Last news in Fakti

30 Август, 2021 23:41 5 422 20

Китай с по-голям ядрен арсенал от Русия

  • ядрени оръжия-
  • арсенал-
  • диалог-
  • василий кашин

Пекин никога няма да се съгласи да му бъде наложен по-нисък праг за ядрени оръжия от Русия, САЩ или други държави

Китай с по-голям ядрен арсенал от Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Пекин отстъпи пред искането на САЩ и се съгласи на виртуални разговори между китайски и американски военни. Те обсъдиха Афганистан и рисковете от сблъсъци в Южнокитайско море. В същото време стратегическото командване на САЩ обяви, че след няколко години КНР, а не Руската федерация, ще се превърне в основната ядрена заплаха за Америка. Сателитни снимки показват, че в Китай се изграждат стотици ядрени ракетни силози. Пекин твърди, че неговите ядрени сили са джудже в сравнение с тези на САЩ, пише руското издание „Независимая газета“, предаде агенция „Фокус“.

Преговорите между военните на двете сили се проведоха за първи път от встъпването в длъжност на администрацията на Джо Байдън. Както припомня Reuters, американският лидер посочи конкуренцията с Пекин за „най-голямото геополитическо изпитание“ на XXI век за САЩ.

Въпреки това американските военни представители отдавна се стремят да установят комуникационни линии с китайските си колеги, за да избегнат потенциални инциденти. И така Майкъл Чейс, заместник-помощник -министър на отбраната на САЩ, успя да разговаря по видеовръзка с генерал-майор Хуан Сюпинг, заместник -директор на отдела за международно сътрудничество на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК).

„И двете страни се съгласиха, че е важно да поддържаме линията на комуникация между военните на двете страни работеща“, заявиха от САЩ. Според тяхната версия е обсъдена сигурността в Южнокитайско море. Но китайски източници споделиха пред South China Morning Post, че тази тема вече не е най-острата и в момента Афганистан е основната грижа за Пекин. Очевидно това е причината КНР да реши да поднови контактите си с Пентагона.

Но тези контакти изобщо не засягат сферата на ядрените оръжия и Вашингтон е изключително недоволен от това. На сцената се появи генерал Томас Басие, заместник-командир на стратегическото командване на САЩ. Той каза, че твърденията на Китай, че иска да поддържа минимални сили като средство за ядрено възпиране, не са верни. Ще дойде моментът, когато заплахите от Китай ще надхвърлят броя на заплахите от Русия. Това ще се случи след няколко години. Тази оценка ще бъде направена от Пентагона не само въз основа на това колко ядрени бойни глави има Пекин; тяхното оперативно разполагане също ще бъде взето предвид.

Докато САЩ водят диалог с Русия за това как да намалят риска от погрешни тълкувания и грешки, няма такъв диалог с Китай. И това е в момент, когато сателитните изображения показват, че Китай вероятно ще изгради стотици нови силози за ядрени ракети. Пекин по-рано заяви, че неговият арсенал е джудже в сравнение със САЩ и Русия. Той се съгласява на диалог, но само ако Вашингтон намали резервите си до нивото на Китай.

През 2020 г. Пентагонът докладва на Конгреса, че Китай разполага с около 200 ядрени бойни глави, но посочва, че броят им най-малкото ще се удвои. И сега Басие казва, че Китай е извършил повече изпитания на балистични ракети миналата година, отколкото останалата част от света.

Реакцията на китайските официални лица спрямо разкритията на американския генерал очевидно ще последва, но досега Ху Сицзин, главен редактор на вестник Global Times, публикуван в Комунистическата партия, е единственият, който излезе с коментар по темата. Според него, Басие иска да реши два проблема. Първо, той иска да посее семената на раздора между Русия и Китай, като събуди страховете на Москва, пише Ху.

Китай има много по-малко ядрени бойни глави от Русия. Русия има повече ядрени бойни глави от САЩ. Немислимо е ядреният арсенал на Китай да надмине Русия в обозримо бъдеще. Второ, генералът иска да привлече Китай към механизъм за диалог, който ще ограничи развитието на неговия ядрен арсенал. Това ще помогне да се запази огромна разлика в ядрената сила между Китай и САЩ, смята китайският публицист.

В интервю пред НГ Василий Кашин, старши изследовател във Висшето училище по икономика, отбелязва: „През настоящото десетилетие Китай ще отстъпва на Русия по брой бойни глави. Но ако говорим за дългосрочен план, тогава Китай, разбира се, има повече ресурси, за да увеличи техния брой. Може би той ще се окаже в различна лига в сравнение с Великобритания и Франция и ще направи скок до няколкостотин хиляди бойни глави. Тук не само броят на бойните глави има значение, но и как се управляват, както и обхватът. Например Китай има класове оръжия, които Русия няма. Това са балистични ракети със среден обсег“.

Друг важен момент. Преди това китайците не са имали същото разбиране за бойното дежурство, както в Русия. „Те пазеха бойните си глави отделно от ракетите. Това ще се промени сега. Изключително важно е китайците бързо да придобият същия опит, който имат руснаците и американците“, подчерта експертът.

Що се отнася до перспективата Китай да се присъедини към преговорите за ядрени оръжия, позицията му остава същата. Пекин никога няма да се съгласи да му бъде наложен по-нисък праг за ядрени оръжия от Русия, САЩ или други държави, заключи Кашин.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    14 1 Отговор
    Другарю Си,фъргай атома!🤡🚀🚀🚀👍
  • 2 Q2z

    4 1 Отговор
    Все още не , но в бъдеще да (зависи от договорите).
  • 3 БА арми

    24 6 Отговор
    Едно време и ние имахме ракети.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 фетев5ц

    2 11 Отговор

    До коментар #3 от "БА арми":

    А може и все още да имаме ракети. Знае ли човек!!!

    Коментиран от #9

  • 6 Тъпунгер

    23 2 Отговор
    Ами самите тъпаци от Америка направиха от Китай сила. Просто недостатъци на капитализма.
  • 7 факт

    11 4 Отговор
    Светът си отива към война голямо население малко ресурси
  • 8 реалиста

    5 6 Отговор
    проссняците да слагат памперсите че китай са хвърлили око
  • 9 Нямаме!

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "фетев5ц":

    Продажните ни политици ги нарязаха, бяха в Ловеч и в Телиш . Пак гласувайте за ДБ.
  • 10 Онзи

    2 0 Отговор
    И какво излиза, имат ядрени ракети, не могат да ги ползват щото няма да има победител и айде търсим полигони за мерене на сили. Сирия, Ирак,Афганистан и т.н.
  • 11 ДаЗдраПерМа

    7 1 Отговор
    Русия има 7000 бр ракети от тях 1950 дежурни и още 2350 законсервирани на склад, но всички са на руска територия. Щатите имат 6800 бр от тях 1800 дежурни и 2200 на склад но имат много в Европа и след като излязоха от Договора за ограничаване на стратегическите оръжия подготвят Япония за нови бази където да сложат ракети. Китай има 270 бр и всичките са на склад а зарядите отделно. Целта на тези приказки е да вкарат Русия и Китай в нов договор който силно да ограничи потенциала им без да навреди на Щатите.

    Коментиран от #13

  • 12 Ей това американците подли хора

    5 2 Отговор
    Готови НА всичко за да скарат Китай и Русия,!!!!
  • 13 БАЙ КУРТИ

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "ДаЗдраПерМа":

    Обора се загрижил за КИТАЙСКИЯТ ядрен Арсенал , че представлява заплаха . А мълчи за арсенала на АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ . Защо не коментират ,
    Тяхните ракети .

    Коментиран от #17

  • 14 цербер

    4 2 Отговор
    Китай е с по-голям ядрен арсенал от Русия.
  • 15 От страни

    1 1 Отговор
    Наше време трябва да си луд за да се договаряш с краварите. Така разговарят сякаш си им изял закуската и квото и да даговориш нарушават лесно. Питай иранците къде е ядрената сделка. Позицията е такава - отначало пушим твоите а после всеки своите.
    Затова всичко живо се втурна да си набавя оръжия.
  • 16 От страни

    2 2 Отговор
    Кой го па измисли това в заглавието -Китай не е имал никога и никога няма и да има толкова колкото има Русия.

    Коментиран от #18

  • 17 Змей Горянин

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "БАЙ КУРТИ":

    Е,. хайде сега пък и ти. Не е политкоректно да поставяш на масата ракетите на Нейно Крадливо Величество от Албиона и ракетите на оня дето се ожени за баба си. Те са еталон за човеколюбие и не бива да поставяш под съмнение добрите им намерения. Нищо, че госпожа Историята помни такива прояви на тяхното човеколюбие, че свят да му се завие на човек...
  • 18 Българин

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "От страни":

    Това няма да попречи на Китай да вземе Сибир.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Обективно

    0 0 Отговор
    Гледам танковият биатлон в Алабино и си мисля, ако тези малки пружинки китайците, някой ги насочи към Европа, ще стигнат за една седмица Атлантика и няма да се замислят как и защо. За какво им е ядрено оръжие, да замърсяват територията?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания