Last news in Fakti

4 Май, 2013 15:09 1 996 1

Израел призна за въздушна атака по цели в Сирия

  • сирия-
  • хизбула-
  • въздушен удар
Израел призна за въздушна атака по цели в Сирия - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Израел потвърди, че е осъществил въздушни удари срещу цели в Сирия, съобщи АП.

САЩ и западните разузнавателни агенции твърдят, че израелски военен самолет е ударил цели на територията на Сирия. Това е вторият израелски удар тази година срещу югоизточната му съседка, пише сайтът на Си Ен Ен.

Длъжностни лица от израелска страна заявиха, че цел на атаката е била пратка с балистични ракети, предназначена за ливанската екстремистка групировка "Хизбула". Израел непрестанно се бори срещу амбициите на "Хизбула" да събере достатъчен арсенал, за да се противопостави на израелските военновъздушни сили и да нанесе смъртоносни удари във вътрешността на страната.

Длъжностните лица заявиха, че атаката се е състояла рано в петък и е била насочена към сложна "игра на оръжеен обмен", но не и на химически оръжия. Те обясниха, че товарът е съдържал ракети с далечен обсег земя-земя, но не уточниха повече подробности.

Засега не е ясно къде точно е извършена атаката и дали военновъздушните сили са извършили удар в Ливан или са навлезли във въздушното пространство на Сирия. Предполага се, че самолетът е изстрелял ракети към наземни цели на територията на Сирия, без да навлиза в сирийското въздушно пространство.

Сайтът на ливанската армия съобщава за 16 полета от израелски военни самолети, които са навлезли във въздушното пространство на Ливан от четвъртък вечер до петък следобед.

В отговор на това израелската страна коментира, че ще направи „всичко необходимо", за да спре трансфера на сирийски оръжия към терористични организации. Източникът е заявил: „Правили сме го в миналото, ще го направим и в бъдеще, ако е необходимо.“

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди многократно през последните седмици, че Израел ще бъде готов да предприеме военни действия, ако химически или други оръжия, които биха нарушили баланса на силите с "Хизбула", попаднат в ръцете на ислямската групировка.

Израел и "Хизбула" са във „война“ от 34-дневната война през 2006 г., когато загинаха 1200 ливанци и 160 израелци.

Макар границата да е спокойна, конфликтът е придобил други форми и измерения. През 2012 година "Хизбула" обвини Израел за убийството на един от основните си командири, а Израел обвини "Хизбула" и Иран за бомбения атентат през юли 2012 срещу израелски туристи в България. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руснака Руския

    1 0 Отговор
    къде е ООН? къде е "демократичния" сащ? къде са межденародни наблюдатели? къде е изолация на израел? къде е забрана за израел да притежава военни самолети за уникално нарушение на суверенитета на Сирия?