6 Януари, 2022 17:41 1 205 4

Ролята на Япония по отношение на нарастващия китайски натиск към Тайван ще е приоритет в преговорите "две плюс две"

  • тайван-
  • сащ-
  • япония-
  • две плюс две-
  • преговори-
  • китай-
  • напрежение-
  • натиск-
  • сътрудничество-
  • отбрана-
  • сигурност

В петък започват преговорите "две плюс две" между Япония и САЩ

Въпросът за ролята на Япония в сигурността в момент на нарастващо напрежение около Тайван вероятно ще заеме важно място на срещата в петък между министрите на външните работи и отбраната на Япония и САЩ.

Така наречените преговори „две плюс две“ ще се проведат ден след като Япония подписа пакт за сътрудничество в областта на отбраната с Австралия, загрижена за увеличената военна и икономическа мощ на Китай.

Напрежението около демократичното управлявания Тайван нарасна през последните две години, тъй като Китай засили военни и дипломатическия натиск над острова, с цел да го пречупи и той да признае, че е част от Китай.

„Очаква се министрите да говорят за сътрудничество в областта на сигурността в региона“, заяви служител на японското външно министерство.

Япония поддържа политика на „един Китай“ и се стреми да балансира отношенията си с Пекин и с дългогодишния си военен съюзник САЩ.

Китай е най-голямата експортна дестинация на Япония, с износ от 141 милиарда долара през 2020 г., според търговските данни на МВФ.

Все пак отношенията на Япония с Тайван процъфтяват през последните години на предимно неправителствена основа.

Бившият министър-председател на Шиндзо Абе заяви миналия месец, че Япония и САЩ не могат да останат безучастни, ако Китай някога предприеме военни действия срещу острова. Тези негови думи срещнаха негодувание от страна на Пекин.

Японските и американските въоръжение сили са изготвили проект на план за съвместна операция в случай на извънредна ситуация.

През октомври правителството на Япония сигнализира за по-настоятелна позиция по отношение на китайската враждебност спрямо Тайван, предполагайки, че ще бъдат обмислени различни варианти и ще има подготовка за различни сценарии.

Експертите обаче казаха, че скоро не се очаква значителна промяна в позицията на Япония по отношение на Тайван.

„Преговорите „две плюс две“ могат да бъдат възможност да се говори широко за това, което Япония може да е готова да направи, но това никога няма да бъде публично признато“, заяви Джефри Хорнунг, японски експерт по политиката за сигурност в Rand Corporation, отбелязвайки, че и двете страни може да искат да запазят така наречената стратегическа неяснота.

Даниел Ръсел, бивш висш дипломат на САЩ за Източна Азия, сега член на Asia Society, на свой ред каза, че Япония има много да обмисля своята позиция, когато става дума за участие в извънредна ситуация в Тайван.

„От една страна възпирането на китайската агресия и защитата срещу безмилостните нахлувания в контролирани от Япония води е висок приоритет, както и заставането до САЩ и показването на подкрепа за демокрацията на Тайван“, заяви още той.

„Компенсиращите фактори включват пацифистка вътрешна политика и правни ограничения и огромни икономически интереси в Китай“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йгъкхй

    0 0 Отговор
    Как се вписва Република Корея в тази тема?
  • 2 Х@йло - цар и гръмовержец

    3 4 Отговор
    Със самураите шега не бива, на алкашите още им треперят ушанките като си спомнят какъв бой ядоха през Руско - Японската война и пълното унищожение на Тихоокеанския и Балтийския им флот 🇯🇵

    Коментиран от #3

  • 3 Тунги тунгии..

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Х@йло - цар и гръмовержец":

    Що не си остана покрай Волга,кривокракчо,ами се досурна чак тука да правиш магарии? Говориш на моя,славянски език,ползваш моите,славянски букви,но винаги ще си останеш степна бандюга,неподвластна на каквото и да било просветление под каскетурата..

    Коментиран от #4

  • 4 Х@йло - цар и гръмовержец

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Тунги тунгии..":

    А казанлъшкия ром се обади от коптора си. Как е днес, набра ли бакър? Айде че Банго Васил наближава, трябва да се подготвите за празника