Last news in Fakti

19 Декември, 2021 10:46 5 932 42

Германска телевизия показа шокиращи кадри на експлоатация на българи в кланица

  • германска телевизия-
  • българи-
  • експлоатация-
  • кланица-
  • нечовешки условия

Филм на САТ 1 разказва за нечовешки условия на живот и работа

Германска телевизия показа шокиращи кадри на експлоатация на българи в кланица  - 1
Снимка: Нова телевизия

Разследване, тясно свързано с нашата страна, разбуни духовете в Германия. Филм на телевизия САТ1 разкри ужасяващия живот и нечовешки условия на работа на българи в кланиците в страната. Филмът е сниман и със скрита камера от българска репортерка, която се представя като Милена.

Ниски заплати, мизерни условия на живот, проституция. Изключение ли е, или правило е това в живот на българите в Германия - коментар екипа на Нова телевизия потърси от Тома Розов, който преди години е работил в една от големите кланици в страната. Днес той е общински съветник от ХДС.

Вас какво най-много ви фрапира в този случай?

- Това, което ме фрапира мен е, че в наближаващата 2022 фирмата отново е ангажирана с този проблем с персонал, с работните часове, с експлоатирането на работниците от Източна Европа – включая нашите сънародници, но и румънци, поляци и т.н. Не за първи път се случва в тази фирма. Немските телевизии реагират доста остро срещу собственика на фирмата, но явно няма да се подобри положението. Разочарован съм от това, което виждам, от отношението, което се показва към журналистика, към работното време. Да, наближават празници, всички фирми имат нужда от допълнително работно време, но трябва да бъде заплатено по закон.

Показани са ужасни условия на труд в германска кланица – правило ли е това обаче или изключение в Германия?

- Като цяло в кланиците работата не е никак лесна. Аз също съм започнал в кланица през 2010 година. Почти в цял свят в кланиците нещата не са както трябва. Това е тежък физически труд. Това, което видях във филма, е потресаващо. Условията са потресаващи!

В тази кланица, в която вие сте работили, там какви бяха условията?

- Имаше проблем с жилищата. Живели сме и по 5 и по 6 човек в апартамент, в спално помещение по двама - трима, но с течение на времето повечето се ориентираха. Наеха си самостоятелни жилища и проблемът в голяма степен е разрешен.

Кои са основните нарушения, когато става дума за подобен тип експлоатация на българи?

- Като цяло работата е трудна. Най-важното е да заплатена. Тази работа трябва да се свърши – дали от българи, дали от германци, румънци, граждани на Източна Европа. Не мисля, че в строителството е по-лека работата. Трудът трябва да бъде заплатен.

Във филма се говори за модерно робство – това ли е действително този случай. Има ли модерно робство в Германия?

- Не бих казал. Това, че има изключения в определени фирми – да, може би. Но модерно робство няма. Това, което мога да кажа на хората, които искат да дойдат в Германия – много е важно, при подписването на договора за работа, да четат много внимателно какво подписват. Това важи за всичко. Не само за работата, и за квартирите и всичко.

Една част от българите, които заминават за Германия допускам, че не говорят немски. Разбират ли те договорите, които подписват?

- По-голямата част наистина не говорят немски. Дори и тези, които остават 2-3 години, те живеят в една затворена среда, контактуват само с българи, работят и живеят само със свои съграждани. Но има отговорници, които говорят добре немски и немци, които добре говорят български. Така, че договорът трябва да бъде обяснен, така че човекът да разбере какво подписва.

Вие познавате много българи в Германия. Защо българките се съгласяват да работят при тези условия?

- Явно ситуацията в България е твърде тежка и на хората им е дошло до гуша и предпочитате да се подлагат с едно наум, че ще изкарат малко повече средства.

Това е най-голямата фабрика за месо в Германия – какви са реакциите в страната след разследването? Ще има ли наказани?

- Това се случва не за първи път и наистина самите немски граждани, обществото не гледа с добро око на тази фирма.

Вие работите като координатор на смяна във фабрика за преработка на картофи. Във вашето предприятие случвало ли се е подобно нещо.

Не, никога.

А натиск от ръководството усещали ли сте?

- Стараем се в началото в периода пред 5-6 години имаше натиск , но като цяло жилищният проблем беше по-голям от работния.

Вие сте общински съветник в община Вилдесхаузен. Смятате ли, че политиците ще вземат този казус присърце?

- Надявам се след този филм да има реакция. Има нов канцлер. Измина време между правителства и се надявам на хората да бъде помогнато.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    54 13 Отговор
    99% от българите в кланицата са от апахите!А германците са много човечен народ и никого не експлоатират.😎🔯🤡🔯😎👍

    Коментиран от #5

  • 2 ????

    24 22 Отговор
    Ма каква експлоатация ви гони бе? Кой е отишъл в Джермани в мляко се къпе, мед и масло яде. Я елате да ги интервюирате тези експлоатирани ще видите, че няма такова нещо! Аре стига с тези "фалшиви" новини.

    Коментиран от #7

  • 3 Behemoth

    56 5 Отговор
    Чи какво им е на пр.иматите ...като са загубени и унищожиха собствената си държава ...така ще бъде...12 години ги управлява една проста като тях маймуна...

    Коментиран от #32

  • 4 Гошо

    42 5 Отговор
    Ами да работят в нашите кланици ,къде се завират по Германия да ги експлоатират ,горките
  • 5 456

    21 8 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Вярваш ли си в това което си написал?

    Коментиран от #31

  • 6 ОЧЕВИДЕЦ..Българите в чужбина ги

    32 4 Отговор
    Третират КАТО добитък!!!смяна 12 часа. Босовете им викат като на Говеда по Цял ден..Пусти Евра. Долари Марки. Паунди...в ДУБАЙ българките. Арабите им правят ПЪЛНА програма. 69. 68.67.Кама сутра..Нон стоп..😅🤣😂

    Коментиран от #23

  • 7 ????

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "????":

    Явно и от сарказъм не разбирате!
  • 8 Онзи

    18 6 Отговор
    кой ги е карал да ходят в Германия?

    Коментиран от #15

  • 9 Лудогорец 9

    47 16 Отговор
    Повечето от тези където работят там не са българи те дори не говорят български от ромски произход са 100%.Живея от 11 години в Германия и не познавам българин който работи в кланица.Защо не пишете за българи които работят за големите и истински фирми в Германия.Познавам лекари,счетоводители,предприемачи, професионални шофьори и други аз например работя за Liebherr в Германия и да заплатата ми е над средната така че стига с тези роми ни занимавахте те само на документи са български граждани,но не са българи!

    Коментиран от #10, #14, #17, #22, #30

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Covid 22

    26 0 Отговор
    Това са същите тия, които пищят, че у нас не се спазва това или онова и се намесват във вътрешните ни работи дали да има нов АЕЦ например, дали да работи Марица Изток, дали да интегрираме този или онзи! А правата на българите в Германия къде са? Да интегрират и те, да дадат пример!
  • 12 гост

    27 4 Отговор
    Експлоатация е, ако са те закарали насила там и не те пускат да си ходиш.
    Щом е доброволно, къде е проблемът?

    Коментиран от #16

  • 13 фашаги

    20 2 Отговор
    Не стига, че ги експлоатират ми ги и ваксинират!
  • 14 Дърт германец

    15 5 Отговор

    До коментар #9 от "Лудогорец 9":

    Айде бе, от 11 години..това че ти не си виждал и не познаваш,не значи че няма българи в кланиците. Много сте ми смешни такива дето се правите на големи ,,разбирачи" по всякакви въпроси свързани с държавата Германия.

    Коментиран от #26

  • 15 мдааа

    25 2 Отговор

    До коментар #8 от "Онзи":

    Кара ги мизерията и безпаричието, което има у нас в провинцията. Само в София са добре и мислят, че всички в страната живеят като тях.
  • 16 фуй

    20 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Ами вероятно ги задържат с манипулации, че ще им платят по-късно. За да си тръгнат, трябна да преглътнат загубата на примерно 2 000 евро, а като знаят мизерабъла какъв е, ако се върнат обратно, безизходицата ги принуждава. Поне им дават някаква работа, а в БГ и работа няма в малките градчета и селца, където живеят и където животът е застинал 50 години назад във времето.
  • 17 Сони

    31 3 Отговор

    До коментар #9 от "Лудогорец 9":

    Какво като са от ромски произход, не трябва ли да им плащат коректно изработеното, не са крали, а са работили тежък непривлекателен труд.

    Коментиран от #24

  • 18 Неразбрах

    12 7 Отговор
    В крайна сметка какви са нарушенията освен,че работата била трудна???Всяка работа е трудна като си от източна Европа.
  • 19 И там и тук

    24 0 Отговор
    Свободни роби на собствена издръжка! Всеки е свободен сам да си избере робовладелеца, когото да прави богат. За ралика от древният Рим обаче, робът не е свързан с разходи по издръжката му. Днешният роб сам отговаря за оцеляването си!
  • 20 Кую

    15 3 Отговор
    Фашисти бяха и фашисти ще останат.
  • 21 6efket

    11 2 Отговор
    Ас работих тама и ядахми пилита
  • 22 Леле, Леле

    7 10 Отговор

    До коментар #9 от "Лудогорец 9":

    Много си зле, що за 11 години не си успял и хем работиш в Либхер за какво повече да говорим?!🤔
    Робска ти е психиката за това ти е добре там!
    В България и да се върнеш нищо не би постигнал за това си там!

    Коментиран от #27

  • 23 Варна

    3 9 Отговор

    До коментар #6 от "ОЧЕВИДЕЦ..Българите в чужбина ги":

    Евала бе, тарикат. Ама я кажи какво е това 67,68...за позата 69 сме чували чат-пат, ама тези другите.....

    Коментиран от #29

  • 24 Лудогорец 9

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "Сони":

    Нищо против никого който не учи немски ще го лъжат или той сам ще се излъже никой не ги кара да идват да работят без пари .Защо като труда е толкова не заплатен не научат немски и да почнат заплатена работа? Защо не се върнат в България там имат по-голям шанс за по-добра работа?Ако ти си търсиш работа в България а не знаеш български какво би си намерил да работиш дай да чуем ?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Лудогорец 9

    6 5 Отговор

    До коментар #14 от "Дърт германец":

    то единици навсякъде може да има,но масово не са българи ! На теб ли ще си обяснявам от кога съм тук ако искаш вярвай не ми пука.Ти колко българи познаваш в немска кланица?
  • 27 Лудогорец 9

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "Леле, Леле":

    Я кажи какво ми робското на психиката? Я кажи какво има на фирмата Либхер?Я кажи ти откъде знаеш,че няма да успея в България и с какво няма на успея ?

    Коментиран от #39

  • 28 ЕИ МУИЛЬО

    12 0 Отговор
    ГЕРМАНИЯ Е ПЪЛЕН КЕНЕФ БЕШЕ ГЕРМАНИЯ ПРЕЗ 90г. ГЕРМАНЦИТЕ СА ПО ГОЛЕМИ ИЗМЕКЯРИ И ОТ БГ ПЪЛНА ЦИГАНИЯ МИЗЕРНИ КЕНЕФИ ПО МАГИСТРАЛИТЕ ПОСТОЯННО В РЕМОНТ СА ЗА НЕМЦИТЕ НЯМАМ ДУМА КАКВИ КРАДЦИ СА САМО ДА ИМ ЗАСТАНЕШ НО И СТРАХЛИВИ АКО ИМ МИНЕ НОМЕРА ПРАВ ВИ ПЪТ ЗА ГЕРМАНИЯ
  • 29 Това са номера само за

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Варна":

    Пример и илюстрация....Иначе нещо средно. Между..ГРЪЦКА КОЛИЧКА И ДОГИ СТАЙЛ..😅🤣😂
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Раданч Татлъту

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "456":

    От децата на новото познание ле си?🙉Щото в българския език има и езикови категории като метафора,ирония,сарказъм,хипербола и т.н.🤡
  • 32 Emo

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    не бих казал 12 даже 30 години ако бай ганьо се бореше за държавата си нямаше да се докара до това дередже да работи мизерна работа по чужбина ,Румъния и те беха навремето много бедни но какво стана вече сме зад тях понеже направиха лустрация както си му е реда .А тука се вярва постоянно на нови месии бойко беше прав като каза да сложа едно магаре и него ще го изберат.
  • 33 бай

    6 0 Отговор
    последните години всички управлиавасхти декларират че в БГ безработоцата е под нивото : мога да кажа само едно КОРУМПИРАНИ ГЛУПАЦИ
  • 34 За протокола

    13 1 Отговор
    Нашите се гърбят, а мигрантите си живеят и лапат помощи...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 адолф

    3 1 Отговор
    германия е един голям нацистки концлагер,а българите са прости овчедушни хора свикнали да ги експлоатират така,че проблеми няма всичко си е на мястото
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Лудогорец 9

    0 3 Отговор

    До коментар #39 от "Няма да ме разбереш!":

    Явно знаеш тази или онази позиция ъова е добре,че знаеш,но мислиш ли,че в Либхер лесно би станал началник ? Откъде знаеш коя EG група съм в металургията ? И да този завод няма дай подай това да не ти е завод за коли хахах там има такива поточни линии мойто момче.В либхер няма поточна линия,няма и смени и за да влезеш в Либхер трябва да си минимум EG6 така че не ми говори как се ставало предприемач ако си можел да станеш началник.В някои фирми началник може и да си с ниво EG6 но в някои фирми искат минимум EG10 за да си на тази позиция хайде със здраве.И дано ти успееш
  • 41 Лудогорец 9

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Мехмед":

    Между роми и българи има голяма разлика мехмед първата,че ромите си нямат държава а живеят по чужди държави,ромите нямат писменост,ромите не искат да учат,работят и това се вижда от масата население.Живеят в гета мръсни улици,счупени блокове и къщи,неукъпани и неугледни,немогат да говорят езика там където са се родили,немогат да пишат и не искат което е тревжно.Да има и роми които са станали хора но са може би 5-10% от всичките! Сега видя ли каква е разликата или истината боли

    Коментиран от #42

  • 42 Мехмед

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Лудогорец 9":

    Е как така ромите нямат държава? Имат и тя се казва българия /все още/. Иначе описанието за гетата и мръсотията е вярна и тя се отнася за цялата държава чалгаристан - държава на циганите.
Новини по държави: