Last news in Fakti

21 Септември, 2021 15:48 1 239 2

Посланик Петков дари картина на БСУ „Христо Ботев“ в Словакия

  • словакия-
  • васил петков-
  • картина-
  • учебна година-
  • юлияна кръстева

Н.Пр. Петков намери символика в съвпадането на откриването на учебната година с честването на патронния празник на София –Деня на Вяра, Надежда, Любов

За 73-ти път на 17 септември 2021 г. се откри официално новата учебна година в Българското средно училище „Христо Ботев“ в столицата на Словашката република Братислава, където на един чин, в едни и същи паралелки, в едни и същи класни стаи и дворове учат по българска програма, спортуват, пеят и играят над 100 словашки и български деца, предадоха от пресцентъра на МВнР.

И този път те бяха успели, заедно със своите преподаватели, да подготвят културно музикална програма на съвършен български език. С приветствия към децата от началния и среден курс, както и към техните каки и батковци от гимназиалния курс, се обърнаха извънредният и пълномощен посланик на България Васил Петков, директорът на училището Радмила Илиева и членове на училищното настоятелство.

Посланик Петков ориентира словото си към мотото „Върви, народе възродени!“ и предстоящото за учениците навлизане в тайнството на знанието и науките. Той намери символика в съвпадането на откриването на учебната година с честването на патронния празник на София –Деня на Вяра, Надежда, Любов.

Посланик Васил Петков направи личен дар на училището – картина на художничката Юлияна Кръстева, възпитаник на Художествената академия в София, член на СБХ, озаглавена „Лабиринтът на живота“ и бликаща от цветове. Той препоръча на питомците на БСУ „Хр. Ботев“ да се подготвят добре в класните стаи за по-нататъшния лабиринт на живота, който ги очаква.

Наред с това той изказа своята признателност и благодарност на директора на училището Радмила Илиева и на командированите от България учители за високите им постижения в обучението, на които се дължи солидният авторитет на училището и за любовта към България, с която излизат в сърцата си випускниците на БСУ „Хр. Ботев“.

След тържеството се състоя среща с преподавателския колектив, по време на която посланик Петков увери, че вратите на Посолството са широко отворени за тях и им пожела спорна учебна година и сплотен колектив.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ловеца

    0 0 Отговор
    По вероятно е аз да съм извънземен от колкото това да е картина.
  • 2 за цветовете

    0 0 Отговор
    Разбирам идеята, но не ми харесва изпълнението.
Новини по държави: