Last news in Fakti

4 Декември, 2021 07:52 2 650 7

Главният убиец на терористичната организация "17 ноември" остава зад решетките

  • димитрис куфодинас-
  • гърция-
  • терорист-
  • 17 ноември-
  • затвор-
  • присъда

63-годишният Димитрис Куфодинас може да кандидатства за предсрочно освобождаване след септември 2027 г.

Главният убиец на терористичната организация "17 ноември" остава зад решетките - 1
Снимка: БГНЕС

Димитрис Куфодинас, главният убиец на вече несъществуващата терористична организация "17 ноември", трябва да остане в затвора до септември 2027 г. Едва след това може да кандидатства за условно освобождаване, постановиха в петък съдии в Ламия, съобщи news.bg, позовавайки се на агенция АНА.

През 2003 г. 63-годишният Куфодинас беше осъден на 11 доживотни присъди и 25 години затвор за 11 убийства, опит за убийство, членство в престъпна организация, както и притежание и употреба на оръжие и експлозиви.

Куфодинас беше подал молба до Наказателно-процесуалния съвет в Ламия да бъде освободен условно, тъй като е изпълнил 19 години от действителната си присъда. Заявлението му се основава на разпоредбите на новия Наказателен кодекс, приет от правителството на популистката партия Сириза. Тази разпоредба на наказателния кодекс позволява на всички осъдени да бъдат освободени след 16 или максимум 19 години лишаване от свобода. Терористът дори изтъкна, че въпреки че наказателният закон е променен, в такива случаи винаги се прилага най-изгодният закон за осъдения.

Наказателно-процесуалният съвет обаче се съгласи с аргумента на прокурора, че старият наказателен кодекс се отнася за случаи на осъдени на една доживотна присъда, а не на осъдени с множество доживотни присъди, като Куфодинас, и по този начин отхвърли искането му.

В решението си съдиите заявиха, че липсата на изрично упоменаване в стария наказателен кодекс за осъдени с многократна доживотна присъда е правна вратичка, която впоследствие е запълнена от новия Наказателен кодекс от 2019 г., който гласи, че осъдените с многократни доживотни присъди могат да поиска условно освобождаване след 25 години лишаване от свобода.

По-рано тази година Куфодинас обяви 66-дневна гладна стачка, настоявайки да бъде преместен в избран от него затвор.

Групировката е отговорна за организирането на терористични атаки и за убийството на най-малко 19 известни гръцки политици и бизнесмени.

От 2015 до 2019 г. осъденият убиец получи няколко отпуска.

Припомняме, че Димитрис Куфодинас беше главният наемен убиец на крайнолявата гръцка екстремистка организация "17 ноември", която беше разбита от гръцките власти през 2002 г., и излежава множество доживотни присъди.

"17 ноември" извършиха десетки атаки между 1975 и 2000 г., при които загинаха 23 души, включително началникът на бюрото на ЦРУ в Атина, няколко известни гръцки бизнесмени, турски дипломати и британския военен аташе.

Наричан от медиите "Отровна ръка" и бивш пчелар любител, Куфодинас е осъден за 11 убийства.

Сред жертвите му бяха Павлос Бакоянис, депутат, който е баща на кмета на Атина Костас Бакоянис и зет на премиера Кириакос Мицотакис.

Икона за анархистите, Куфодинас публикува автобиография през 2014 г. , от която продаде хиляди копия за възмущение на семействата на жертвите си.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сух

    26 8 Отговор
    Чистели са тинята на обществото?
  • 2 Bai NOODLES

    14 12 Отговор
    Вуйчото на моя баща,мир на прахът им е бил член на 17ноември. След като излежа 10годишна присъда в Гърция през 90та. се прибра и почина в България.
  • 3 XXX

    36 9 Отговор
    Истината винаги има поне две лица. За някой е убиец и терорист, за други е герой и освободител. За турците навремето Левски и Ботев са били терористи, за нас са герои.
  • 4 Презвитер Козма

    14 15 Отговор
    Левите Марксистки терористи са най безмилостните и жестоки изчадия - директно служещи на Сатаната. Убийствата им са безбройни, защото лявата идеология е антибожествена идеология на борба, смърт, кръвопролития. Този е от котилото на терористите взривили църквата Св Неделя и избили цвета на българската нация, заедно с децата от църковния хор, над 250 души.
  • 5 Преценете сами!

    24 9 Отговор
    Този "терорист" в името на родината си е убивал корумпирани политици които са продавали родината му, или са правили комбини за да забогатеят от труда на народа! По тази причина и прати Павлос Бакоянис при Свети Петър!
  • 6 Тулуп Мисирков

    4 0 Отговор
    Измел е изметта...
  • 7 Комунист

    3 0 Отговор
    Да наричаш кръволоци "цвета на нацията " е малко нагло....
Новини по държави: