Last news in Fakti

21 Януари, 2022 04:11 4 719 29

21 януари 1793 г. Екзекуцията на крал Луи XVI

  • крал луи xvi-
  • гилотина-
  • екзекуция

Кралят изслушва обвинението седнал на същия стол, на който по-рано е приел Конституцията на страната

21 януари 1793 г. Екзекуцията на крал Луи XVI - 1

На 21 януари 1793 г. в Париж е екзекутиран френският крал Луи XVI, който е признат за виновен в държавна измяна. Екзекуцията му слага край на абсолютната монархия във Франция.

Когато се възкачва на трона през 1774 година, правителството е затънало в дългове. Радикалните финансови реформи на Турго и Малерб отчуждават аристократите, които са блокирани от членовете на парламента. Те настояват, че кралят няма законното право да налага нови данъци. Турго е освободен от длъжност през 1776, а Малерб абдикира през 1776, за да бъде заменен от Жак Некер.

През 1789, Луи назначава избори на Генералите от съсловията за първи път от 1614, за да му бъдат одобрени валутните реформи. Тези избори и още редица други събития се оказват основната причина френският народ да вземе нещата в свои ръце, в резултат на което избухва Френската революция.

На 10 август 1792 г. Луи XVI и семейството му, кралица Мария-Антоанета и четирите им деца, са арестувани. В края на годината, през декември, сваленият крал е изправен пред съда. Списъкът с обвиненията включва 33 точки, които могат да бъдат обобщени с държавна измяна.

Луи изслушва обвинението седнал на същия стол, на който по-рано е приел Конституцията на страната.

След изслушването и на двете страни, следва гласуване. Кралят е признат за виновен и осъден на смърт чрез обезглавяване.

Според сведенията от тогава, на 21 януари 1793 г. Луи XVI се събужда в 5:00, облича се с помощта на камериера си Клери и отива да се срещне с ирландския свещеник отец Хенри Есекс Еджуорт де Фримон, за да се изповяда. Отецът го съветва да не се сбогува със семейството си.

В 7:00 кралят казва последното си желание пред свещеника - неговият печат да бъде даден на дофина, а сватбеният му пръстен - на съпругата му.

Каретата, с която е откаран на "Площада на революцията (Place de la Révolution)", напуска замъка, в който е заточено кралското семейство, в 9:00.

Каретата е пресрещната от барон Батц, поддръжник на краля, който организира 300 души да помогнат на Луи да избяга, но планът не се увенчава с успех. Трима от хората на барона биват убити.

Екзекуцията започва в 10:00 на Площада на Революцията. По-късно екзекуторът Чарлс Хенри Сансон разказва за последните минути на Луи ХVI. След като кралят е качен на подиума с гилотината, той се опитва да каже нещо на развълнуваната тълпа пред него, но гласът му е заглушен. Въпреки това Сансон го чува да казва: "Умирам невинен. Не съм виновен за нито едно от нещата, в които ме обвинявате. Надявам се, че моята кръв днес ще спомогне за по-доброто бъдеще на французите".

Веднага след екзекуцията тялото е транспортирано до старата църква Маделин (църквата е съборена през 1799 г.), където е погребан.

На 21 януари 1815 г. останките на Луи XVI и съпругата му Мария-Антоанета, която е екзекутирана на 16 октомври 1793 г., са преместени в Базиликата Сен Дени.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ццц

    51 8 Отговор
    А днес пра-внуците на тези революционери са задължени да си вадят имунизационни паспорти, имат вечерен час и са длъжни да търпят всякакви отр,е.пки от другия край на света, защото имали права! Така че язък за кръвта на Луи - не е било за по-добре.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Флин

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Джок Съдбата":

    Знаеш ли, същото може да се каже и на оваксаните ,така че недей да остроумничиш. Прочел си нещо някъде и си решил ,че ако го повториш ще бъдеш забавен. Не си забавен, по-скоро предизвикваш съжаление и отвращение
  • 8 до преатела джвък джок

    22 3 Отговор
    Темата е за кратуната на Луи кенз клъцната по волята на явно недоволния народ докаран до състояние на тълпа. Не съм кръвожаден но ще гледам с интерес хората пак докарани до тълпа, как ще се отнесат към виновните за ковидистерията и пригласящите им.
  • 9 ха ха

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    Не тъжи! Това е естествен процес. Като се самозабравят елитите идват докторите... къде с гилотина, къде с ваксина... Но пък е забавно да гледаш търкалящи се глави на тирани по площада... Зрелища!... Като няма хляб... ;)
  • 10 Ирена

    1 11 Отговор
    Ето от къде идват убийствата и агресията.

    Коментиран от #11

  • 11 ха ха

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ирена":

    Идват от дървото на свободата. Просто, то трябва да се полива от време на време с кръвта на герои и тирани... Така е откак свят светува... И май нищо не може да го промени.
  • 12 ха ха

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Джок Съдбата":

    Джоки, това все пак е маратон. Важното е кои ще останат накрая. Повярвай, ваксаните ще се стопят като ковид имунитет след 5-ти бустер. ;)
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Грух Джуланов

    2 19 Отговор
    Това ги чака диктаторите от републиките на бившия СССР!

    Коментиран от #15

  • 15 Последния Софиянец

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Грух Джуланов":

    И НОЩ също.
  • 16 доган

    14 2 Отговор
    А нашият крадливчо кога...царчето!
  • 17 Антимилиционер

    5 4 Отговор
    Путин виновен. Санкции сега да наложат.
  • 18 Зззз

    20 2 Отговор
    Прочела е ПКП за Мария Антоанета и фразата "като няма хляб, яжте пасти "затова я имитира,като не искате магистрали, одете пеша,само не епомислила дали няма да я сполети съдбата на гореспоменатата с главата.
  • 19 Киро

    6 4 Отговор
    Французите измислят парфюма,турците банята,а ние чушкопека

    Коментиран от #20, #24

  • 20 Дечко

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "Киро":

    французите измислят парфюма защото не се къпели

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Rothschild

    5 0 Отговор
    Франция беше затънала в дългове към нас, след като я лишихме от правото сама да си създава парите
  • 23 Христо

    8 1 Отговор
    Сега на "Площада на революцията" трябва да ги екзекутират чрез дупчене с файзер. Само да ги съберат повечко ковид-терористи.
  • 24 Порно

    12 0 Отговор

    До коментар #19 от "Киро":

    Банята е измислена хилядолетия рреди пуйките. Да си чувал за римска баня?

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Анонимен

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Порно":

    Римска баня има, но френска няма.
  • 26 Киро

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Порно":

    Не помня римските бани,но всеки си спомня турските бани.Като служехме под строй ни караха всяка неделя в турската баня в града да се къпем,през другото време ходехме кирливи
  • 27 Драгомир

    1 0 Отговор
    Реалните събития около Френската революция са описани преди повече от 100 г. при изследвания на сериозните френски историци. Винаги е имало в историческото време Замятин,Оруел,Сноудън, Асандж и др., но масата вярва повече на добре украсени измишльотини .“Когато се възкачва на трона през 1774 година, правителството е затънало в дългове.” Това изобщо не отговаря на истината. Използвана подобна лъжа е, че Филип IV Хубави унищожил Ордена на Тамплиерите понеже бил затънал в дългове. След като Людовик ХVI се възкачва на трона през 1774 г. той съвсем изненадващо предприема мащабни реформи, които вбесяват т.н. аристокрация, а именно: отваря държавните служби за влизане в тях на можещи хора без значение на произхода им, премахва всякакви форми на робство, забранява изтезанията, освобождава от данъци търговията с жито и др.. Франция по това време е с най-култивираното земеделие, а занаятчийството е в разцвет. Тогава се появява изразът Belle Françe сред посещаващите я чужденци. Не за първи път се доказва, че при добра организация комбинирана с лъжа могат да се заблудят големи слоеве от населението. В пробутвания „символ” на революцията – Бастилията, има цифром и словом СЕДЕМ затворника, единият от които е известния психопат Маркиз дьо Сад попаднал там по искане на неговите роднини. Няма никакво превземане на Бастилията защото охраната не е стреляла - по заповед на краля. През 1787 г. кралят намалява значително разходите на двореца и увеличава отново данъците на всич
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Драгомир

    1 0 Отговор
    Част от продължението на коментар 27 ....ки богати слоеве - това всъщност му изяжда главата. Към недоволните благородници бързо се присламчват други групи /главно магистрати/за да използват създадената ситуация за разширяване на влиянието си с цел добиране до властта. Начело на недоволните застава орлеанският херцог Луи-Филип получил прозвището Филип Егалите /Равният/, който е братовчед на краля и е заблуждаван, че ще го искат за крал. Когато се усеща, че е използан вече е късно и намазва ножа на гилотината. Френската революция е замислена, провокирана и организирана от масоните в ложите „Девет сестри” и „Великият Изток”. Лидерите на революцията - Робеспиер, Марат, Дантон, Демулен, Сен-Жюст и др. членуват в „Девет сестри”, а илюминатите са главно във „Великият Изток” откъдето се разпространяват лъжливи слухове из цяла Франция, както и огромен брой памфлети, позиви, листовки пълни с лъжи за „предателство” на Австрийката и за уж казаното от нея за пастите, за някакво „предателство” на краля и очаквано въоръжено нахлуване от Англия и Австрия за да грабят и убиват, което предизвиква страх и паника сред народа, който започва трескаво да се въоръжава. Настъпва хаос и анархия. Показателно е, че Робеспиер се усеща изигран от илюминатите, които са чужденци и преследват други цели, представяйки се за местни патриоти – и прилючва на гилотината. Следва страхотен терор.
Новини по държави: