Last news in Fakti

27 Март, 2022 15:20 826 3

Малта: Лейбъристите обявиха победа на парламентарните избори

  • малта-
  • лейбъристи-
  • победа-
  • партия-
  • парламентарни-
  • избори

Това е трета поредна победа за партията

Малта: Лейбъристите обявиха победа на парламентарните избори - 1
Снимка: Shutterstock

Управляващата партия на лейбъристите в Малта обяви победа на парламентарните избори в страната, предаде "Ройтерс".

Агенцията отбелязва, че това е третата поредна победа за партията, а основната десноцентристка опозиционна Националистическа партия призна поражението си.

Кампанията на левоцентристката Лейбъристка партия за състоялите се вчера избори беше подпомогната от силната икономика на страната и нейното управление на пандемията от КОВИД-19, по време на която държавата предостави подкрепа на бизнесите и потребителите. "Индикациите ясно показват, че Лейбъристката партия печели с категорично мнозинство. Смирени сме от този резултат", каза пред държавната медия премиерът и лидер на лейбъристите, Робърт Абела. "Малта ни даде силен мандат", заяви заместник-председателят на партията, Даниъл Микалеф.

Избирателната активност е била около 85% при обичайна за Малта над 90%, отбелязва "Асошиейтед прес".

Местни медии съобщиха, че лейбъристите вероятно ще повторят резултатите си от изборите през 2013 г. и 2017 г., когато спечелиха около 55% от гласовете. Това ще бъдат първите избори, спечелени от Абела, който стана лидер на лейбъристите и премиер през януари 2020 г. Той смени на поста Джоузеф Мускат, който подаде оставка след ареста на бизнесмена Йорген Фенек по обвинения в съучастие в убийството през 2017 г. на разследващата корупция блогърка Дафне Каруана Галиция. Фенек е близък приятел на началника на канцеларията на Мускат. И двамата отричат да са знаели за убийството. В последствие началникът на канцеларията на Мускат беше обвинен в пране на пари и корупция. Той пледира, че е невинен. Смъртта на Каруана Галиция и последвалите я разследвания на корупция разтърсиха Европа и повдигнаха въпроси за върховенството на закона в Малта - страна членка на ЕС.

Абела като цяло не беше засегнат от редицата обвинения в корупция, отправени срещу партията му от Националистическата партия на Бърнард Грек. И двамата партийни лидери по професия са адвокати.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    2 0 Отговор
    Много ми харесва как в англиския парламент, или каквото е там, депутатите мучат с особен техен тон на всяко изказване в знак на одобрение или нeодобрение. Пълен цирк. :D
  • 2 зелен петел

    0 0 Отговор
    Фенекът е с дълги уши и не обича да пие Мускат. Но,може би е близък приятел на началника на канцеларията на Мускат.
  • 3 црррр

    0 0 Отговор
    Някой няма ли да си хареса Малта и да си я присвои? Някой Даниел Михалев.