Last news in Fakti

17 Януари, 2022 22:53 2 334 29

Велизар Енчев: Визитата на Петков в РСМ точно утре е неуместна

  • велизар енчев-
  • визита-
  • кирил петков-
  • рсм-
  • неуместна

Трябва да си много наивен, изобщо да не познаваш историята, за да смяташ, че за 6 месеца можеш да разрешиш проблеми, нерешени през последните 100 години, казва анализаторът

Велизар Енчев: Визитата на Петков в РСМ точно утре е неуместна - 1
Снимка: БГНЕС

Визитата на премиера Кирил Петков в РСМ точно в утрешния ден е неуместна. Преди пет дни от канцеларията на държавния глава на Македония Стево Пендаровски, че планира да проведе среща със сепаратистката организация ОМО "Илинден". Това е погазване на договора от 2017 година и на червена линия, поставена в рамковата позиция на нашето правителство от 2019 година... Само заради това посещението утре трябва да бъде отложено".

Това каза пред БНР международният анализатор Велизар Енчев. По думите му главният проблем в българо-македонските отношения е присвоената ни история и македонизираното българско културно-историческо наследство.

"Да не си въобразяваме, че с пет работни групи ще преодолеем главния проблем. Главният проблем е историята. Натискът от САЩ и Европа е друга тема, но това не е нищо ново от последните 70 години. Вече допуснахме генерална грешка през 2017 година, когато дадохме съгласието си за членството на Македония в НАТО".

В предаването "12+3" Енчев допълни:

"Политическият оптимизъм на Кирил Петков граничи с наивизма. Трябва да си много наивен, изобщо да не познаваш историята, за да смяташ, че за 6 месеца можеш да разрешиш проблеми, нерешени през последните 100 години".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Край

    47 15 Отговор
    Просто Кирчо си изхвърли трудовата книжка. Ще трябва да се връща в Канада.

    Коментиран от #3, #5, #7

  • 2 Буда

    10 45 Отговор
    Откъде изскочи този престъпник да се обяснява ?
  • 3 Ниделко

    22 6 Отговор

    До коментар #1 от "Край":

    Като гледам май банкянската мутра отлетя с двеста - факт !

    Коментиран от #29

  • 4 Просто си момчето,

    28 8 Отговор
    какво да го правиш!
  • 5 Ива

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Край":

    Като разкара и прокурора мафиот както се случи със сикаджията и Цуцов може ....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Улици...

    16 8 Отговор
    Момчето си отива.
  • 9 Виталия

    9 28 Отговор
    Ех Велизаре и ти ли? Едно си баба знае, едно си бае. Прабългарите са чужденците заселили се на Балкански п-в и създали България 681. Даже не е 681, а 631. Проумейте го!!!
  • 10 Своге

    7 30 Отговор
    Този сфинкс откъде го изровиха да ръси простотий ?
  • 11 дедо ми

    5 37 Отговор
    Всички русофили се хвърлят срещу подобряване на отношенията с република Северна Македония, защото така ще се развали съюза им със Сърбия. А Сърбия е любимата страна на балканите на другаря Путин.
  • 12 Еничар ли е, утре ще го покаже

    38 5 Отговор
    Този Киро ще ни докара още по-големи беди! Лошото е, че като види дебелия, кака му мустафетка, ще го покрие в страната на необятните възможности, а народа ни за кой ли път ще гледа жално-милно, като измамено камилче....
  • 13 Българин

    44 0 Отговор
    Нерешените 100-годишни проблеми имат едно много просто решение и то е: прочит на Ньойския договор и специално внимание на частта, в която пише връщане на териториите след края на договора. И, между другото, срокът беше 100 (сто) години, които изтекоха 2018г.
    Интересно защо никой политик все още не повдига темата
  • 14 Silver fox

    11 28 Отговор
    Хайде стига вече съвети към Кирил Петков!
    Той трябва да отиде в Скопие за да види с очите си просещите подкрепа за ЕС.
    Хайде стига вече! Човека си има и акъл и образование и възпитание възпитание!

    Коментиран от #15, #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 825

    8 4 Отговор
    Доколкото разбирам, новото правителство е с доста променена позиция.
    Зам. мин, председател Маринчич заяви, че мак. малцинства в съседните страни не интересуват РСМ, Министърът на ВнР Османи каза, че изоставят проюгославските позиции спрямо Бг и иска промени в работата на историческата комисия.
    НАТО и ЕС са поработили доста и там и тук.
    Президента Пендаровски е титовски функционер, без реално влияние и както каза Заев "без опит в политиката" .
    Така, че има нова тенденция.
    Проблеми може да създаде просръбския Мицкоски, който в провокативен тон заяви, че ще постави въпроса, чие е Иленденското възстание и Гоце Делчев. Ако вдига много шум, може да очакваме до няколко месеца смяна на ръководството на ДПМНЕ.
    Нещата се развиват доста динамично.

    Преди седмица новият Ген. секретар на СДСМ Миле Зеленич се срешна с владиката на Бигорския монастир отец Партений, убеден българофил, с оглед на "съдбоносните решения, които трябва да се вземат".

    Така, че визитата на Кирчо не е импровизирана .
    Щв чакаме резултати.
  • 18 Защото са червени

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "Silver fox":

    Напразно се тръшкате и възмущавате. К. П. не чете тези коментари и няма да разбере за това, че го защитавате и да Ви потупа по рамото. Освен това, от далеч личи колко е неподготвен по въпроса. Тези проблеми не се решават с гелосани пози и неясно какъв курс в Харвард. Необходим му е друг вид културно натрупване.
  • 19 КАТЕГОРИЧЕСКИ

    10 0 Отговор
    ПРАВ!!!
  • 20 Перо

    14 0 Отговор
    Петков не познава историята,а македонистките лидери от опозиционните и управляващи партии са му подготвили много провокационни въпроси за прес-конференциите! Външният министър на РСМ правилно отбелязва,че РСМ трябва да се откаже от наследените от времето на СФРЮ негативизми към двустранните отношения! Петков трябва много добре да се подготви по историческите проблеми и двустранните отношения, от 1944 до 2022 г. Икономическите дела са второстепенни!
  • 21 чуденки

    11 0 Отговор
    Премиерът нали е учил в Канада, значи той хабер си няма от история на България. Така че беше наистина най-подходящата личност да "реши" историческите търкания между България и РМС. Не намерих информация сам ли ще ходи, с личната си кола, или има делегация с него и кои са в тази делегация. Това ми е по-интересното,

    Коментиран от #22

  • 22 Перо

    13 0 Отговор

    До коментар #21 от "чуденки":

    Ще ходи с делегация,включваща външния и транспортния министър. Другите са експерти. Очаква го стена от омраза, политизирани медии и македонисти, шовинисти на всякакво ниво, което ще направи посещението протоколно и слабо резултатно! Естеството на македонизма и сръбския шовинизъм,цялата им политика и идеология се крепи на антибългаризма и не допуска сближаване на двете страни, да не изскочи укриваната историческа истина и вина! Това обрича на неуспех посещението, въпреки наивния подход и искрен интерес за прогрес в отношенията.

    Коментиран от #23

  • 23 Перо

    0 4 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    Според мен няма да познаеш.
  • 24 Ами ...

    1 16 Отговор
    Щом капитан от ДС е против, значи Кирчо е на прав път.
  • 25 Мда

    14 1 Отговор
    Точен анализ и още по-точен съвет, отправен към Киро Ментето, но тоя келеш с навирен нос изобщо няма да се вслуша !
  • 26 Ама

    5 5 Отговор
    Нали затова бе организиран и извършен "ПРЕВРАТА" с фалшифициране на изборите срещу Борисов и коалицията му с Каракачанов и националистите, за да се търсело някаква "промяна" от "отровените" протестиращи и бе избран и назначен от Радев г-н Петков за премиер, за да може РС Македония да влезе в ЕС, Истанбулската конвенция да се приеме и повече бази да има и задължително да ви ваксинира, пък вие си вярвайте за "откраднатите милиарди от Боко", викайте за кюлчета и чекмеджета и говорите глупости че "мутрата" трябва да е в затвора..!!!

    Коментиран от #28

  • 27 НАТО ВЕЦ

    7 1 Отговор
    Г-н Енчев, на нашето "харвардско" чучело му е заповядано да иде при другото "харвардско" чучелото в "държавата" наречена "Северна Македония". Просто съешаване на подлоги, както винаги в наш ущърб.
  • 28 шгш546

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ама":

    Май си много много прав! За съжаление! Нещата точно се връзват!!!
  • 29 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ниделко":

    В българия мутрите се мобилизират Чакаме и от вън да си доидат Щом са дали пари ще си ги тРсят
Новини по държави: