Last news in Fakti

16 Септември, 2021 21:42 1 155 0

Линднер: СвДП няма да се съюзи с ляво правителство

  • кристиан линднер-
  • свдп-
  • ляво правителство-
  • национални избори-
  • консерватори-
  • меркел

С рейтинг 11-13% към момента, СвДП би искала да управлява с консерваторите на Меркел и евентуално със „Зелените“

Линднер: СвДП няма да се съюзи с ляво правителство - 1
Снимка: Shutterstock

Германия няма да тръгне наляво с управляваща коалиция, включваща либералната Свободна демократическа партия (СвДП), заяви председателят на фракцията Кристиан Линднер в четвъртък преди националните избори на 26 септември, след които той има за цел да играе ролята на решителен глас в коалиционните преговори, предава Reuters.

Проучванията на общественото мнение показват, че едва ли две партии ще могат да формират мнозинство след гласуването, което предоставя на СвДП шанса да упражни огромно влияние в ерата след оттеглянето на Ангела Меркел след 16 години на власт.

С рейтинг 11-13% към момента, СвДП би искала да управлява с консерваторите на Меркел и евентуално със „Зелените“, но увеличението на популярността на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в последно време отваря възможността за коалиция с крайно-лявата „Левица“ и „Зелените“.

„Със СвДП няма да има изместване наляво в германската политика“, каза Линднер в Берлин, като предложи възможността да се проучи коалиционно правителство с консерваторите и „Зелените“, дори ако ГСДП спечели най-много гласове.

„Ще влезем само в центристко правителство“, каза той, повтаряйки мантрата на Армин Лашет, кандидатът на консервативния блок на ХДС/ХСС да наследи Меркел като канцлер.

СвДП, партията на такива гиганти от германската политика като покойния външен министър Ханс-Дитрих Геншер, е била и преди във федералното правителство, предимно в коалиции с ХДС/ХСС или ГСДП.

След последните избори в Германия през 2017 г., СвДП започна преговори с консерваторите и „Зелените“ за създаването на т. нар. Коалиция „Ямайка“, кръстена на съответните им партийни цветове, които съответстват на флага на карибската нация. Но Линднер се отказа, принуждавайки ХДС/ХСС да повторят „голямата коалиция“ с ГСДП.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: