Last news in Fakti

19 Декември, 2021 08:45 1 903 18

Руски военни самолети евакуираха 200 души от Афганистан

  • руски-
  • военни самолети-
  • евакуираха-
  • афганистан

За разлика от много други държави Русия не евакуира персонала на посолството си в Кабул, а посланикът й поддържа редовни контакти с талибаните, откакто те завзеха афганистанската столица през август

Руски военни самолети евакуираха 200 души от Афганистан - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Руски военнотранспортни самолети доставиха днес пратка с хуманитарна помощ за Афганистан и евакуираха от страната 200 руски граждани, афганистански студенти и граждани на други държави, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на руското министерство на отбраната. Министерството съобщи, че трите товарни самолета Ил-76 ще направят междинни кацания в Таджикистан и Киргизстан на път за Москва. Ведомството добави, че самолетите евакуират граждани на Русия и Киргизстан, които искат да напуснат Афганистан, както и афганистански студенти, записани в руски университети.
Днешната операция е поредната от серия организирани от Русия полети от август насам. С предишните полети беше доставена хуманитарна помощ и бяха евакуирани общо 770 граждани на Русия и други бивши съветски републики, обясняват от novini.bg.

За разлика от много други държави Русия не евакуира персонала на посолството си в Кабул, а посланикът ѝ поддържа редовни контакти с талибаните, откакто те завзеха афганистанската столица през август. Русия работеше от години за установяване на контакти с талибаните, въпреки че категоризира движението като терористична организация през 2003 г. и досега не го е извадила от черния си списък.

През октомври Москва стана домакин на преговори за Афганистан, в които участваха високопоставени представители на талибаните и на съседни държави, дипломатически ход, който подчертава влиянието на Русия в Централна Азия.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този факт

    32 9 Отговор
    Говори че на афганистанците още им държи влага присъствието да руснаците там

    Коментиран от #3, #6

  • 2 шири

    36 6 Отговор
    Руски военни самолети евакуираха 200 души от Афганистан,а американските евакуираха 150 кучета и котки. Ръйш?!

    Коментиран от #4

  • 3 по скоро

    7 29 Отговор

    До коментар #1 от "Този факт":

    на твоите блядушки им държи влага по дюпките
  • 4 БОРУНА ЛОМ

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "шири":

    ЗАЩОТО ТЕ ГИ ИМАТ КАТО ЛЮБИМЦИ
  • 5 Емил

    7 31 Отговор
    Руснаците създадоха талибаните, защо да не поддържат контакт с тях?!

    Коментиран от #17

  • 6 гостгост

    6 35 Отговор

    До коментар #1 от "Този факт":

    Нещо май не си добре с главата.Руснаците бяха така бити и унижени в Афганистан,че със страх припарват до там.Руснаците бяха наритани и изгонени като псета от Афганистан.Едвам се спасиха.За цялото си присъствие там ,дадоха 20 000 жертви.Талибаните са стреляли по подвижни мишени.

    Коментиран от #7, #9, #10, #12, #14, #15

  • 7 Deset

    28 4 Отговор

    До коментар #6 от "гостгост":

    Нещо много мокри сънища сънуваш.Когато СССР напусна Афганистан про съветското правителство се продържа две години американското такова не издържа и два дена.СССР се оттегли в строй,американците в Афганистан панически като заебаха и хора и военна техника и оставиха управление на радикални ислямисти с държава основен производител на наркотик в света.
    А ако направим сравнение със американските загуби във Виетнам ситуацията направо става страшна.

    Коментиран от #11

  • 8 Читател

    17 3 Отговор
    Русия не е имала ТЯ ИМА и ще има влияние не само в региона но и на световната карта .Така че колкото и да се иска на агресорите зад океана и лакейските държави в Европа да ограничат ,тая... няма да стане. Така че да свикват с факта и да се учат от талибаните как е редно да са приятели а не врагове на Русия
  • 9 Калашников

    22 2 Отговор

    До коментар #6 от "гостгост":

    Смешник , а кой избяга за един ден оставяйки оръжие за милиони .
  • 10 Читател

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "гостгост":

    Ало....умника виж хрониките Русия напусна с вдигнати знамена ,не изостави техниката си . Русия остави там функциониращи училища ,болници построи жилища ит.н А великите американци се евакуираха панически и зарязаха всичко дори въоръжението си оставяйте след себе си напълно унищожена държава . Виж бе... виж хрониките и тогава пиши то акъл като няма поне очи дано има
  • 11 Lukaшенко

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Deset":

    Да поправя колега,Наджибула,беше убит от ,,Движение ,Талибан 1995..Създадено в Пакистан ,и разширявайки влияние,в Афганистан..СССР се изтегли от Зоната през 1989,януари.Беше договорено с Рони ,Горби,на срещата в Рейкявик1986...НАДЖИБУЛА,ходеше с костюм.
  • 12 Апропо

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "гостгост":

    Говорите глупости. СССР не са воювали с талибаните , а с мюджехедините , които впоследствие бяха свалени от движението талибан. Жертвите на СССР в Афганистан са около 13 300 човека за 10 години. Изтеглиха се от Афганистан по на заповеде на Горбачов с развети знамена , като последен напусна главнокомандващия ген. Громов пеша. И ма кадри в ютуб , както и мнения на афганци за "шурави". Не се изказвайте неподготвен.
  • 13 В.В.П.

    15 2 Отговор
    Афганите ,уважават руснаците.Докато янките само бг ,негодниците им се кланят .И трите балтийски тигъра!.
  • 14 ганев

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "гостгост":

    НЕГРАМОТЕН СИ НЕ ЗАБЛУЖДАВАИ ЗА 6 ГОД РУСНАЦИ 13 860 ТАЛИБАНИ 498 760 ТОВА Е СТАТИСТИКА КРАИ ТАЛИБАНИТЕ УБИВАТ И ПРЕЗИДЕНТА СИ БАБРАК КАРМАЛ
  • 15 наблюдател

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "гостгост":

    гледам, хората са ти отговорили. но, заради първосигналност, едва ли си в състояние да вникнеш. руснаците се изтеглиха от афганистан, не избягаха като краварите (по стар навик) с хеликоптери от покрива на посолството си. напуснаха под строй, със знаме начело, последен премина по моста генерал громов. а правителството, което оставиха там, се държа две-три(!) години, без външна помощ, заради предателя горби.

    Коментиран от #16

  • 16 гьотверен

    0 6 Отговор

    До коментар #15 от "наблюдател":

    а как напускаха Ичкерия кацапите ?
  • 17 Откъде

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    извира тая неумност в теб?
    Явно Айнюайн е имал предвид теб като е казал че човешката неумност е безкрайна.

    Коментиран от #18

  • 18 Айнщайн

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Откъде":

    имах предвид
Новини по държави: