Last news in Fakti

20 Януари, 2022 08:43 2 240 15

Тийнейджърка е на крачка от световен рекорд

  • зара радърфорд-
  • полет-
  • германия-
  • световен рекорд

Зара Ръдърфорд кацна в Германия

Тийнейджърка е на крачка от световен рекорд - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Пилотът тийнейджър Зара Ръдърфорд продължава околосветското си пътешествие. На 19 януари тя кацна в Германия. Това е предпоследната ѝ спирка преди да се върне в родната Белгия. Дефакто остава един ден до постигането на нов световен рекорд и светът ще има своята нова най-млада тийнейджърка пилот. Зара споделя, че с нетърпение очаква да се прибере у дома след „дълги пет месеца“ във въздуха.

Ръдърфорд трябва да кацне днес – 20 януари, в Кортрейк, Белгия, откъдето започна пътуването си на 18 август. Американската авиаторка Шаеста Ваиз беше на 30, когато постави досегашния рекорд за най-младата жена, обиколила света самостоятелно. Това беше през 2017 г.

Ръдърфорд кацна със своя едноместен спортен самолет Shark на летището в Егелсбах, което се намира на няколко километра от летище Франкфурт, едно от най-натоварените в Европа. „Докато растях не виждах около себе си много жени пилоти. Така че се надявам да насърча повече момичета да се отдадат на авиацията. Искам да съм лицето на авиацията и когато едно момиче има любов към авиацията, да знае, че има и други такива“, споделя Ръдърфорд.

По план обиколката трябваше да приключи на 17 януари, но поради лоши метеорологични условия се забави.

По време на 150 дни полет Ръдърфорд премина през редица изпитания – горски пожари в Калифорния, студ в Русия и буквално избегна на косъм въздушното пространство на Северна Корея. „Имаше невероятни моменти, но имаше и такива, в които съм се страхувала за живота си и не бих искала да премина през тях отново“, добави Ръдърфорд.

„След като се прибера, мисля, че ще спя около седмица и едва след това ще споделям преживяванията си“, каза тя. Ръдърфорд се надява да следва инженерство през есента. Тя предпочита това да стане във Великобритания или САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 предложение за ентусиасти

    4 1 Отговор
    Някой да обиколи света с безпилотен дрон. Примерно, седищ си в Обеля и през кпомпа си управляващ дрона. Той обикаля целия свят. Само трябва по летищата да го презафреждат добри хора.
  • 4 село

    4 1 Отговор
    А преди сто и кусур години, Жул Верн разправял как се обикаляло Земята за 80 дни. Пеша.
    Тези сладки глупости ги е говорила още Амелия Еърхарт, а се оказало, че просто си е търсила спонсори. Мъжът й я е отрязал заради големите рога.
  • 5 цербер

    4 4 Отговор
    ПилотКАТА- тийнейджърКА Зара Ръдърфорд
  • 6 Прокопи

    8 0 Отговор
    Това момиче може да кандидатства за линията София -Скопие. Самолетчето е икономично...
  • 7 летец пилот

    3 6 Отговор
    Само искам да попитам:Във въздуха тийнеджърката с памперс ли е била и как се е хранила?
  • 8 Ивайло

    19 8 Отговор
    Като чета предходните коментари, просто се отвращавам!!! Хора, това е момиче на 20 години, което се е осмелило да тръгне само с малък самолет да обикаля света И ГО Е ОБИКОЛИЛО!!! Само този факт залужава респект и уважение!!! Какво постигнахте вие на тази възраст, (а и едва ли ще постигнете нещо подобно през живота си) та да се изказвате така???

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 летец пилот

    5 1 Отговор
    Прав си пич,чест прави на момичето,че направи световен рекорд с този самолет. Желая й нови успехи на въздушния фронт. Просто леко се пошегувах.
  • 11 оффф

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ивайло":

    Поредния правоверен комсомолец.
    Не можеш да накараш хората насила да се вдъхновят от нещо.
    Издуй малко фанантичния апломб.
    Не се вижда нищо скандално в коментарите по-долу!
    Който се чувства вдъхновен, нека вика ура. Ама дори ти явно се вдъхновяваш повече от идеята да хулиш събеседниците си, нежели да хвалиш девойката.
  • 12 Механик

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ивайло":

    Разбирам ентусиазма ти, но той е безпредметен.
    Да, на нейните години едва ли има много, които ИМАТ ВЪЗМЖНОСТТА да обикалят света пилотирайки СОБСТВЕН самолет. Не всеки може да се похвали с толкова много пари. Това не означава, че останалите са с нещо по-лоши.
    Освен това, не ти ли се струва, че подобни "рекорди" са ненужни и не дават нищо не човечеството?
    Питам се, какво ли би казала за газовете отделени ненужно от двигателя на тоя самолет, наборката и, Гретето Тумбарлак?
  • 13 Иво

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ивайло":

    Абе льо.льо ти си поредния дето не може да мисли реално и се води по акъла на други такива като теб!
    Тя тази тинейджърка на 20 години (добре ли чух/прочетох, че е тинейджърка на 20?) има собствен самолет. Явно има доста силен гръб, който го нямат нейните връстници. Иначе доста млади хора и тинейджъри щяха да правят по една камара неща ако имаха много пари!
    То междудругото си е и така. Без пари нищо не става.
    И стига сте се прехласвали по разни безсмислени и глупави неща, които не носят нищо на човечеството освен на конкретни хора удовлетворение и още пари от реклама!
  • 14 дидо

    3 0 Отговор
    и аз ако ми дадът самолет гориво и пари ще обиколя света не на 20 а още на 15
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: