Last news in Fakti

11 Ноември, 2021 04:18 4 429 33

11 ноември 1918 г. Първата световна война приключва

  • първа световна война-
  • мир-
  • приключва

Първият най-кървав конфликт на Стария континент през XX век

11 ноември 1918 г. Първата световна война приключва - 1
Снимка: Архив

В единадесетия час на единадесетия ден от единадесетия месец на 1918 година приключва Първата световна война. Германия обявява капитулация и подписва примирие с Антантата в железопътен вагон край Компиен, Франция.

За Антантата под документа стои подписът на маршал Фердинанд Фош, шеф на съюзното командване, а от германска страна на Матиас Ерцбергер.

Преговорите за примирие се водят от началото на ноември, когато в Берлин вече е ясно, че Централните сили са загубили войната.

Началото на 1918 г. дава надежди на Централните сили. На 3 март 1918 г. е подписан Брест-Литовският мирен договор със Съветска Русия. Това е победа на Източния фронт на Централните сили. През пролетта и лятото на 1918 г. Германия хвърля главните си сили в поредица от офанзиви срещу съюзническите войски в Северна Франция, без да постигне стратегически успех. През юли германските войски търпят поражение във втората битка при Марна, а през август понасят тежък удар при Амиен. Подсилени с прииждащите през Атлантика подкрепления от САЩ, френско-британските войски преминават в общо контранастъпление, на което германците не успяват да устоят.

Военното положение на Германия е затруднено още повече след Солунското примирие от 29 септември, когато България прекратява съпротивата си срещу Съглашението. При тези обстоятелства военното ръководство препоръчва на кайзера и правителството да поведат преговори за примирие със съюзниците.

България е принудена да поиска примирие, след като е изоставена от съюзниците да удържа напора на противника.

Ситуацията принуждава германския главнокомандващ Паул фон Хинденбург да изпрати на 7 ноември телеграма на Фош с искане за среща. Той бърза да уреди примирието, тъй като в Германия тлее революция, а Мюнхен, Берлин и други градове са на ръба на бунта. Германската делегация прекосява фронтовата линия с пет коли, прекарана през опустошените зони в Северна Франция, за да стигнат до Компиен, където ги чака Фош.

По време на тридневните преговори той се появява само два пъти - отначало, за да попита германците какви са исканията им, и накрая, за да подпише договора. Всъщност реални преговори няма, а едва няколко от германските искания са приети. Те дори са притиснати допълнително с новината, че кайзер Вилхелм II е абдикирал. Ерцбергер протака преговорите до максимално договорения предварително срок от 72 часа, но в края на краищата на 11 ноември сутринта полага подписа си и примирието става факт.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ццц

    37 6 Отговор
    Всюка спечелена от англосаксонците война води света към по-лошо. Трябвало е още римляните да обезлюдат тоя проклет остров и днес щеше да е по-добре.

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сатъра на Хана

    25 8 Отговор
    ФАШИСТИТЕ НА САКС-КОБУРГОТИТЕ ДОКАРВАТ НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА НА БЪЛГАРИЯ
    ........
    БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА В СВЕТА КОЯТО ПРЕЗ ХХ ВЕК ГУБИ 25% ОТ ТЕРИТОРИЯТА СИ

    Коментиран от #23, #26

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Отдел " Убииства"

    9 3 Отговор
    А познайте кой ефрейтор е бил на бойното поле и е бил ранен? Ефрейтор Хитлер Алоис Адолф.

    Коментиран от #8

  • 7 Енергия

    12 1 Отговор
    При нас избор няма , коя правилна страна ще се избере във всеки един световен конфликт . От както Стамболов ни е отредил да бъдем в това лоби , което не притежава нужната енергия , а се бори да си достави енергия чрез войни , и логично ги губи. Защото войната е енергия , от там нататък следва икономика , и др.
  • 8 само питам

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "Отдел " Убииства"":

    А ЗАЩО ПОСЛЕ МУ КАЗВАТ АДОЛФ ХИТЛЕР?

    Коментиран от #13

  • 9 фронт

    13 6 Отговор
    Депутатите дали четат тези статии , в които пише , че България губи във всяка война , в която е срещу Русия . Или сега се надяват , че няма да има война и те безнаказано ще си пълнят сметките с евро и долари които Запада им дава , за да прекъснат връзката между българи и руснаци . Изобщо не е сигурно , че няма да има война и ако не дай си боже , ако има , тогава политиците ни ще видят колко българи ще се бият с руснаците заради янките .

    Коментиран от #11

  • 10 Търновец

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ццц":

    Първият Ротшилд – основател на финансовата империя е Юдей от Северна Германия, и е със съвсем друго име.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 А де?

    4 4 Отговор
    Едно е по интересно обаче откъде се появяват тъ пите алемани и второ отде се взима бисмарк за да обединява?

    Коментиран от #14

  • 13 Отдел " Убииства"

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "само питам":

    Не ти разбирам ?са. На Запад и в Русия също, широко е разпространено обръщението по фамилно име. В Русия когато първоначално те заговарят, първо ти казват фамилното а после личното име Разбира се не на улицата и не винаги. В Германия днес пък основно са с по две имена в личните документи ( има и с по 3 но това са старите традиции) : лично и фамилно. Днес бащиното не играе някаква особена роля.
  • 14 Отдел " Убииства"

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "А де?":

    Алеманите се появяват от племената наречени германи, които са още от време " оно" та чак до средновековието просъществуват. Все пак и днешна Герматия е била част от Свещената Римска Империя. Българите пък са от прабългарите.

    Коментиран от #17, #18, #25

  • 15 а де

    3 1 Отговор
    Следващносновен въпросъ доколко нацистка германия има общо с Отон Велики.
  • 16 Плюс-минус

    21 1 Отговор
    Моят прадядо е загинал през ПСВ в земите на днешна северна Македония, оставяйки прабаба с 8 деца сама да се грижи за тях. Дядо е взел участие във ВСВ, пазя ордена му със свидетелство, подписано от маршал Толбухин.
    Питам се: какво губят от войните семействата?
    Сега се води нова война, световна, медицинска, финансова. Какво носи тя на обикновените хора?!
  • 17 а де?

    8 6 Отговор

    До коментар #14 от "Отдел " Убииства"":

    тоест между Хитлер и нацистите и германските племена няма нищо общо.
    Тогава този болен изверг за каквоне ламтял и кой му е платил да пряви "Велика Германия"
    Май отговора е Сащ и ВБ за да гонизползват да смаже Ссср.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Търновец

    12 1 Отговор
    Преживе дядо ми е бил доброволец в Македония и военопленник във Франция – връща се и е бил един от първите социал демократи у нас. С бaба ми са имали 8 деца, 6 oт които са умряли от глад и болести.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Wolf

    6 1 Отговор
    Приключи за да се подгорвят за втората.

    Коментиран от #22

  • 22 мхм

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Wolf":

    въпроса е когя ще е третата
  • 23 Пламен

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сатъра на Хана":

    Знаеш ли колко си зле с историята...например,османската империя губи 70% от територията си,почти по толкова и Австрия и Унгария,като дуалистична държава.....ама,чукча,не читател,чукча писател
  • 24 РЕАЛИСТ

    4 6 Отговор
    От статията се разбира, че българите са виновни за капитулацията на Германия. Сключват Солунското примирие и прецакват немците. Чудил съм се , защо толкова ни мразят немците, повече от държавите с които са воювали.

    Коментиран от #28

  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Отдел " Убииства"":

    1 . “Прабългари” е изкуствено създадено название, публикувано за първи път от "големия" български учен Петър Мутафчиев през 1943 г. ...
    2 . “Траки” е прякор, даден от враговете на БЪЛГАРИТЕ. Целта е да се прекъсне Българската ни родова памет. Незнаейки древното си и славно минало, Българите нямаме опора против гръцките домогвания и преиначавания на нашата история, обичаи, религия, богове и т. н. Нямаме опора и против експанзията на разни мними доброжелатели, които ни натириха да търсим великите си предци в дън- горите тилилейски, пардон алтайски. Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Примери, колкото искаш.........
  • 26 Търновец

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сатъра на Хана":

    До “Caтъра на Хана” – Хан Атила и Алеманите (Германско племе) ca били съюзници още през 451 AC срещу Рим – чети История! Тогава фашисти е нямало……
  • 27 Бесило

    13 1 Отговор
    На 11 ноември 1989г. СДС-Шайката започна настъпателното изкормване на държавата и държавността, и ограбването на българския народ,като за 32 години псевдо-демокрация опростачи подрастватаща нация, превръщайки Родината ни в европейско сметище и клозет.
  • 28 Историк плюс

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "РЕАЛИСТ":

    "От статията се разбира, че българите са виновни за капитулацията на Германия." - Не! Пробивът при Добро Поле е в средата на Септември - при това българската войска там е под командването на германците. Преди това, през Юли и Август, немците губят две основни сражения, които предопределят края на войната - споменати са в статията. Антантата предприема две основни насъпления за изваждане на България от войната: при Дойран - гърци и англичани, и при Добро Поле - французи и сърби. При Дойран България запазва линията на фронта, но на другия край (Добро Поле) става пробив. Президентът на САЩ, Уилсън се надява, за постигане на справедлив мир. Той отстоява оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в българските държавни предели и поне осуетява плана за ликвидирането на България като държава и разделянето ѝ на три района, подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния, лансиран в Ньой. Искането на гърците предвижда заличаването на Царство България - То е възприето благосклонно от Франция и Великобритания, но среща категоричен отпор от САЩ в лицето на президанта Уилсън, присъстващ лично на мирната конференция. Уилсън е лаурат на Нобелова награда за мир за 1919 г. Нищо обаче не предотвратява последвалият погром над българите в Вардарска Македония и Беломорска Тракия, с последиците от които се сблъскваме до днес.

    Коментиран от #30

  • 29 БОЗА

    6 1 Отговор
    "Същият вагон, разположен в едно сечище в горите около Компиен, е използван от Адолф Хитлер да приеме капитулацията на Франция на 22 юни 1940 година и началото на колаборационисткия режим на Виши. Хитлер закарва оригиналния вагон в Германия, за да го изложи в Берлин, но после той е преместен, за да бъде защитен от бомбардировките. По-късно изгаря при случаен пожар на железопътната гара Кравинкел близо до затвора Ордруф"


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 30 Родолюбец

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "Историк плюс":

    Да! Фактите са красноречиви: Уилсън е безкомпромисен докрай и осуетява домогванията на Венизелос, Пашич и Братиану, и дори заявява, че "той, Уилсън, по-скоро ще напусне конференцията и Париж, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало". Трябва да му се отдаде заслуженото. Ако Сталин-Димитров-Коларов спасяват до голяма степен България от 3-та национална катастрофа след 2-та СВ, то Президентът Удроу Уилсън, може да се каже, че спасява съществуването на България след 1-та СВ довела до 2-ра национална катастрофа. Трябва да се подчертае хищническият апетит на нашите съседи (без Турция) за разпарчетосването и подялбата на България.

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Wolf

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Родолюбец":

    Гърцияе обхваната от Мегалоидея насъскаана от Франсетоо да създаде wелика елада половината Анадол половината България, Албания , македония но Ататюрк им подпалва задника въпреки aктивна помощ от (великите) сили този апетит и до днес не ги е оставил...Сентитика изкуствена държава създадена от Франция, Англия, Русия и Лорд Вайрон ...който след като заплодил сестраси извагва далече по " Хуманитарни " геройски равоти и малко го утрепали ...Османците.

    Коментиран от #33

  • 32 Някой

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Родолюбец":

    Точно така . Да не забравяме факта , че примрелият от страх политически елит вади от затвора Александър Стамболийски и го праща да омилостивява своите началници от Антантата , за да не са пораженията чак толкова големи . Стамболийски подписва капитулационният Ньойски Договор и чупи своята писалка. За историята остава загадката , ако не е бил той , колко още щяха да ни накажат.
  • 33 Констатация

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Wolf":

    Само ,че великите сили по това време са полу-утрепани от войната , и не им е до нова по-голяма война , и дават шанс на Турция да излезе от това положения с елегантна капитулация , орязвайки и много територии . На практика Турция престава да съществува като империя , и се свива до обикновена държава. Ленин също много им помага с оръжие , злато , продоволствие. За Русия е по-важно да има за съсед Турция отколкото свирепата Англия .
Новини по държави: