Last news in Fakti

6 Септември, 2021 10:47 2 087 8

Нова Зеландия премахва COVID ограниченията

  • нова зеландия-
  • covid-19-
  • пандемия

Епидемията сложи край на шестмесечен цикъл без локално предаване в Нова Зеландия, която беше една от последните в света зони без коронавирус

Нова Зеландия премахва COVID ограниченията  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нова Зеландия почти напълно ще премахне блокирането си заради коронавируса тази седмица, като под строги ограничения ще остане само епицентърът на инфекцията в страната Окланд, каза в понеделник, съобщи БНТ .

Около три милиона новозеландци вече няма да бъдат „под ключ“ по домовете си от вторник през нощта, а училищата ще отворят отново в четвъртък за първи път от три седмици, каза премиерът Джасинда Ардърн. Но тя добави, че Окланд, където огнището на Делта-варианта в страната се появи в края на миналия месец, ще остане под строго блокиране поне още една седмица, тъй като вирусът все още не е спрян в двумилионния град.

Ардърн каза, че е имало положителен напредък в намаляването на броя на случаите, но силно трансмисионният вариант Делта „променя играта“, което означава, че ограниченията в Окланд не могат да бъдат облекчени твърде скоро.

„Действахме добре, за да овладеем това огнище, ограниченията от ниво 4 (твърдо блокиране) работят, но работата не е свършена“, каза тя. "На крачка сме от отстраняването, но не можем да изпуснем топката."

Новозеландците извън Окланд ще преминат към предупреждение на второ ниво по четиристепенната система за реагиране на коронавирус в страната. Това означава, че заповедите за престой у дома са отменени, но свободите, ползвани преди появата на огнището в Окланд - когато животът в Нова Зеландия беше почти нормален - няма да бъдат възстановени напълно.

Събиранията на закрито ще бъдат ограничени до 50 души, със задължително носене на маска и сканиране на приложения за проследяване на много места.

Епидемията сложи край на шестмесечен цикъл без локално предаване в Нова Зеландия, която беше една от последните в света зони без коронавирус и спечели широка похвала за реакцията си срещу пандемията.

Жена на 90 години в събота стана първият човек, починал от COVID-19 в Нова Зеландия от февруари, с което броят на жертвите на пандемията в страната достигна 27.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    16 4 Отговор
    Респект за марксистката Джасинда!Те мюслите ги почнаа с ножовете,не им требе вече вирусъ!👳‍♂️👧☠👍
  • 2 айде бе

    8 3 Отговор
    Ама и там ли имало К19...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Те там

    28 4 Отговор
    90 -годишните не умират от старост ами от Ковид.
  • 5 Хе хе

    17 1 Отговор
    Играят го две крачки напред, една назад. Шамар-погалване-шамар.
  • 6 куку руку ку

    24 2 Отговор
    Само да припомня, 3 млн новозеландци станаха арестанти само заради един, единствен положителен тест. Дори не беше и болен чиляка. А това за умрелите... колко аутопсии има направени?
  • 7 селтак

    11 1 Отговор
    Жена на 90 починала от вируса???!!! А па я си мислех че само наще лъжат!
  • 8 Demonaz

    3 2 Отговор
    Лакейте на чайника, явно проекта е свършил там. Само ще гадаеме как. В чайника си набиха социалния рейтинг им взеха данните,а в Ново Изпадландия ще видим. Маотизма е чума по-голяма от всеки вирус.