26 Декември, 2021 11:30 5 373 65

Ужасяващи разкрития за модерното робство на българи в кланицата в Германия

  • разкрития-
  • кланица-
  • германия-
  • робство-
  • българи

По 10 души са натъпкани в един апартамент, има случаи на хора с отрязани пръсти  

Ужасяващи разкрития за модерното робство на българи в кланицата в Германия - 1
Снимка: Нова телевизия

Само пред Нова телевизия говори разследващата журналистика, разкрила груби злоупотребите с български работници в кланица в Германия. Материалът беше излъчен по телевизия „САТ 1” и предизвика огромен скандал.

Пред екипа на медията Яна Бернхард разказа, че сънародниците ни работят при нечовешки условия на труд и вършат работа, която нито един германец не би поискал да прави.
Всичко започва през 2020 година. Германия е разтресена от голям скандал. В кланицата на „Клемент Тьонис” избухва най-големият взрив на коронавирус в цяла Европа. Заразени са над 2000 души. А почти 7000 от служителите на концерна са под карантина.

Този скандал обаче изважда на бял свят друг, пазен в тайна години. Екипът на Яна Бернхард тръгва по следите му.

„Стана ясно, че в завода работят българи и румънци, които са принудени да изкарват хляба си при нечовешки условия. Всъщност огнището на COVID беше пряко свързано с факта, че хората живеят при ужасни условия - натъпкани в малко жилищно пространство. Има случаи на осем до десет души и повече, наблъскани в един апартамент”, разказа Яна Бернхард.

„Нямаше никакво разстояние между хората в столовата, нямаше къде да седнеш. Беше ми мъчно за тях, защото толкова време са стояли прави на поточната линия и после няма дори къде да си починат”, разказва свидетелка.

„Започна разследване срещу компанията „Тьонис” и нейното ръководството. Беше заведено дело за телесна повреда по непредпазливост и нарушаване на законите за защита от инфекции. Нечовешките условия на труд и живот предизвикаха голяма вълна от възмущение, въпреки че за тях се знае от години. Намеси се и политиката. Бяха направени законови промени, за да се подсигурят договорите на работещите”, разказа Яна Бернхард.

След големия скандал за първи път от много време пред камерите застава и собственикът на кланицата милиардерът Клемент Тьонис. И обещава промяна.

„Разбира се, цяла Германия се довери на тези думи и се надяваше, че Клеменс Тьонис ще удържи на думата си. Ние като журналисти трябваше да проверим това”, обясни Яна Бернхард.

Работят по случая повече от година и половина. И доказват, че думите, нямат нищо общо с действията.

„Година след обещанията нищо не се беше променило или поне не достатъчно. Разговаряхме с безброй хора. Посетихме апартаментите им и срещнахме голяма вълна от страх. Много български и румънски работници, не посмяха да говорят с нас. Беше ни мъчно за тези хора. Това ни даде допълнителна мотивация. Показахме, че нищо не се е променило по отношение на условията на работа и живот. Забранено е ходенето до тоалетна, забранено е да се яде и пие в халета на фабриката. Това е разрешено само по време на почивките, а те са твърде кратки. Срещнахме хора, които бяха отслабнали с над 20 килограма за много кратко време, защото просто нямаха възможност да ядат. И всичко това е записано в трудовия договор. Законно е, но е нечовешко”, разказа още Бернхард.

„Оборотите, на които трябваше да работим, бяха нечовешки. До мен е припадала колежка”, разказва журналистката.

„И разбира се, това не са единствените оплаквания. Заснехме една от работничките в кланицата, която накрая дори не си получи заплатата. Не повярвахме, че тя е изолиран случай, защото много други работници също са ни разказвали, че заплатите не винаги се изплащат”, разказа журналистката.

За да разследват случая вкарват в кланицата на Тьонис журналист под прикритие. Тя е българка. На 38. Наричат я Милена. В името на сигурността ѝ, пазят в тайна истинската ѝ самоличност.

„Тя е журналист с две висши образования. И е събирателен образ на много източноевропейски работници, които са минали по този път. Въпреки двете си дипломи, тук тя беше работила във фабрика и верига за бързо хранене, защото това все още е по-добрата алтернатива от това да бъдеш безработен в родната си страна макар и с диплома. Самата аз толкова често съм си задавала въпроса: „Защо работниците изобщо търпят всичко това, а отговорът винаги е един и същи. Те си казват: „Нямам никакви перспективи в моята страна“ - точно това ни отговори и Милена”, разказва разследващата журналистка. „Тя искаше да каже истината на обществото, защото животът в Германия все още е толкова възхваляван в медиите у вас. „О, елате в Германия, спечелете добри пари там”. Но истината е, че хората там, поне ако говорим за месната индустрия, наистина са експлоатирани”, разказва разследващата журналистка.

Всичко е легално, заплатите на пръв поглед растат. С това обаче се увеличават и наемите, които работниците са длъжни да плащат на фабриката.

„В някои случаи те им искат два до три пъти повече, в по-сериозните случаи дори четири пъти повече, отколкото предполага обичайният индекс за наем в града. Това е престъпление в Германия”, обясни Яна Бернхард.

„Системно се злоупотребява с невежеството и езиковите бариери на тези хора, за да може компанията на печели на техен гръб”.

„Знаем за случаи на хора, които са били с отрязани пръсти. Това много често се случва в месокомбинатите тук. Те трябва да знаят, че имат право на обезщетение, дори и на пенсия”, обясни журналистката.

„Един служител се обеси. Става дума за хора втора ръка”, обяснява медицинска сестра.

„Тя каза, че това са хора за изхвърляне. Тези хора просто се заменят, когато вече не функционират. Това установихме и с моя екип. Срещнахме много млади работници, които само след изпитателния си срок се чувстваха толкова разбити, но в същото време и адски безсилни. Те ни разказаха, че ако не работят според темпото и не следват поточна линия така, както се изисква от правилата, тогава те ще бъдат подменени много бързо. Многократно получавали заплахи, че ако не спазват правилата, ще трябва да се върнат в страната си. Това много ги плаши”, разказва журналистката.

За да разберат проблема в неговата дълбочина, екипът на Яна пътува и до Румъния.

„Отидохме в един от бедните райони и видяхме условията, при които живеят част от работниците. И трябва да ви кажа напълно честно, че апартаментите, в които някои от тях са наблъскани тук, в Германия, не изглеждат много по-различно. Начинът, по който се отнасят с хората, е безобразен. И най-тъжното е, че хората смятат, че това е в реда на нещата. Това обаче въобще не е нормално защото тук, в Германия, имаме много строги закони. И работниците имат право да изискват, но те не знаят какви права имат тук и кой би могъл да им помогне. Освен това се оказва огромен натиск върху хората, да не си търсят правата си. Плашат ги с уволнение и затова не смеят да си отворят устата. В повечето случаи те изобщо нямат контакт с външния свят, не общуват с германци, което според нас е срамно. Основата цел на нашия филм беше преди всичко да отнемем страха на тези хора. Щом са решили да изоставят семействата си в Източна Европа и да дойдат да работят в Германия, тогава те трябва да бъдат подобаващо компенсирани и заплатени за тази работа”, смята Яна Бернхард.

Филмът им повдига много въпроси. Опитват се да получат отговори от самия Клемент Тьонис. Според яна, връзките между органите на реда и милиардера, са очевидни. Затова крият до последно деня и часа на излъчването.

„Нашето разследване не остана незабелязано. Получихме писмо от адвокатите на Тьонис малко преди излъчването. Заплашваха ни. Написаха, че нашето разследване може да има правни последици, ако не го спрем. Това беше заплаха, която взехме под внимание, но въпреки това продължихме. Съобщихме кога ще бъде излъчен материалът в последния момент, защото се опасявахме, че някой може да получи разпореждане да го спре. Това се случва често с подобни материали. Искахме да го предотвратим. Обявиха филма в програмата в последния момент”, обясни журналистката.

Германия е разтърсена след разследването. А реакцията е огромна. Екипът на Яна се надява още потърпевши да се свържат с нея, за да може нередностите да бъдат наказани.

„С този филм успяхме да документираме много добре какво се случва на работниците тук. И да можем да използваме думата модерно робство, за да опишем работата в месната индустрия. Трябва да си представите ежедневието на човек, който работи стъпил в кръв до глезените, вижда ужасни гледки всеки ден и трябва да реже животни. Това е невероятно трудна и физически изключително тежка работа”, коментира журналистката.

„Не е тайна, че германски работник никога не би се захванал с тази работа, не и за тази заплата. И затова се набират хора от България и Румъния да вършат това, което германците не искат. Всичко това наистина е много тъжно, особено за хора, които са образовани и нямат никакви перспективи, въпреки обучението си. Но e тъжно и за хората, които живеят в недоимък и тяхната бедност се експлоатират от една немска компания, която иска да се забогатее”, коментира журналистката.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъх

    106 16 Отговор
    Германците са нацисти по природа.

    Коментиран от #8, #44

  • 2 Мутафчийски

    52 6 Отговор
    Стойте си вкъщи!
  • 3 кланица на живота

    76 3 Отговор
    Кланица за хора, за човешки съдби и животи. Тежък въздух, миризма на кръв и развалено месо...
  • 4 Хохо

    66 15 Отговор
    Ами да не ходят щом не става.Работа из Европа бол.

    Коментиран от #39, #54

  • 5 сила

    82 10 Отговор
    В ГЕРМАНИЯ Е МНОГО ГОТИНО,ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ХОДИТЕ ДА БАЧКАТЕ ТАМ.....ако бяха вложили това старание и тия усилия в България
  • 6 Истина

    80 11 Отговор
    Вие май в българска кланица не сте ходили.За 1000 лв ще ви смъкнат две кожи от гърба.

    Коментиран от #9

  • 7 Василев

    45 14 Отговор
    Селяни, спрете да ядете месо и кланниците ще фалират!
  • 8 сила

    39 7 Отговор

    До коментар #1 от "хъх":

    по природа не са човеци въобще,механизирани хуманоидни същества.....
  • 9 сила

    37 6 Отговор

    До коментар #6 от "Истина":

    много ме съмнява,че въпреки цялата корупция и селска диващина по места някой ще си позволи да върши такива неща в България...може и да съм наивен но все пак ме съмнява

    Коментиран от #12

  • 10 БКП

    62 3 Отговор
    Много от хората плюещи "режима" мрънкаха,че нямали право да излизат "навън".Сега след като имат "прекрасната" възможност да бъдат ниско-платени бачкери в западна Европа пак не са доволни.Излиза,че и "демокрацията" не е съвършена.

    Коментиран от #43

  • 11 име

    58 14 Отговор
    От Германия нищо хубаво не сме видяли, още от времето на бисмарк, та чак до кукуферкел, която подрепяше тиквата 12г. Трябва да си изградим условен рефлекс "Никога с Германия, никога нищо немско!"
  • 12 така е

    47 3 Отговор

    До коментар #9 от "сила":

    В България може и да има подобно отношение, но в малки фирми, няма как в някоя голяма нещата да останат така незабелязани и толова мълчание да има. Не купувайте от лидъл, била и кауфланд, има достатъчно български магазини.
  • 13 Не че нещо

    58 5 Отговор
    "Журналистите" от Дойче Зеле как са пропуснали да видят това в собствената си държава? Явно за това пари не дават и е важно всеки ден да се плюе по Русия и да се пише колко зле живеем тук?

    Коментиран от #18

  • 14 Майна

    49 3 Отговор
    Що не пишете и за фабриките в БЪЛГАРИЯ??? И там е същата експлоатация..Влезте във фабрика на една известна фирма за кренвирши ,в Пловдив..,говорил съм с хора ,които работят там...ЕКСПЛОАТАЦИЯ ПРИ КАПИТАЛИЗМЪТ ВИНАГИ Е ИМАЛО...НАЛИ НЕ ВИ ХАРЕСВА СОЦИАЛИЗМЪТ
  • 15 Госあ

    31 8 Отговор
    Не мога да разбера толкова ли са изпаднали българите чак, та ходят при швабите да се гаврят с тях ?!! Или от лакомия…

    Коментиран от #19, #56

  • 16 Гадно е

    14 0 Отговор
    за съжаление !
  • 17 Немците

    26 7 Отговор
    Са много лош народ .Мъчат здраво хората .Не само българи.Турците ги пеавят дармадань .Все още има националисти скинари където чужденците като го набарат ги правят трудни за рисуване
  • 18 Ей сега

    12 15 Отговор

    До коментар #13 от "Не че нещо":

    ще видиш как се живее в България. Нека още малко Путин да спре газа и утре заплатата ти няма да стигне и за половината от това което си плащал преди.

    Коментиран от #20

  • 19 сила

    16 3 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    по вероятно от простотия.....кой нормален човек би търпял това и за каква пък чак такава сума става въпрос,да не са десетки хиляди евро на месец
  • 20 Въпрос

    20 5 Отговор

    До коментар #18 от "Ей сега":

    Това от кое НПО ти го казаха? Айде стига вече със задокеански брътвежи.
    От 10 години чета как Русия виждаш ли утре завзема Европа.
    Смешни сте вече.

    Коментиран от #24

  • 21 наблюдател

    15 3 Отговор
    капитализъм е това. дали в германия (бивша нацистка, както се пише за бивш съветски съюз), дали на територията... все тая.
  • 22 Дежавю

    21 3 Отговор
    Втора ръка Хора, второ качество храна А кое ли е качеството на,, Ваксините"
  • 23 Кмитева

    31 2 Отговор
    Нали Германия е правова държава. Защо този милиардер не е разследван и не са му повдигнати обвинения. Дори ги било страх да не им бъде спрян материалът за излъчване. Ехе. Това се знае от години. Просто и там са с широко затворени очи .

    Коментиран от #29

  • 24 Няма

    5 9 Отговор

    До коментар #20 от "Въпрос":

    никакви задокеански бъртвежи. Що не си признаеш колко, преди и сега плащаш за електроенергия, а за другите неща за бита?

    Коментиран от #34

  • 25 а защо

    14 4 Отговор
    въобще тези хора не си сменят работата ?? ами просто защото НЕ ИСКАТ да понаучат малко немския език !! седейки безработни в България при желание е достатъчна една година за да се подготви САМ желаещия да работи в чужда държава научавайки 1500-2000 думи . а когато пристигнат на ново място да продължават да учат езика а не да търсят познати да им намират работа
  • 26 симо

    15 7 Отговор
    1. Никой не ги е карал но сила но мизерията в България ги е докарала до това дередже 2. На запад ако искаш да имаш хубава работа трябва да научиш езика какво си мисли българина не знае изиска но със претенции така не става.
  • 27 Монк

    17 7 Отговор
    Това не са нито българи, нито румънци. Всички сме наясно, че тия са от т. нар. малцинство. Никой не ги е карал там насила, тъй че не мога да ги съжалявам. Все пак тия ще усетят как се изкарват пари с работа, за разлика от другите си братя по етнос, които се препитават с кражби, социални помощи и бране на желязо
  • 28 ………

    15 7 Отговор
    Значи ако правиш едно нещо за Х пари е гадно, разстройва ти психиката, роб си и т.н, но ако го правиш същото нещо за 2Х пари, вече е много хубаво и хуманно. Голяма логика, няма що. Робство означава да ти сложат верига на врата, да те вържат някъде да бачкаш, без да можеш да си тръгнеш. Там всички са отишли доброволно и могат да си тръгнат по всяко време също доброволно.
  • 29 симо

    4 8 Отговор

    До коментар #23 от "Кмитева":

    Защо да го разследват никой не ги е карал на сила да ходят да стават роби .За него баламурниците са добре дошли а щом са се захванали със такава работа значи живеят във родните си държави във изключителна мизерия.
  • 30 гост

    19 2 Отговор
    Гюнтер Валраф,немски писател и журналист,навремето се направи на турчин и показа истинското лице на германците,в частност на германските предприемачи и тяхното отношение към гастарбайтерите. Някой наивник да не би да си мисли, че нещо се е променило от преди 40 години? Книгата е ,,НА ДЪНОТО" и неин автор е Гюнтер Валраф.
  • 31 ЕВРО НЮЗ

    15 1 Отговор
    Лицето Росен Плевелите като какъв посредник е работил между България и Германия... Работил съм преди да дойда в Италия... Набират се работници които наистина не знаят език. Дават ти да подпишеш камара от документи където освен договора ти подписваш и пълномощно на фирмата да ти открие банкова сметка.. Друго пълномощно че може да оперира със сметката. На края на месеца идват от България и теглят парите в БРОЙ.. На работника дават 1000 марки, които преди 25 години в България са пари.. Останалите се делят с немците. Имало е посредници от България които от 40-50 работника всеки месец са се връщали с по 300 / 500 000 марки в брой натъпкани в колите. И всичко се знае, добре обмислено на държавно ниво.. Коя банка ще даде пари на някой срещу пълномощни от 40-50 свои клиенти ей така всеки месец стотици хиляди..
  • 32 алепу

    6 2 Отговор
    Коледните чудеса на другарите ИЛЮМИНАТИ от Инголщат Германия с основен движещ Ангела Меркел. Очаквайте още чудеса на Българо католическата коледа.
  • 33 ТуентинКарантино

    14 2 Отговор
    1 дума - капитализмус. И кой не скача е червен
  • 34 Само питам

    16 2 Отговор

    До коментар #24 от "Няма":

    И Путин ли ти е виновен за тока?Или ненормалните от ЕС и нашите 240 дупетати.Стига опорки соросоидни.

    Коментиран от #59

  • 35 Идея си нямам

    9 2 Отговор
    Колко са българи не се знае,защото малкото опит ,който имам си мисля,че правят както бях в Англия.Натъпкати в един апартамент и когато вземат седмичната заплата започват да я дават примерно на Асан ,после на Евлоги ,Кузман и накрая на теб.Целта е по бързо да дръпнеш с парите.Иначу в Чехия като бях бяхме осем човека в стая и заради това изкарах със зор два месеца.Това е чужбина..робство и гърч и то за сметка на нормален стандарт ,но в България ,а там нямат сили да излязат след работа
  • 36 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 3 Отговор
    капиталистическо безумие
  • 37 Благо Пинъса

    24 2 Отговор
    Не става въпрос колко езика знаят и дали са бели или кафяви, а за отношението на човек към човек, и то в страна, претендираща за правова и поучаваща останалите. Истинското лице на капитализма е прикрито зад сладки приказки за демокрация и свобода

    Коментиран от #57

  • 38 Гост

    16 2 Отговор
    Госпожа Ефремова, в повечето фабрики и складове в Германия, в които работят нискоквалифицирани работници с минимално знание на немски не можеш да отидеш до тоалетната извън почивките. А те в смяната от 7,5 часа са 2. Едната е 10-15 минути, а другата е 30. Пак има изход, можеш да искаш разрешение от бригадира. И никъде не можеш да дъвчеш сандвич или пиеш кафе извън регламентираните почивки. Заявявам това като човек минал по този път в началото на пристигането си в Германия. Работата иначе е нормална, никакво свръхнапрежение на силите Редуват ти дейностите, един час работата ти е по-тежка, после ти дават нещо съвсем елементарно. На поточните линии никъде няма да те чакат да се разсейваш и блееш. Забавяш работата на всичките си колеги, сменят те. Ако искаш по-добри условия, учиш немски на ниво В 1 или В2.

    Коментиран от #51

  • 39 карамфила

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хохо":

    Най много работа за необразовани и непрофесионалисти българи има в England,но там мразят българите още от времето на Чърчил и то не без основание.
  • 40 М@НГАЛИ

    5 3 Отговор
    На работа. Газ до дупка.
  • 41 Стефан Петров

    10 1 Отговор
    Ама чакайте господа, за какво "модерно робство" пишете? В Германия има демокрация, пазарна икономика и правата на човека се спазват, а заплащането е на европейско ниво. Такова е и всичко останало-прекрасно като коледна приказка. Германците ни обичат като братя и ни дават да работим в техните заводи.

    Коментиран от #46

  • 42 Реалист

    6 0 Отговор
    Робството е много стара работа!!!!!!!
    Толкова стара, че чак трябва да умре!
  • 43 Гост

    7 7 Отговор

    До коментар #10 от "БКП":

    Нищо в този свят не е съвършенно.Но човек винаги има избор. Както казах и предишния си коментар, единият вариант е добро владеене на езика. Значи,преди да си стегнеш куфарите, още на родна почва изкарваш поне А 1 и А 2 езиково ниво. Навсякъде в ЕС се търсят шофьори например, изкарваш си ненужните категории и смело на пред. Това е още един вариант за хора, които нямат специално образование.
  • 44 Факт

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "хъх":

    Напълно съм съгласен и ще допълня, че фирмите им не са де променили много от 1941г насам.
  • 45 Hi hi hi

    15 1 Отговор
    Ето за това Бай Тошо ви беше затворил границите, да не ставате роби:))))
  • 46 Гост

    4 8 Отговор

    До коментар #41 от "Стефан Петров":

    Никой никъде няма да те заобича само заради едната рекламиране демокрация. Всичко зависи как се адаптираш сам. Какъв е начина ти на живот. Ако пуснеш чалга до дупка петък или събота късно вечер, може и да изхвърчиш от квартирата, ако другите ти комшии въстанат срещу музикалния тормоз. Лично аз си общувам супер с колегите немци и съседите. Особено с онези , с които имам общи интереси. Фитнес, тичане в парка, бира в почивните дни. Държиш се нормално и цивилизовано, получаваш съответното отношение. Пиша това за всезнайковците, които знаят за живота в Германия само от някои подобни статии.
  • 47 Ю.кортес

    8 1 Отговор
    В Германия никой мюсюлманин не се унижава да работи такава работа за германците
  • 48 Ицо

    6 1 Отговор
    За някои немци или си немец или куче. Добре, че не всички са така. Но там има голяма експлоатация. Голяма.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 гост

    7 4 Отговор
    Хора с робска психика това заслужават. Германецът е предприемач и вижда робството в очите им.И просто го използва.
  • 51 Хммм

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Преди години работех в химическа лаборатория в една компания в България! Коректна компания, голяма компания и аплащане добро. Без лъжи и измами при осигуряване. Нямаше пари в плик чета и пр. Осигурявахаа ни на пълния размер! На 8 часов работен ден. В 10 часа- 10 минути почивка за кафе, на обяд почивка от 30 минути да обядваш. Никъде в 5 етажната сграда не можеше да се яде, пие кафе и пуши! Под лабораториите бяха директорите, търговски, икономически и т. н., още по долният етаж беше администрация. В 10 часа излизахме от сградата на обособено място, където имаше и апарат за кафе да пушим и пием кафе. Там слизаха и администрацията, както и директорите. На обяд 30 минути почивка да отидеш в ресторанта да обядваш,който се намираше на първият етаж в другото крило!
  • 52 А бе

    8 2 Отговор
    То и у нас в немските фирми "микроклиматът" е като в концлагер. Само дето дават некой лев за да не им избяга изцяло персоналът. Немците са кофти хора със скапан език.
  • 53 "Само пред Нова телевизия..."

    1 2 Отговор
    Е тука ме загубихте,изобщо няма да ви чета нататъка! Кой е списвачи, Джамбазов или Дойчето зеле?
  • 54 Joro

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хохо":

    Работа в Европа бил може и да има,но ако си инжектиран . Иначе постоянно всеки ден тест,така че на практика няма работа ,ако не си набоден роб.
  • 55 България била рай (Тиквата)

    9 1 Отговор
    Тиквооо, четеш ли къде прогони образованите българи - при ортачката ти МекеРЕ! Тая дето иска емигранти, а ти и южния бей й ги пращате...
  • 56 Aйша

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Госあ":

    Имам две карти (дебитни), на едната постъпили 40(30 след услуги на банка)и
    на другата заплата -о,ооооо за праници,о,оооо купони или на ръка ! Как или
    кво да направя за да продължи детето ми да учи ?
  • 57 стоян

    2 7 Отговор

    До коментар #37 от "Благо Пинъса":

    До 37 ком -Пак ли спорим за кумунизъма бе другарю -каква човещина и хуманност -никой не ги е вързал там -който му е трудна работата там да иде другаде работа има много в Германия -но са там заради високите заплати за които тая госпожа не казва

    Коментиран от #62

  • 58 Да, това е лицето на Западния

    11 2 Отговор
    капитализъм. Кланиците в Германия, хотелите във Великобритания са фабрики за пот. Като камериерка съм виждала колежка да се гърчи от непосилен труд, излизала съм си на четири крака, защото са ми потрошоли и ръцете, и краката в името на обслужването на клиента. Нямате ни за хора, това е истината. Сега ще се пошуми за малко в пресата и после всичко ще продължи постарому. Както беше казъл един ваш съотечественик няма мръсотия, на която висшият ешалон мениджъри и техните слуги по веригата да не са решени в името на печалбата. Вече дори ненавиждам думата труд.
  • 59 Няма

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Само питам":

    никакви опорки соросоидни. Щом сте решили сами да се наказвате , ваша ви работа. Само дето страдат останалати около вас.
  • 60 ивелин

    7 0 Отговор
    Мечтата на фюрера се осъществи .Това което Хитлер искаше стана реално.Разграбихме,разрушихме това което бяхме постигнали за 45 години и станахме доброволни ( не насилствени) " белите модерни роби " и естествено колония.( никога цивилизованият Запад не инвестирал в инфраструктурата,образуванието,медицината и.т където е окупирала) по-необходимост толкова колкото е нужно за печалбата й.
  • 61 Поп Кръстю

    1 4 Отговор
    Защо не пишете че взимат по 2000 евро заплата. Във България кой плаща тия пари за месец. За пари са отишли хората. Несе удържат никакви осигуровки и други пари както във България. За това бягаме от бегето.

    Коментиран от #63

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Кво да ти кажа

    0 1 Отговор

    До коментар #61 от "Поп Кръстю":

    Баце, на звисчиите точно тва им е проблема.
  • 64 6373332992

    1 0 Отговор
    Ето ви примера какво ви чака и тук в България,всичките работодатели почнаха да прилагат схемите на крадливия запад ,даже още има такива дето си казват на управителите си да карат хората да работят без пари .По 15 часа бачкаш , а заплата 450лв,а на договор 650лв за 8 часа.Спрете да работите за такива,а ги давайте на инспекцията на труда,пишете жалби дето може това не трябва да става практика на работодателчетата.

    Коментиран от #65

  • 65 Запознат

    0 1 Отговор

    До коментар #64 от "6373332992":

    За да се интегрираш успешно в чужбина е необходимо да научиш прилично езика в съответната държава. Нещо от което доста нашенци изпитват ужас. Предпочитат да ги експлоатират отколкото да се напрегнат умствено.
Новини по държави: