Last news in Fakti

13 Март, 2013 16:56 1 016 0

ЕК предлага повече права за пътуващите в самолет

  • ек предлага-
  • права-
  • пътуващите-
  • самолет

Европейската комисия /ЕК/ обяви днес пакет от мерки, който има за цел да гарантира на пътуващите със самолет нови и по-добре защитени права да бъдат информирани, да се полагат грижи за тях и да бъдат пренасочвани по нови маршрути, когато са блокирани на някое летище. В същото време ще има по-добре функциониращи процедури за подаване на жалби и мерки за правоприлагане, така че пътниците да могат действително да се ползват от правата, които са им предоставени.

С предложението за правата на пътуващите със самолет се изясняват някои нееднозначно уредени от законодателството области и се въвеждат нови права, когато това е необходимо.

Заместник-председателят на Комисията Сийм Калас заяви: „Много важно е правата на пътниците да не съществуват само на теория. Всички ние трябва да можем да разчитаме на тези права, когато наистина се налага — а именно, когато нещо се обърка. . Знаем, че за блокираните пътници най-важното е просто да се приберат вкъщи. Затова вниманието ни е съсредоточено върху информирането, полагането на грижи и ефективното пренасочване. Целта е пътниците да стигнат до желаното място възможно най-бързо, като същевременно се осигури на авиокомпаниите необходимото време, за да решат проблемите.“

С предложението правата на пътниците се актуализират в четири ключови области:

Изясняване на въпросите, които не са уредени еднозначно: право на информация относно забавени или отменени полети; извънредни обстоятелства; права при големи закъснения и забавяне на пистата; планиране при извънредни ситуации; право на пренасочване по нов маршрут и право на свързващи полети.

Нови права: в случай на промяна в разписанието; погрешно изписани имена; нови права по отношение на неправилно обработен багаж и изисквания за прозрачност за ръчния и регистрирания багаж.

Правоприлагане, процедури за подаване на жалби и санкциониране: засилване на надзора върху въздушните превозвачи от страна на националните и европейските ограни (мониторинг и съвместни разследвания); както и разглеждане на жалби и прилагане на индивидуалните права (включително и изискване за авиокомпаниите да отговарят на жалбите в срок до два месеца); несъстоятелност.

Несъразмерна финансова тежест: ограничения за предлаганата помощ; ограничения за регионални дейности; поделяне на икономическата тежест.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА