѝ пространство, сега нейната голяма сила са турските танкове - а същото е положението и с Албания - и това е „бомба в основите на Балканите“.

„Какво остава за Гърция. Това, което остава е предателството, отстъпката за името, задълженията по обучението на скопската армия и защитата на въздушното пространство със самолетите на Гърция.

Остава подигравката. Оказва се, че е бомба в основите на Балканите, защото това е, което прави Ердоган, е и въпрос на мир, а той протегна дългата си ръка както към Скопие, така и към Албания.

„Два от нашите съюзници в НАТО са пряко повлияни от Ердоган. Следователно Преспанският договор се е разпаднал напълно. Това, което се случва, няма нищо общо с демокрацията, мира или, разбира се, с историческата истина, която крещяхме“.

За обкръжаването на Гърция от мюсюлманския полумесец на турския президент, анализаторът Георгиос Карабелиас казва: „Очевидно е, че Турция се опитва да обгради Гърция с Балканите и Скопие. Има такава стратегия.

До известна степен Турция има много добри отношения с България, така че може да направи обкръжаващ ход, който ще видим къде ще свърши.

Важното обаче е, че той се реши на това (военното споразумение със Скопие), което показва колко наивино беше Преспанското споразумение от страна на Гърция. В същото време Гърция трябва да покрие Скопие по въздух и да отиде да сключи споразумението с Турция. Турците използват и албанците от Скопие, които настояват за тази посока в отношения с Турция. Албанците като цяло, и Косово, и Албания, имат близки отношения с Турция. Мисля, че разширяват тази мюсюлманска дъга, която ще обгради цяла Гърция“, каза Карабелиас.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кой, каквото си направи...

    11 20 Отговор
    Няма страшно той Мицотакис усилено се е заел да приключи гърците през т.н.ковид мерки и Султан Ердоган просто, ще се настани на освободените територии преди господарите на гръка?

    Коментиран от #3

  • 2 дулоба

    4 5 Отговор
    Мюсюлманския полумесец писачо, на ислямския, драскачо.
  • 3 Ааааа

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "кой, каквото си направи...":

    Разбрах, намерил си края на геврека......
  • 4 ръката

    5 2 Отговор
    е обхванала на банкянският крадец дупето от години !!!! и си го гласи и си се врътка с 200.......
  • 5 Еми има една книга Война и Мир на Лев

    8 10 Отговор
    ТолСтой гърците нали построиха Джамия в Атина сега да очакват победителите да започнат молитви в джамията Турците казват за гърците че са жертва на табиетите си А българите са жертва на ината си
  • 6 Ново робство

    24 5 Отговор
    трябва да бъдем честни. гърците виждат българите, точно както българите виждат себе си. като слаби и напълно покорни на турците.
  • 7 Явно

    25 11 Отговор
    Историята се повтаря. Докато има гърци, на Балканите ще има култура и надежда. Ако паднат, всичко изчезва и тъмнината и забавянето надделяват. Всички останали представители на бялата раса наоколо, както преди 500 години, отново се оказват некомпетентни и безполезни.

    Коментиран от #14

  • 8 Етиопците

    10 12 Отговор
    Хитрите гърци продължават с политиката разделяй и владей. Въпреки подписването на преспанското споразумение, пак я наричат Скопие а не Северна Македония.

    Коментиран от #9

  • 9 монголски сигани

    14 8 Отговор

    До коментар #8 от "Етиопците":

    също така, колкото и вие, турците, да отричате вашия произход днес, гърците настояват да ви наричат ​​това, което всъщност сте.

    Коментиран от #15

  • 10 Анонимен

    9 16 Отговор
    Не разбрах по какъв начин Турция е обградила Гърция чрез България . Може би очакват от нас да сме в обтегнати отношения с Турция заради гръцките острови ? Какво печелим ако правим така ? Ще ги делим ли с Гърците ? Или ще ни върнат излаза на Солун ?

    Коментиран от #11

  • 11 ГРЪК

    12 12 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    България е турска колония, не го ли знаеш? Съществува докато съществува Гърция, после ще дойде нейният ред. Засега Турция е добра. Историята се повтаря

    Коментиран от #16

  • 12 Епонимен

    10 2 Отговор
    ХаХаХа, от кога стана анонимен ти бре Хасане? А знаеш ли защо избра гръцка дума за нов ник, за да скриеш кой си? Защото елинизмът говори дълбоко в теб, нали?! Ем, като виждаш, кръвта не става вода, както казват гърците! ХаХаХа
  • 13 гръкофил

    5 12 Отговор
    България да се обедини с Гърция ние сме един народ и гръцкия да стане официален докато турци румънци сърби хървати немци англичани не са ни прецакали и двете държави
  • 14 Явно не

    7 12 Отговор

    До коментар #7 от "Явно":

    Явно не знаеш, че точно алчния византиец докара турските племена в Европа.
  • 15 Аре бе

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "монголски сигани":

    И къв е произхода, не разбрах?
  • 16 Верно ли

    13 12 Отговор

    До коментар #11 от "ГРЪК":

    Като гледам историята на младата ви държава(190 г.) от тогава до сега сте увеличили територията си близо пет пъти за сметка на България, с помощта на Великите сили. Точно Гърция съществува заради България, не обратното.
  • 17 По скоро

    4 8 Отговор
    Гърция дa ce oбeдини c България, нe cмe eдин нaрoд, а българския дa cтaнe oфициaлeн дoкaтo турци румънци cърби хървaти нeмци aнгличaни нe ca ни прeцaкaли и двeтe държaви
  • 18 Доган сарай

    6 12 Отговор
    Да живее великата Турция, която поддържа, защитава и подхранва мързеливите българи, видели само зло от гърците, а не само последните 30 години! И когато великият султан го изисква, ние трябва да изпратим армия, която да служи на наемниците, които ще бъдат в челните редици на битката за окупацията на белите християни европейци, от гордото племе с изгорялото лице и разцепените очи, от най-дълбоките и най-цивилизованите части на Азия, където все още ядат сурово месо!
  • 19 MилкоКалайджиев

    16 1 Отговор
    Kамъните падат, падат от небето... турската пропаганда стана нелепа, днес те обвиняват гръцката брегова охрана, че хвърля ..камъни!!! по турските рибари, които постоянно се опитват да ловят риба в гръцките води и дори не зачитат обновяването на рибния потенциал на моретата
  • 20 Аналитик плюс

    13 14 Отговор
    Не сме никакви братя с гърците. Гърците и сърбите се опитват да изолират и задушат България през цялата ни история след Освобождението. Турция е била единственият ни приятел. След първата СВ, когато гръцката агресия към Смирна е смазана от Турция, Гърция обявява военен поход срещу обезоръжена България (19 октомври 1925) и само намесата на ООН ни спасява. Гърция и Сърбия, освен че са грабили териториите ни и са репресирали българите, са ни налагали често да плащаме непосилни репарации. Жалко е, че сме едноверци. България е вероломно измамена от Гърция и Сърбия през Балканските войни и правин грешка, че не сключва сепаративе мир с Турция тогава, когато тя ни е предлагала отлични условия за това. Днес Северна Македония е наследството от вероломната им политика. Да оставим, че когато БГ беше приета в ЕС и се нуждаехме от спасителни финансови инжекции, Гърция пак прибираше всичко, защото, видиш ли, взе че фалира. Сега Гърция ревнува, че ние имаме стабилни договорености с Турция за мигрантите. Не трябва да изпитваме за нищо жал към Гърция и Сърбия.

    Коментиран от #21

  • 21 Синтетичен -

    11 4 Отговор

    До коментар #20 от "Аналитик плюс":

    И тези 500 години робство и клане, какво стана с тях Хасане? Забрави ги удобно, нали.. И спри да използваш гръцки думи като нов ник. Предполага се, че си велик турчин, не бива да разкриваш колко дълбоко елинизма прониква в теб.

    Коментиран от #22

  • 22 Оттърва му

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Синтетичен -":

    Мани ми забрави и тракийските българи, доста след освобождениято
Новини по държави: