19 Април, 2013 22:47 1 818 0

Сърбия и Косово подписаха исторически договор

  • сърбия-
  • косово-
  • договор

Премиерите Ивица Дачич и Хашим Тачи за пръв път си стиснаха ръцете

Сърбия и Косово подписаха исторически договор - 1
Катрин Аштън между Ивица Дачич (вляво) и Хашим Тачи.

Сърбия постигна историческа договореност с частично признатата република Косово след двустранни преговори, проведени под егидата на Евросъюза, съобщи върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност Катрин Аштън. За Белград това означава възможност за влизане в ЕС, коментира „Ройтерс“.

„Договорът, който парафираха представители на двете държави, де юре представлява признаване на Косово от страна на Сърбия“, заяви министър-председателят на населената главно с мюсюлмани република Хашим Тачи и предположи, че този пример ще последват и други страни.

Всъщност на преговорите не е ставало дума за признаването на Косово: Белград и Прищина се опитаха да решат въпроси, свързани с пълномощията на сръбските общини в Косово, чиито албански власти през 2008 г. провъзгласиха независимост от Сърбия.

Текстът на подписания догтовор все още не може да бъде прочетен, докато не го разгледа в понеделник Съветът на ЕС по общите въпроси. Според „Ройтерс“ обаче в него пишело, че нито една от страните няма да блокира напредъка на другата в нейния път към ЕС.

В края на срещата се случило „историческо“ събитие: сръбският лидер - премиерът Ивица Дачич, се здрависал с косовския Хашим Тачи. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: